ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Π.Ο.Δ.Υ.»
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 31
ΑΘΗΝΑ
Αθήνα 27/9/2010
Αριθ. Πρωτ. 17
ΤΗΛ. 2310 546447& FAX: 2310 517084
KIN. 6973380915
e-mail: podypr@yahoo.gr
ΠΡΟΣ:
ΚΟΙΝ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
106 74 ΑΘΗΝΑ
1. Υπουργούς και Υφυπουργούς
Υπουργείων
α) Εσωτερικών Α.& Η.Δ.
β) Οικονομικών
γ) Παιδείας Δ. Β.Μ. & Θ.
δ) ΠΕΚΑ
2. Κοινοβουλ. Εκπρ/πους Κομμάτων.
3. Βουλευτές Διαρκών Επιτροπών Δ.Διοίκησης και Μ. Υποθέσεων
4. Προέδρους και Αντιπροέδρους ΤΕΙ
5. ΟΣΕΠ. ΤΕΙ
6. Συλλόγους & Φορείς ΤΕ
7. ΠΟ.Σ.Υ.Π.
ΑΘΗΝΑ
8. Συλλόγους μέλη μας
9. Μ.Μ.Ε.
ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ
ΘΕΜΑ: «Εξοβελισμός των υπαλλήλων Τ.Ε. από
τις θέσεις Προϊσταμένων στο Δημόσιο»
Κύριε Πρόεδρε,
Σας μεταφέρουμε την πλήρη απογοήτευση και αγανάκτηση των υπαλλήλων ΤΕ του Δημοσίου, όπου ανήκει και ο κλάδος των Δασοπόνων που εκπροσωπούμε, για τον συλ-λήβδην και εξαρχής εξοβελισμό τους από τις θέσεις προϊσταμένων, που επιχειρείται μέσω των σχεδίων οργανισμών των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Η πρόβλεψη των Σχεδίων ΠΔ, ότι οι υπάλληλοι ΤΕ κρίνονται για προϊστάμενοι σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας, μόνο ελλείψει ΠΕ υπαλλήλων, αποτελεί προσβλητική και μειω-τική αντιμετώπιση, παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες και ξεχειλίζει το ποτήρι της αγα-νάκτησής μας.
Για να γίνει αντιληπτό στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αποκλείεται π.χ. εκ των προ-τέρων υπάλληλος ΤΕ με Α΄ βαθμό και 15-35 χρόνια υπηρεσίας, με τεράστια εμπειρία, ί-σως και με μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό τίτλο, έναντι ενός υπαλλήλου ΠΕ με τις ελάχιστες προϋποθέσεις(!).
Τα σχέδια Π.Δ. αγνοούν προκλητικά και επιδεικτικά:
Τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 3839/2010 (τροποποίηση διατάξεων του Υ.Κ.) για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, για τον οποίο πολύ μελάνι χύθηκε, ότι επιφέρει την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα, όπου προβλέπεται και μέχρι το επίπεδο Διε-ύθυνσης η επιλογή υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ, με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις και κριτήρια.
Κατά την ψήφισή του στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «βαθμολογούνται με τον ίδιο τρόπο του ιδίου επιπέδου πτυχία» και ο πρώην Υπουρ-γός Παιδείας κ. Ευθυμίου δήλωσε υπερήφανος για το ότι το θέμα της μη ακαδημαϊ-κής διάκρισης μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχει λυθεί οριστικά το 2001.
Η παραπομπή του παραπάνω Νόμου στους οικείους οργανισμούς των Υπηρεσιών για την επιλογή προϊσταμένων, αφορά στις ειδικότητες που θα προΐστανται κατά πε-ρίπτωση στις οργανικές μονάδες και όχι στην κατηγορία (ΠΕ ή ΤΕ), ζήτημα που το καθορίζει κατηγορηματικά και ισότιμα ο Νόμος.
Τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 (σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος), που κατέταξαν τα ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση και μια σειρά άλλων διατάξεων, που ολοκλήρωσαν τα ακαδημαϊκά τους χαρακτηριστικά.
Το αρμόδιο ΥΠΔΒΜ&Θ, όπου εγγράφως και επανειλημμένα ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσ-ταται ιεραρχική σχέση, αλλά ισοτιμία μεταξύ των δύο τομέων της Ανώτατης Εκπαίδε-υσης (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ).
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η Διοίκηση με διάφορους τρόπους έχει τη δυνατό-τητα τελικά να ακυρώνει στην πράξη την ουσία των Νόμων που ψηφίζει η Βουλή και να «ευνοεί» συντεχνιακές σκοπιμότητες σε βάρος της ΤΕ κατηγορίας. Η λύση ανήκει, αποκλε-ιστικά, στην πολιτική ηγεσία.
Επί τέλους απαιτούμε καθαρές απαντήσεις σε απλά και ξεκάθαρα ερωτήματα:
Ποιά χρηστή διοίκηση, ποιά δικαιοσύνη και ποιά ηθική «νομιμοποιεί» την πο-λιτεία;
Να μην εφαρμόζει τους Νόμους που η ίδια ψηφίζει (Ν.2926/2001, Ν.3549/2007, Ν.3839/2010 κλπ.).
Να αποκλείει εξ αρχής την εξέλιξη υπαλλήλων με πολύχρονη και πολύτιμη εμπειρία στη Διοίκηση.
Να αντιμετωπίζει με δυο μέτρα και δυο σταθμά υπαλλήλους με ίσα χρόνια φοίτησης στην ίδια βαθμίδα και πιθανόν με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.
Να στήνει τοίχους και αναχώματα διαφόρων μορφών στην υπηρεσιακή, αλλά και α-καδημαϊκή εξέλιξη των πτυχιούχων ΤΕΙ, όταν εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό έχουν καταξιωθεί και εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα.
Να μην θεσμοθετεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ, εδώ και δυόμι-σι δεκαετίες, όταν έχουν αναλωθεί εκατομμύρια για την εκπαίδευσή τους.
Να καθίσταται όμηρος παράλογων αιτημάτων κυρίαρχων συντεχνιών, που απαιτούν αποκλεισμούς άλλων κοινωνικών ομάδων.
Να αναγκάζει με τη μεροληπτική της στάση 350.000 αποφοίτους, που μαζί με τις οι-κογένειές τους μόχθησαν και αιμορράγησαν οικονομικά για να σπουδάσουν, να αισ-θάνονται παρείσακτοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Να οδηγεί ουσιαστικά στο περιθώριο και εκτός παραγωγικής διαδικασίας 67.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, στερώντας τους αυθαίρετα το κίνητρο και την προοπτική εξέλιξης.
Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε πια αυτή τη μεροληπτική και προσβλητική συμπερι-φορά της Πολιτείας απέναντί μας.
Τα χρόνια της αδικίας και της δυσμενούς μεταχείρισης των πτυχιούχων ΤΕ αγγίζουν τα όρια ενός ολόκληρου εργασιακού βίου.
Δεν αρκεί που μέσω της απαράδεκτης πολιτικής προσλήψεων όλων των μέχρι σή-μερα Κυβερνήσεων οι υπάλληλοι ΤΕ έφθασαν να αποτελούν μόλις το 9% των Δημοσίων Υπαλλήλων, έναντι 50% των ΠΕ και 28% των ΔΕ, επιχειρείται τώρα απροκάλυπτα η μείω-ση και ηθική μας εξόντωση.
Όσο η Πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει μια κραυγαλέα και συνεχή αδικία, συμμετέχει συνειδητά σε μια υποκρισία
Και όσο αυτό εξακολουθεί, θα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Χώρας μας, σ’ αυτή τη δεινή συγκυρία που διερχόμαστε.
Κύριε Πρόεδρε,
Το 1994, στη Βουλή σαν Υπουργός, τότε, Παιδείας, δηλώσατε: «…όταν σε όλη τη Ευρώπη έχουν επιλυθεί τα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εμείς δεν μπορο-ύμε να εθελοτυφλούμε… τα παιδιά των ΤΕΙ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού…» Πέ-ρασαν 17 χρόνια ! Είναι πολλά !!
Ενόψει των ανωτέρω:
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ:
1. Εφαρμογή του Ν.3839/2010, όπου προβλέπεται η επιλογή προϊσταμένων από τις κατηγορίες ΠΕ ή ΤΕ με τις ίδιες προϋποθέσεις και κριτήρια.
2. Κατάργηση της αναχρονιστικής και έωλης διάταξης του άρθρου 97 του Ν.3520/2007 (Υ.Κ.) περί προβαδίσματος της ΠΕ έναντι της ΤΕ κατηγορίας, η οποία αποτελεί το όχημα που χρησιμοποιεί η Διοίκηση για τον μέχρι σήμερα αποκλεισμό μας από κάθε υπηρεσιακή εξέλιξη και τη θεσμοθέτηση μιας κατηγορίας Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Δημόσιο.
3. Να θεσμοθετηθούν σε αυτό το στάδιο επιμελητηριακές οργανώσεις ανά Σχολή, ή Τεχνολογικό Επιμελητήριο με ανάλογα Τμήματα, προκειμένου να αναλάβουν τις διαδικασίες πιστοποίησης Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος κλπ., και μέχρι να υπάρ-ξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις δημιουργίας του ενός φορέα.
4. Θεσμοθέτηση των εκκρεμούντων Π.Δ. για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα, όπως εγ-κρίθηκαν από το ΣΑΤΕ το 2008, σύμφωνα και με το άρθρο 18 παρ, 2 του Ν.3794/2009.
Προσδοκούμε στην παρέμβασή σας και σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας.
,
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΡΑΣΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ