Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η καταστροφή των δασών οφείλεται στην έλλειψη δασοπόνων

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα γνώρισε μεγάλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα (π.χ. φωτιές) με αποκορύφωμα της δασικές πυρκαγιές της Αττικής και της Εύβοιας. Αν υπολογίσουμε όμως το σύνολο όλων των πυρκαγιών της τελευταίας δεκαετίας βλέπουμε τα αποτελέσματα να είναι απελπίστηκα, με χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα, χιλιάδες άγρια ζώα εξαφανισμένα και το χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας.
Όλα τα παραπάνω θα είχαν περιορισθεί αν υπήρχε οργανωμένη και στελεχωμένη δασική υπηρεσία, γιατί αυτή τη στιγμή ο ρόλος της έχει μετετράπη σε θεατή. Συγκεκριμένα, η δασική υπηρεσία στη χώρα μας αποτελείται από τέσσερις τομείς, ικανούς στο να προστατεύσουν, να αναπτύξουν και να διαχειριστούν τα δάση. Οι τομείς αυτοί είναι: οι διευθύνσεις δασών, τα δασαρχεία, τα δασονομεία και τα δασοφυλάκεια. Η διεύθυνση δασών, είναι αρμόδια για την περιφερειακή δασική ανάπτυξη και προστασία των δασών. Τα δασαρχεία είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση και αποπεράτωση των δασοτεχνικών έργων, ενώ παράλληλα συμβάλουν στη διαχείριση των δασών και των υδάτων, καθώς και στην ανάπτυξη της θήρας και της δασικής αναψυχής. Τα δασονομεία λειτουργούν κυρίως στους Δήμους με σκοπό την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, την προστασία των θηραμάτων και εξετάζουν τις καταγγελίες και τα αιτήματα των πωλητών. Τα δασοφυλάκεια, έχουν στις αρμοδιότητες τους την παρακολούθηση των δασών και της υλοτομίας, την κατάσχεση δασικών προϊόντων από τυχόν παράνομες δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα καταγράφουν της δασικές παραβάσεις. Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις της δασικής υπηρεσίας ξεπερνούν το 65% σε θέσεις εργασίας και εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα στην υλικοτεχνική της υποδομή, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η πολιτεία πρέπει άμεσα να καλύψει το κενό με προσλήψεις δασοπόνων δασικών υπαλλήλων, που θα στελεχώσουν όλους του τομείς της Δασικής Υπηρεσίας, για να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά, να διαφυλάξει τις περιουσίες του Δημοσίου αλλά και των πολιτών και για να μην ξαναζήσει η Ελλάδα τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών της Ηλίας, Αττικής, Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: