Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

T.E.I. Ανωτατοποίηση και διαχρονική κοροϊδία από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Τα Τ.Ε.Ι. ιδρύθηκαν με το Ν. 1404/83.Με το Ν.2916/2001 ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και με το Ν.3549/07, κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 του συντάγματος, αποτελούν τον Τεχνολογικό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Με άλλους νόμους και διατάξεις απέκτησαν όλα τα χαρακτηριστικά των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι: η προπτυχιακή εκπαίδευση, η έρευνα, και οι μεταπτυχιακές σπουδές και κατόρθωσαν να καταξιωθούν στην ελληνική κοινωνία παρά την ισχνή χρηματοδότηση και την δυσμενή αντιμετώπιση τους από την πολιτεία , όπως θα δούμε στην συνέχεια.
Τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των αποφοίτων Τ.Ε.Ι έχει αποκτήσει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και στην Ελλάδα και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου έχουν καταξιωθεί και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στις σπουδές τους.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ Τ.Ε.Ι. ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;
Αντί η πολιτεία να προχωρήσει στην εξάλειψη των όποιων ρυθμίσεων, διατάξεων κλπ. που διαφοροποιούν τους αποφοίτους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και να τους εξασφαλίσει ίδιες προϋποθέσεις απασχόλησης, παραβλέπει προκλητικά και κραυγαλέα τους παραπάνω νόμους, που η ίδια ψήφισε και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Θα εντοπίσουμε σε δύο μόνο σημαντικά θέματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα, και την εξέλιξη στο δημόσιο.
Επαγγελματικά δικαιώματα: Τα περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα(ΕΔ) θεσμοθετήθηκαν το 1989. Σήμερα υπάρχουν 23 τμήματα των Τ.Ε.Ι. που δεν έχουν ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα.
Τα ισχύοντα Ε.Δ. είναι αναχρονιστικά και δεν ανταποκρίνονται σε πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης.
Ακόμα και αυτά όμως, αυθαίρετα, δεν εφαρμόζονται στην πράξη, από τη Δημόσια Διοίκηση, τη στιγμή μάλιστα που συνάδελφοι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. της ευρωπαϊκής ένωσης εγγράφονται στα εδώ επιμελητήρια, με απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα και όταν στα ιδιωτικά «κολλέγια» ,θα αναγνωρίζονται τώρα, πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα από την Ελληνική Πολιτεία.
Και εδώ ήρθε η προηγούμενη Κυβέρνηση με εξαγγελίες για πλήρη ΄΄ανωτατοποίηση΄΄ των Τ.Ε.Ι. και αναβάθμιση των πτυχιούχων τους, και από την άλλη μεριά, με το άρθρο 18 στο Ν.3794/2009 που ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές με τίτλο «ρύθμιση θεμάτων Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα……..», δυσχεραίνει (στην ουσία καταργεί) ακόμη και αυτή τη διαδικασία έκδοσης ΕΔ του νόμου 1404/83.

Υπηρεσιακή εξέλιξη- θέσεις ευθύνης:
Ήδη με το νόμο 2503/97 προβλέπεται η δυνατότητα κατάληψης θέσεων προϊσταμένων τμημάτων ,για τους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι (ΠΕ ή ΤΕ είναι η διατύπωση ) και το αίτημα ήταν ,να διευρυνθεί η παραπάνω διατύπωση (ΠΕ η ΤΕ) σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας στο δημόσιο, ευθυγραμμιζόμενη με τη σημερινή πραγματικότητα.
Τι έκανε όμως η προηγούμενη Κυβέρνηση για το θέμα αυτό αντί να το ταχτοποιήσει στην κατεύθυνση των νόμων που η ίδια ψήφισε;
Στο Ν.3801/4-9-09 που ψηφίστηκε, την τελευταία μέρα πριν το κλείσιμο των εργασιών της βουλής, με τίτλο ‘’ρύθμιση θεμάτων του προσωπικού με σύμβαση εργασίας……. και άλλες διατάξεις …Διοίκησης’’ και στο άρθρο 21 έρχεται να θεσμοθετήσει τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της ΤΕ έναντι της ΠΕ κατηγορίας, από τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο.
Η εξέλιξη αυτή πραγματικά αποτελεί αποθέωση της ‘’δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης΄΄!!!, όσον αφορά την εξέλιξη μέσα στην διοίκηση και ιεραρχία, των πτυχιούχων που προέρχονται από δύο΄΄ ισότιμους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης΄΄!!! ( Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό). Στην αντιμετώπιση αυτή θα ταίριαζε απόλυτα η αρχαία έκφραση «Αιδώς Αργείοι!»
Θλιβερή αυτή η ρύθμιση παραπέμπει πραγματικά σε περασμένες δεκαετίες.
Και ενώ όλα τα άλλα κράτη στην Ε.Ε. έλυσαν το υπάρχον και εκεί πρόβλημα ,εδώ και χρόνια, προς όφελος της χώρας τους, καταργώντας τον αναχρονιστικό-αντιεπιστημονικό διαχωρισμό πανεπιστημιακής και μη πανεπιστημιακής ανώτατης εκπαίδευσης, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. όπου Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, πλην ατομικών εξαιρέσεων, κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα, άγονται και φέρονται κυριολεκτικά από τις γνωστές κρατικοδίαιτες συντεχνίες (ΤΕΕ. ΓΕΩΤΕΕ) εκτελώντας ευλαβικά τη θέλησή τους και σφυρίζουν αδιάφορα για το αν 350.000 απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. που με τις οικογένειές τους αποτελούν το 10% του ελληνικού πληθυσμού, νοιώθουν απόλυτα δικαιολογημένα «παρείσακτοι» και «πρόσφυγες» στον τόπο τους .ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΩΣ ΕΔΩ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ:
1)Ρύθμιση με διάταξη νόμου, απεριόριστων επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι., σαν απόφοιτων ανώτατης εκπαίδευσης
2)Κατάργηση των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ στη Δημόσια Διοίκηση και δημιουργία ενιαίας βαθμίδας Ανώτατης Εκπαίδευσης.Εφαρμογή των νόμων 2916/2001 και 3549/2007 στο δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα.
3)Ίδρυση επαγγελματικών επιμελητηρίων ανά σχολή.
4)Έκδοση του Π.Δ. του Ν.3316/05 για τη εκπόνηση μελετών των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.
5)Όχι ανεξέλεγκτη ίδρυση νέων τμημάτων για μικροκομματικούς και τοπικιστικούς λόγους.
Η αρχή έγινε με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν στις 18-12-2009 μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας, οι συλλογικοί και επαγγελματικοί φορείς Τ.Ε, με παράλληλο κλείσιμο των Τ.Ε.Ι την ίδια μέρα. Επιτέλους άρχισε να κινητοποιείται αυτή η κοιμώμενη τεράστια δύναμη του κόσμου των Τ.Ε.Ι. Δεν ανεχόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο απ αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Τη δύναμη για τη λύση την κρατάμε στα χέρια μας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα όλοι μαζί φοιτητές-πτυχιούχοι-φορείς, με τις δυναμικές οργανωμένες και ανυποχώρητες κινητοποιήσεις μας θα απαιτήσουμε οσα μας ανήκουν, και που μας αρνείται πεισματικά και αυθαίρετα, εδώ και δυόμιση δεκαετίες, μια διαχρονικά ανάλγητη Ελληνική Πολιτεία._
Γεράσης Απόστολος
Δασοπόνος
Πρόεδρος Π.Ο.Δ.Υ.
ΚΙΝ. 6973380915
e-mail:podypr@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: