ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ "Π.Ο.Δ.Υ." ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 31 ΑΘΗΝΑ ΚΙΝ. 6973380915 e-mail: podypr@yahoo.gr | | Αθήνα 17/3/2010 Αρ. Πρωτ. 5 |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Με αφορμή την 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας» |
Άλλη μια Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας συναντά τη σκληρή πραγματικότητα που βρίσκεται σήμερα η Δασική Υπηρεσία της Χώρας μας, η Υπηρεσία που διαχειρίζεται και προστατεύει πάνω από το 65% της Ελληνικής γης, που αποτελούν τα Δάση –Δασικές εκτάσεις και τα Δασικά Εδάφη γενικά (Αλπικές Ζώνες, Βραχώδεις Ορεινές Εκτάσεις, Ορεινά ύδατα).
Σαν εργαζόμενοι στις Δασικές υπηρεσίες, δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε και πολύ περισσότερο να γιορτάζουμε.
Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε ! όταν:
- Η Δασική Υπηρεσία από το 1998 υφίσταται συνεχώς ραγδαία υποβάθμιση και παραγκωνισμό.
-- Η χρηματοδότηση είναι πενιχρότατη. Από το θεσμοθετημένο με τον Νόμο 3208/2003 Ταμείο Δασών, με πρόβλεψη την αποκλειστική χρηματοδότηση της Δασοπονίας, μόνο η Δασοπονία δεν χρηματοδοτήθηκε!
-- Διασπάται το Δασικό αντικείμενο με ανάθεση αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς, σε αντίθεση με τη Δασική Επιστήμη και την παγκόσμια πρακτική, που επιβάλλουν ενιαία αντιμετώπιση (πυρκαγιές, προστατευόμενες περιοχές, θήρα κλπ.).
- Οι πρακτικές διάσπασης είναι βέβαιο και αποδεδειγμένο ότι αποβαίνουν ολέθριες για το Δάσος, το οποίο δε γνωρίζει ούτε Εθνικά, πόσο μάλλον τοπικά όρια, Περιφερειών, Νομών, Δήμων κλπ
-- Οι ελλείψεις σε Δασικό προσωπικό ξεπερνούν το 55% και ειδικά στον κλάδο των Δασοπόνων, που εκπροσωπούμε ,το 72%, με το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρετούντων στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.
- Οι Δασικές Υπηρεσίες υπολειτουργούν. Τα Δασονομεία, μονάδες αιχμής για τη Δασοπροστασία είναι κλειστά, τα οχήματα και ο εξοπλισμός ελλιπής και πεπαλαιωμένος.
- Η Δασική Νομοθεσία διάσπαρτη, το Δασολόγιο ανύπαρκτο, παρά τη συνταγματική επιταγή.
- Η ορεινή ύπαιθρος ερημώνεται, το εισόδημα των δασεργατών μειώνεται όλο και περισσότερο.
-- Η βασική συνιστώσα των δασικών πυρκαγιών, η πρόληψη, ουσιαστικά εκμηδενίστηκε.
- Δεν αναδασώνεται ούτε το 10% των καμένων κάθε χρόνο Δασών και Δασικών εκτάσεων.
- Ούτε και μετά την ανείπωτη τραγωδία που βίωσε η Χώρα μας το Καλοκαίρι του 2007, με την καταστροφή ανεκτίμητων Δασικών οικοσυστημάτων (Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Εύβοια κλπ.), την τεράστια οικολογική καταστροφή και, το τραγικότερο, με τους δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας, τα Δάση αποτέλεσαν Κυβερνητική προτεραιότητα.
-- Με αυτή τη Δασική Υπηρεσία που περιγράψαμε, καμιά εγγύηση δεν υπάρχει για τη συνέχιση της προστασίας της άγριας χλωρίδας και πανίδας.
Είναι δυνατόν σήμερα όταν παρουσιάζονται όλοι υποστηρικτές και προστάτες του Φυσικού Περιβάλλοντος, η αρμόδια υπηρεσία να παρουσιάζει αυτή την απαράδεκτη εικόνα;
Η ένταξή της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θετική κατ’ αρχήν, δεν αποτελεί από μόνη της, όπως είναι κατανοητό, πανάκεια για την ανασυγκρότησής της, χωρίς την απαραίτητη πολιτική βούληση για μια ενιαία, σύγχρονη Εθνική Δασική πολιτική.
Το Δάσος δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως απλώς ένα κομμάτι του Περιβάλλοντος, αλλά ως η καρδιά, το θεμέλιο και η σπονδυλική του στήλη, καθώς αποτελεί το πλέον σταθερό οικοσύστημα του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Αποτελεί συγχρόνως την βέβαιη και ασφαλή άγκυρα όλων των δραστηριοτήτων του πρωτογενή και μη τομέα.
Γεωργία. κτηνοτροφία, μελισσοκομία, θηραματοπονία, ορεινή υδρονομία, ορεινός τουρισμός, εξαρτώνται άμεσα από το Δάσος και πλείστες άλλες δραστηριότητες έχουν άμεση ή έμμεση εξάρτηση από αυτό.
Χρόνια τώρα οι διαμαρτυρίες μας προς τη Πολιτεία προσκρούουν σε κλειστές πόρτες και σαν απάντηση εισπράττουμε ...εκκωφαντική σιωπή!.
Το πάγιο αίτημά μας για μια αυτοδύναμη, άρτια οργανωμένη και αποτελεσματική Δασική Υπηρεσία εύρισκε ανταπόκριση κάθε φορά μόνο στα μηνύματα, στα ευχολόγια, στους «Φιλιππικούς» που εκφωνούνταν και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που δίνονταν ,με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Δασοπονίας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
Οι Δασικοί Υπάλληλοι θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας, όταν:
-- Ανατραπούν οι πολιτικές που έφεραν τη Δασοπονία και τη Δασική Υπηρεσία στη σημερινή κατάσταση.
- Σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μια Δασική πολιτική, που θα αντιμετωπίζει τα Δάση σαν Εθνική κληρονομιά.
- Προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση - ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με γενναία χρηματοδότηση και ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα.
- Θεσμοθετηθεί σύγχρονος Οργανισμός της, με αποφασιστική ενίσχυση του αποκεντρωτικού της σχεδιασμού και αναβάθμιση των Δασονομείων με σημαντικές αρμοδιότητες, για την ενίσχυση της δασοπροστασίας και της άμεσης και επιτόπιας εξυπηρέτησης των πολιτών.
-- Αντιμετωπισθεί ενιαία το Δασικό αντικείμενο, στα πλαίσια της Δασικής Υπηρεσίας, με την οργάνωση Ενιαίου Φορέα Ανάπτυξης και Προστασίας των Δασών.
-- Συνταχθούν οι Δασικοί Χάρτες –Δασολόγιο, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.
-- Αναθεωρηθεί, κωδικοποιηθεί, εκσυγχρονισθεί η Δασική Νομοθεσία.
-- Ληφθεί σημαντική και ουσιαστική μέριμνα για τη συγκράτηση των ορεινών πληθυσμών και την αποφυγή ερήμωσης της υπαίθρου.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Την Κυβέρνηση να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση, τα Κόμματα, Οργανώσεις, Φορείς, ΜΜΕ και τους Πολίτες να αντιταχθούμε όλοι μαζί σε πολιτικές και μεθοδεύσεις, που οδηγούν στη στενή οικονομολογιστική διαχείριση των Δασικών οικοσυστημάτων και που σημαίνει ουσιαστικά ,να θυσιάσουμε την ποιότητα της ζωής των παιδιών μας, στο βωμό μιας θολής και πρόσκαιρης, τσιμεντένιας ευημερίας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. | |
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΡΑΣΗΣ | Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου