Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Στον απόηχο της Πράσινης Ανάπτυξης

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια, για την προώθηση των πράσινων επαγγελμάτων και την επιτυχημένη σταδιοδρομία που προσφέρουν. Πράγματι μπορεί τα πράσινα επαγγέλματα να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή ένωση, γιατί έχουν επενδύσει οι ευρωπαίοι στην λεγόμενη πράσινη πολιτική. Τα επαγγέλματα αυτά δεν είναι άλλα από τους Τεχνικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Καλλιεργητές Βιολογικών προϊόντων, Δασοπόνους, μηχανικούς βιοκλιματικών κτιρίων, Βιολόγοι και Ανακυκλωτές. Τα προαναφερθέντα είναι τα κορυφαία και τα καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα του μέλλοντος. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr μόνο στην Ελλάδα, η πράσινη οικονομία, στα επόμενα 10 χρόνια υπόσχεται να δημιουργήσει 155.000 άμεσες πράσινες θέσεις εργασίας, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τις έμμεσες, τότε οι θέσεις αυτές θα ανέλθουν στις 400.000.
Ο όρος “πράσινη ανάπτυξη”, έρχεται από το αμερικάνικο Worldwatch Institute. Δηλαδή την απασχόληση στις δραστηριότητες εκείνες στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση ή και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Κατ' επέκταση αυτές που προστατεύουν τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα συμβάλλουν στην ορθολογική χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων, μειώνουν την κατανάλωση νερού, περιορίζουν την παραγωγή ρύπων και αποβλήτων.
Στην Ελλάδα Απαιτείται να απεγκλωβιστούμε από τα συντεχνιακά πρόβλημα των κλάδων και να μετατρέψουμε την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ενεργειακής κρίσης σε αναπτυξιακή ευκαιρία, θέτοντας τους σωστούς πολιτικούς στόχους. Η Πράσινη Επένδυση είναι η μόνη ρεαλιστική αναπτυξιακή κατεύθυνση, καθώς με την αξιοποίηση των επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτή και την ανάδειξη της ποιότητας και τις επιστήμης που προσφέρουν, θα δημιουργηθούν θυρίδες όπου το κάθε επάγγελμα θα ασχολείται στο τομέα του και μόνο εκεί. Τότε θα μιλάμε για μια επιτυχημένη πράσινη πολιτική και όχι για ένα καλό μαγείρεμα που θα ευνοηθούν οι ίδιοι συντεχνιακοί κύκλοι που βασανίζουν εδώ και δεκαετίες πολλά επαγγέλματα.
Δεν είναι κρυφό ότι εδώ και πολύ καιρό όλα τα επαγγέλματα προσπαθούν να επωφεληθούν από την πράσινη πολιτική, καταθέτοντας προτάσεις από τα επιμελητήρια, τις οργανώσεις τους και από άλλα συνδικαλιστικά όργανα που έχουν για να αποκτήσουν δικαιώματα. Πράγματι θα βγουν κερδισμένοι, τι θα γίνει όμως με τους κλάδους που δεν έχουν επιμελητηριακή οργάνωση, τι θα γίνει με τους χιλιάδες πτυχιούχους που εκκρεμούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Την απάντηση πρέπει να την δώσουμε εμείς.

Κων/νος Μησιάλης
MSc Δασοπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: