Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.Π.)

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΟΠΟΝΟΥΣ

Η προσπάθεια που γίνεται για τη καταγραφή των πτυχιούχων δασοπόνων ανά την Ελλάδα έχει στεφθεί με επιτυχία και αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό συναδέλφων που έρχονται σε επικοινωνία με την προσωρινή διοίκηση του συλλόγου εκφράζοντας το μεγάλο τους ενδιαφέρον. Το 2010 είναι καταλυτικό έτος για τους δασοπόνους όσον αφορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία διότι ενισχύεται ο κλάδος με έναν επαγγελματικό επιστημονικό σύλλογο που θα διαχειρίζεται τα επαγγελματικά / επιστημονικά θέματα και θα προωθεί τα προβλήματά των πτυχιούχων.
Το αγωνιστικό πλαίσιο των δασοπόνων περιβαλλοντολόγων διαμορφώνεται αποκλειστικά από τους άνεργους συναδέλφους, τους διορισμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες με γνώμονα το συμφέρον όλων των πτυχιούχων.
Ένα θέμα που θα συζητηθεί, αφορά στο ότι ποτέ δεν έχει προκηρυχτεί πρόγραμμα ενίσχυσης των δασοτεχνικών γραφείων ή πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας που να συμπεριλαμβάνει τους δασοπόνους, αντίστοιχα προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων έχουν κυκλοφορήσει πολλές φορές για όλες τις άλλες ειδικότητες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλην των δασοπόνων.
Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι σε κανένα ΤΕΙ δεν πραγματοποιείται μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που να έχει στόχο τον δασικό τομέα και τα φυσικά οικοσυστήματα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν τρία τμήματα δασοπονίας τα οποία έχουν υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν παραπάνω από ένα πρόγραμμα.
Το μεγάλο πρόβλημα των δασοπόνων εντοπίζεται στο δημόσιο τομέα, όπου η δασική υπηρεσία είναι σε αποσύνθεση. Βλέπουμε ότι εκτός από τις διευθύνσεις δασών και τα δασαρχεία, τα δασονομεία και τα δασοφυλάκεια είναι πλέον ελάχιστα που λειτουργούν με αποτέλεσμα να μην παράγεται έργο προς τις δύο ανώτερες υπηρεσίες αλλά και να μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Επιπλέον οι προσλήψεις δασοπόνων για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου που τους απασχολούν είναι δραματικά λίγες.


Στόχοι του συλλόγου

 Ανασυγκρότηση του Δασοδιοικητικού συστήματος και η λειτουργία όλων των Δασονομιών της Χώρας.

 Άμεση πρόσληψη δασοπόνων σε όλες της βαθμίδες που απασχολούνται στο δημόσιο

 Σύσταση Υπηρεσίας Προστασίας της Θήρας και της Ιχθυοπονίας που να στελεχώνεται από Δασοπόνους

 Ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών δασοπόνων

 Οι Δασικές Πυρκαγιές να ενταχθούν ως αντικείμενο της Δασικής Υπηρεσίας.

 Ίδρυση Σχολής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και η αποδέσμευση του τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. από τη Σ.Τ.ΕΓ.

 Επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων

 Η επιμελητηριακή ένταξη των δασοπόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: