Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Διαχείρισης Μη Συμβατικών Υδατικών

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από το Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Διαχείρισης Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, στο οποίο συμμετείχε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως τονίστηκε, η ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη λύση, εκεί όπου τα προβλεπόμενα επίπεδα των υδατικών αποθεμάτων δεν εξασφαλίζονται.

Όπως ανέφερε στο paseges.gr ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ΟΠΑ της ΠΑΣΕΓΕΣ «βασικό αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η βιώσιμη διαχείριση των μη συμβατικών υδατικών πόρων (π.χ. αφαλάτωση, επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, συλλογή ομβρίων κ.λ.π.) και σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας καθαρού νερού στις χώρες της Μεσογείου, τα υδατικά αποθέματα της οποίας αποτελούν αντικείμενο έντονης εκμετάλλευσης λόγω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού και της τουριστικής ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, υιοθετήθηκε το 2009 από τις Μεσογειακές χώρες που συμμετείχαν ως μέλη, ο περιφερειακός στόχος της εξοικονόμησης νερού κατά 25% ως το 2025, με έτος αναφοράς το 2005.

«Η ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη λύση, εκεί όπου τα προβλεπόμενα επίπεδα των υδατικών αποθεμάτων (έπειτα από ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό με βάση τη βιώσιμη διαχείριση) δεν εξασφαλίζονται, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και της ζήτησης του νερού», αναφέρθηκε στο συνέδριο.

Σημειώνεται ότι η χρήση των μη συμβατικών υδατικών πόρων υλοποιείται ήδη σε πολλές χώρες της Μεσογείου, κυρίως μέσω της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων λυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης αγροτικών απορροών, της συλλογής ομβρίων υδάτων και της αφαλάτωσης.

Επιπλέον, τεχνικές που βρίσκονται υπό εξέταση από τις Μεσογειακές χώρες περιλαμβάνουν τη μεταφορά νερού μεταξύ υδρολογικών λεκανών, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου γλυκού νερού, τον εμπλουτισμό νεφών, κ.λ.π. Αυτές οι τεχνικές παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς αποδοτικότητας, βιωσιμότητας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αποδοχής καθώς και δυνατοτήτων ανάπτυξης.

Στο Μεσογειακό Νότο, η Αίγυπτος, Συρία, Ισραήλ, Ιορδανία και η Τυνησία συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 χωρών που παράγουν παγκόσμια το μεγαλύτερο όγκο λυμάτων, επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων, τα οποία χρησιμοποιούνται για άρδευση. Όμως οι περισσότερες χώρες της περιοχής απέχουν πολύ από την πλήρη εκμετάλλευση του δυναμικού των μη συμβατικών υδατικών πόρων.

το υφιστάμενο σύστημα πολιτικών, θεσμικών, νομικών, τεχνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών δομών και όρων, περιορίζει την πλήρη ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων.

Μεταξύ άλλων, η ανεπίσημη και ανεξέλεγκτη χρήση ανεπαρκώς επεξεργασμένων ή και ανεπεξέργαστων λυμάτων, που λαμβάνει χώρα σε ορισμένες Μεσογειακές χώρες, θέτει σε κίνδυνο τους χρήστες και το περιβάλλον.

Τα κατάλληλα πολιτικά, νομοθετικά και θεσμικά πλαίσια, που θα έδιναν το έναυσμα για συγκεκριμένες δράσεις συχνά απουσιάζουν. Παρομοίως, πολλά είναι τα εμπόδια, που θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν σχετικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες θα βοηθούσαν στην κάλυψη των ταχέως αυξανόμενων απαιτήσεων.

Αναλυτικότερα οι στόχοι του συνεδρίου ήταν:

Η παροχή δυνατότητας για την διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ όλων των εταίρων για τις προτεραιότητες και απαιτούμενες συνέργιες, με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη της διαχείρισης των μη συμβατικών υδατικών πόρων στη Μεσόγειο με γνώμονα τα πλαίσια πολιτικών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, της ΄Ενωσης για τη Μεσόγειο, της Σύμβασης της Βαρκελώνης, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών κ.λ.π.
Η διερεύνηση του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας στην προώθηση της ατζέντας των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Η ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε βέλτιστες πρακτικές και διδαγμάτων από εφαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχής της Μεσογείου.
Η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με πιθανά περιφερειακά (Μεσογειακά), υποπεριφερειακά και διασυνοριακά προγράμματα διαχείρισης μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Ο διάλογος για την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης, ενεργού συμμετοχής των εταίρων και προώθησης πιλοτικών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας ως μέσο για την πραγματοποίησή τους προγράμματα εταιρικής υπευθυνo.

Πηγή : paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: