Ερχεται «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται παραρτήματα των ΑΕΙ σε άλλες χώρες
Σαρωτικός αναμένεται ο "Καλλικράτης" στα ΑΕΙ - ΤΕΙ της χώρας από τον Σεπτέμβρη, καθώς δίνεται η δυνατότητα με Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδίδεται από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και μετά τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου του οικείου ιδρύματος, να συγχωνεύονται, να μετονομάζονται, να αλλάζουν έδρα ή να καταργούνται ΑΕΙ. Επίσης, θα μπορούν να συγχωνεύονται ή να κατατέμνονται ή να καταργούνται ΑΕΙ και σχολές με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Οταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης παιδείας ή την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων, που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα ΑΕΙ ή τις σχολές που λειτουργούν.
Οταν το επιβάλλει ο δυσανάλογα μεγάλος ή μικρός αριθμός φοιτητών ή αποφοίτων κατ' έτος ανά καθηγητή ενός ΑΕΙ ή μίας σχολής.
Οταν η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ ή σχολών δεν δικαιολογείται επιστημονικά και δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία.
Επισημαίνεται πως η ίδρυση, κατάργηση, κατάτμηση ή συγχώνευση σχολών και ιδρυμάτων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης, απαγορεύεται η μεταστέγαση ιδρύματος ή σχολής εκτός της έδρας τους, καθώς και η μεταφορά της έδρας στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται παραρτήματα των ΑΕΙ σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ιδρύεται μια σχολή σε ελληνικό ίδρυμα.
Στο προσχέδιο νόμου, δίνεται η δυνατότητα προσωρινής μετακίνησης ενός φοιτητή από ένα ΑΕΙ σε άλλο για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το ένα ακαδημαϊκό έτος.
Αναφορικά με τη μετακίνηση φοιτητών μεταξύ ελληνικών και ομοταγών αλλοδαπών ιδρυμάτων στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, εγγράφονται ως φιλοξενούμενοι φοιτητές στα ΑΕΙ υποδοχής.
"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν", αναφέρεται σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Οπως σημειώνει, μετά τη χρονική διάρκεια σπουδών ν+2 και 2ν (διπλάσιος χρόνος σπουδών) για τους μερικής φοίτησης, το κάθε ίδρυμα θα αποφασίζει τους τρόπους και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας. Ωστόσο, στο προσχέδιο νόμου επισημαίνεται ότι θα υπάρχουν δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου