Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Π.Ο.Δ.Υ."
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 31
ΑΘΗΝΑ
ΚΙΝ. 6973380915
e-mail: podypr@yahoo.gr
Αθήνα 18/7/2010
Αρ. Πρωτ. 14
ΘΕΜΑ:«Ο αέναος κύκλος των Επαγγελματικών
Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο αέναος κύκλος της διαβούλευσης, της αδικίας και του εμπαιγμού που υφίστανται οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ δυόμισι δεκαετίες τώρα στο θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, της εξέλιξής τους κλπ., σε αγαστή σύμπνοια όλων των Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, συνεχίζει την πορεία του.
Με επιστολή τους τέσσερις Πρυτάνεις στις 15-7-2010 προς την Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας δηλώνουν την αντίδρασή τους στα υπό συζήτηση σχέδια Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και τη μη συμμετοχή τους στην κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ, την οποία θεωρούμε, εν πολλοίς, υποκριτική.
Με έκπληξη και απορία διαπιστώσαμε ότι συνηγορούν και συνυπογράφουν την επιστολή, εκτός βέβαια από του προέδρους των ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ που είναι γνωστό ότι δεν συμφωνούν να δοθεί κανένα ουσιαστικό επαγγελματικό δικαίωμα στους πτυχιούχους ΤΕΙ, και οι πρόεδροι των φορέων:
Της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Φαρμακευτικών Συλλόγων, Πανελλήνιου και Αθηνών και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών.
Ρωτάμε ευθέως τους προέδρους των φορέων αυτών:
• Πού προσκρούει, πού αντιτίθεται και πού θίγει τα δικαιώματα των κλάδων και των μελών που εκπροσωπούν, το αναφαίρετο δικαίωμα των πτυχιούχων των ΤΕΙ να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ανάλογα των σπουδών τους;
• Αν πουθενά, όπως εμείς υποστηρίζουμε, πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν τέτοιες ενέργειες, παρά μόνο σαν λογικές άκρατου και τυφλού συντεχνιασμού;
• Ποιο «συμφέρον» μπορεί να θεωρείται «ανώτερο» από το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία, που αφαιρείται ουσιαστικά στην προκειμένη περίπτωση με την μη θεσμοθέτηση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων;
Θέλουμε να καλέσουμε την Hγεσία του ΥΠΔΒΜ&Θ να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να:
• Προωθήσει άμεσα τα εγκεκριμένα, ομόφωνα, από το ΣΑΤΕ, το Σεπτέμβριο του 2008 σχέδια Π.Δ. για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα, τα οποία εξαιρούνται από την ανάγκη γνωμοδότησης του ΣΑΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 2 του Ν. 3794/2009.
• Να θεσμοθετήσει τώρα και μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της ύπαρξης ενός Φορέα, επιμελητηριακές οργανώσεις ανά Σχολή ή Τεχνολογικό Επιμελητήριο, με ανάλογα τμήματα, προκειμένου να αναλάβει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες πιστοποίησης, άδειας άσκησης ,κλπ.
Ήδη βρισκόμαστε στο σημείο, μετά και από την ενσωμάτωση της Κοινοτικής οδηγίας 36/05 στο Εθνικό Δίκαιο, όλοι οι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας - Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ε.Ε. και των Κολλεγίων συμπεριλαμβανομένων, να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και στην ΕΕ και στη Χώρα μας, με απεριόριστα Επαγγελματικά Δικαιώματα, και μόνο οι πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν θα μπορούν να ασκήσουν ανάλογη επαγγελματική δραστηριότητα στην Ε.Ε., λόγω ανύπαρκτων, ή υποβαθμισμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην ίδια τους τη Χώρα.
Τα χρόνια της αδικίας, της δυσμενούς και άνισης μεταχείρισης των πτυχιούχων ΤΕΙ,αγγίζουν τα χρονικά όρια ενός ολόκληρου εργασιακού βίου. Να περιμένουμε τι και από πού;
Η σκυτάλη βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια μας.
Ας σηκωθούμε όλοι, επί τέλους, από τον καναπέ της απραξίας μας, πτυχιούχοι, καθηγητές, φοιτητές και οργανωμένα, με την τεράστια δύναμη που διαθέτουμε, να απαιτήσουμε το οριστικό τέλος στην πολύχρονη αδικία, στην πολιτική ατολμία, στους συντεχνιακούς παραλογισμούς, στις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Για να θεσμοθετηθούν τώρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση δίκαιοι και ισότιμοι κανόνες για όλους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΡΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.Π.)

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΟΠΟΝΟΥΣ

Η προσπάθεια που γίνεται για τη καταγραφή των πτυχιούχων δασοπόνων ανά την Ελλάδα έχει στεφθεί με επιτυχία και αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό συναδέλφων που έρχονται σε επικοινωνία με την προσωρινή διοίκηση του συλλόγου εκφράζοντας το μεγάλο τους ενδιαφέρον. Το 2010 είναι καταλυτικό έτος για τους δασοπόνους όσον αφορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία διότι ενισχύεται ο κλάδος με έναν επαγγελματικό επιστημονικό σύλλογο που θα διαχειρίζεται τα επαγγελματικά / επιστημονικά θέματα και θα προωθεί τα προβλήματά των πτυχιούχων.
Το αγωνιστικό πλαίσιο των δασοπόνων περιβαλλοντολόγων διαμορφώνεται αποκλειστικά από τους άνεργους συναδέλφους, τους διορισμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες με γνώμονα το συμφέρον όλων των πτυχιούχων.
Ένα θέμα που θα συζητηθεί, αφορά στο ότι ποτέ δεν έχει προκηρυχτεί πρόγραμμα ενίσχυσης των δασοτεχνικών γραφείων ή πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας που να συμπεριλαμβάνει τους δασοπόνους, αντίστοιχα προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων έχουν κυκλοφορήσει πολλές φορές για όλες τις άλλες ειδικότητες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλην των δασοπόνων.
Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι σε κανένα ΤΕΙ δεν πραγματοποιείται μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που να έχει στόχο τον δασικό τομέα και τα φυσικά οικοσυστήματα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν τρία τμήματα δασοπονίας τα οποία έχουν υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν παραπάνω από ένα πρόγραμμα.
Το μεγάλο πρόβλημα των δασοπόνων εντοπίζεται στο δημόσιο τομέα, όπου η δασική υπηρεσία είναι σε αποσύνθεση. Βλέπουμε ότι εκτός από τις διευθύνσεις δασών και τα δασαρχεία, τα δασονομεία και τα δασοφυλάκεια είναι πλέον ελάχιστα που λειτουργούν με αποτέλεσμα να μην παράγεται έργο προς τις δύο ανώτερες υπηρεσίες αλλά και να μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Επιπλέον οι προσλήψεις δασοπόνων για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου που τους απασχολούν είναι δραματικά λίγες.


Στόχοι του συλλόγου

 Ανασυγκρότηση του Δασοδιοικητικού συστήματος και η λειτουργία όλων των Δασονομιών της Χώρας.

 Άμεση πρόσληψη δασοπόνων σε όλες της βαθμίδες που απασχολούνται στο δημόσιο

 Σύσταση Υπηρεσίας Προστασίας της Θήρας και της Ιχθυοπονίας που να στελεχώνεται από Δασοπόνους

 Ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών δασοπόνων

 Οι Δασικές Πυρκαγιές να ενταχθούν ως αντικείμενο της Δασικής Υπηρεσίας.

 Ίδρυση Σχολής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και η αποδέσμευση του τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. από τη Σ.Τ.ΕΓ.

 Επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων

 Η επιμελητηριακή ένταξη των δασοπόνων

Σχέδιο που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων: α) Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου β) Αρχιτεκτονικής Τοπίου γ) Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων δ) Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και ε) Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας

Άρθρο 4

Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων του
Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

1. Οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ισοτίμων Σχολών, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, μετά την απόκτηση σχετική άδειας άσκησης επαγγέλματος από το διευρυμένο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους από το δημόσιο τομείς, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες. Επίσης, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της επιστήμης και τεχνολογίας, πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Δασοπονίας, όπως η διοίκηση δασικών μονάδων, η διαχείριση, εκμετάλλευση, προστασία, αξιοποίηση και ανάπτυξη των δασών και δασικών εκτάσεων. Ειδικότερα στο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός τους, οι παραπάνω Πτυχιούχοι μπορούν να ασκήσουν τις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες:

α. Εκπόνηση, εφαρμογή, επίβλεψη δασοπονικών, διαχειριστικών και δασοτεχνικών μελετών, όπως:

1) Ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες (ΕΠΜ), μελέτες προστασίας δασών, δασικών εκτάσεων και φυσικού περιβάλλοντος. Αντιπυρικές μελέτες.

2) Διαχειριστικές μελέτες δασών και δασικών εκτάσεων.

3) Μελέτες αναδασώσεων, ίδρυσης και λειτουργίας φυτωρίων, εγκατάστασης φυτειών κ.α.

4) Μελέτες βελτίωσης και διαχείρισης βοσκοτόπων

5) Συμμετοχή σε τοπογραφικές μελέτες αποτύπωσης δασοτεμαχίων, χαρτογράφησης δασών και δασικών εκτάσεων και εδαφών.

6) Συμμετοχή σε μελέτες δασικής οδοποιίας (δασικών δρόμων, δικτύων, οδοστρωμάτων, μικρών τεχνικών έργων κ.ά.).

7) Μελέτες διευθέτησης ορεινών λεκανών και χειμάρρων, καθώς και μελέτες μικρών φραγμάτων.

8) Μελέτες φωτοερμηνείας και τηλεπισκόπησης, με χρήση σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών (βάσεις δεδομένων, GIS).

9) Μελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης χώρων, εγκατάστασης και διαχείρισης αστικού και περιαστικού πράσινου κ.ά.

β. Στελέχωση υπηρεσιών, μελετητικών γραφείων, φορέων ανάπτυξης και διαχείρισης φυσικών πόρων, μονάδων εκπαίδευσης:

1) Στελέχωση δασικών υπηρεσιών (Δ/νσεων δασών, Δασαρχείων, Δασονομείων).

2) Στελέχωση μελετητικών γραφείων (δασοτεχνικών κ.ά.).

3) Στελέχωση υπηρεσιών ΟΤΑ, Αναπτυξιακών εταιρειών και Φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

4) Στελέχωση Κυνηγετικών Συλλόγων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών και επιχειρήσεων θήρας & αλιείας.

5) Προσφορά δασικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

6) Στελέχωση άλλων υπηρεσιών με δασικό και περιβαλλοντικό αντικείμενο.

γ. Στελέχωση μονάδων πρώτης κατεργασίας, μεταποίησης και εμπορίας δασικών προϊόντων:

1) Στελέχωση μονάδων κατεργασίας ξύλου, ρητίνης κ.ά.

2) Στελέχωση επιχειρήσεων εμπορίας ξύλου, προϊόντων ξύλου και άλλων δασικών προϊόντων.

3) Εμπορία δασικού φυτευτικού και πολλαπλασιαστικού υλικού.

2. Οι Πτυχιούχοι του ανωτέρω Τμήματος μετά την απόκτηση της σχετικής αδείας άσκησης επαγγέλματος, δύνανται να δραστηριοποιούνται στα παραπάνω πεδία αναλαμβάνοντας έργα που αντιστοιχούν στο πρώτο Επίπεδο Τεχνικής Ευθύνης και το οποίο περιλαμβάνει συνήθη έργα.

Για το λόγο αυτό θα καθορισθούν:

α. η διεύρυνση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

β. τα 3 Επίπεδα Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθη έργα, προωθημένα έργα και εξειδικευμένα έργα καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα.

γ. τα όρια Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια, όπως θα καθορίζονται εκάστοτε και για κάθε ειδικότητα από το διευρυμένο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

4. Οι παραπάνω Πτυχιούχοι δραστηριοποιούνται σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Δραστηριοποιούνται επίσης ως μέλη ερευνητικών ομάδων, με θέματα εφαρμοσμένης έρευνας στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων τους.

5. Οι Πτυχιούχοι Δασοπόνοι και Διαχειριστές Φυσικού Περιβάλλοντος των ΤΕΙ, που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, ως μελετητές ή ως εργολήπτες, εγγράφονται στα αντίστοιχα μητρώα μελετητών (ΓΕΜ, κατηγορίες 24, 25 και 27), και εργοληπτών δημοσίων δασοτεχνικών έργων (ΕΔΔΕ), έργων πρασίνου και φυτοτεχνικών έργων (ΜΕΚ, ΜΕΕΠ).

6. Οι παραπάνω Πτυχιούχοι λαμβάνουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας της ειδικότητάς τους στο διευρυμένο τους φορέα.

7. Οι παραπάνω Πτυχιούχοι ασκούν κάθε άλλη δραστηριότητα, που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και άπτεται του γνωστικού αντικειμένου των Τμημάτων Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προ ημερών, δημοσιεύτηκε μια ανακοίνωση που τόνιζε την λειτουργία του συλλόγου, ο οποίος είναι με προσωρινή διοίκηση η οποία θα έχει την ευθύνη της πορείας του συλλόγου, αλλά και των κινήσεων του συλλόγου σε θέματα λειτουργίας οργάνωσης και διεκδικήσεων. Ιδρύθηκε ένας επαγγελματικός – επιστημονικός σύλλογος που δεν έχει καμία διαφορά με τους υπόλοιπους συλλόγους των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλ. υπάρχει "προσωρινή" διοίκηση, καταστατικό, προτάσεις τις οποίες προωθεί προς πάσα κατεύθυνση και σκοπός του είναι η υποστήριξη ηθική και νομική των μελλών του, η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν και η γενικότερη προστασία του κλάδου.
Μετά από πολλές συναντήσεις, πλην των δύο μεγάλων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες ήταν ανοιχτές για όλους τους πτυχιούχους και μη, συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα που με την υλοποίηση τους θα διευκόλυναν την ίδρυση του συλλόγου. Τα κυριότερα από αυτά ήταν η έκδοση και η διανομή του καταστατικού σε όποιο μέλος το επιθυμούσε, πράγμα που έγινε και με επιμέρους αλλαγές υπογράφτηκε από 27 μέλη. Ένα άλλο θέμα ήταν το ποσό εγγραφής, έπειτα από συζήτηση και αναζήτηση καταλήξαμε στα 40€. Επίσης τυπώθηκε σε όλες τις συναντήσεις ότι η δράση πρέπει να είναι κοινή από όλους τους τομείς των δασοπόνων ( ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) για να πετύχουμε έναν δυνατό και αυτόνομο σύλλογο, θέμα το οποίο συμφωνήθηκε από όλες της πλευρές.
Ο σύλλογος πλέον λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση, ετοιμάζει σε κάθε περιφέρεια ένα παράρτημα του και συντάσσει απαντήσεις / προτάσεις για τους πτυχιούχους, για τους εργαζόμενους δασοπόνους, για τους άνεργους και για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Στη προσπάθεια αυτή μέτοχοι είναι όλοι οι δασοπόνοι όλων των τομέων γιατί τώρα μπορεί ο κάθε πτυχιούχος ή ακόμα και φοιτητής να εγγραφεί στο σύλλογο.

Η κάθε διαπίστωση ή ερώτηση μπορεί να γίνει στο mail : dasoponos2009@yahoo.gr.

Εκ του ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.Π.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δασοπόνων Περιβαλλοντολόγων είναι ένα επαγγελματικό επιστημονικό σωματείο με σκοπό να εκπροσωπήσει συνδικαλίστηκα και επιστημονικά τους δασοπόνους όλων των κατηγοριών (Δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, δασοπόνους που είναι στην εκπαίδευση, άνεργους, φοιτητές). Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ένας ενιαίος φορέας για όλους τους δασοπόνους που θα διαχειρίζεται τα θέματα τους.
Μέσα στο 2010 θα οργανωθεί το πρώτο συνέδριο του συλλόγου, όπως και σε συνεργασία με τα τμήματα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος θα διοργανωθούν ημερίδες με θέματα που αφορούν το κλάδο.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης, εκτός από της δύο σελίδες που είδη υπάρχουν στο διαδίκτυο (facebook : http://www.facebook.com/group.php?gid=282638525506 και το blog : http://dasoponos.blogspot.com ), από το Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει η επίσημη εφημερίδα του συλλόγου, που θα είναι η επανεκτύπωση της παλαιάς εφημερίδας των δασοπόνων με την επωνυμία « Η Δασική ». Τέλος όσον αφορά το επιστημονικό κομμάτι ο σύλλογος θα κυκλοφορεί κάθε τρείς μήνες ένα επιστημονικό περιοδικό, στο οποίο θα μπορούν όλοι οι δασοπόνοι να κάνουν την δική τους δημοσίευση.
Ο σύλλογος αρχικά θα στεγαστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια θα ανοίξουν παραρτήματα σε μεγάλες επαρχιακές πόλης.



Εκ του
ΠΑ.ΣΥ.ΔΑΠ