Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Το επάγγελμα του δασοπόνου στον ιδιωτικό τομέα

Το επάγγελμα του δασοπόνου στον ιδιωτικό τομέα, μόνο μικρό και ασήμαντο δεν είναι. Εδώ και δεκαετίες έχουμε ένα φοβερό μονοπώλιο που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί. Με τα μέχρι τώρα επαγγελματικά δικαιώματα, ο δασοπόνος μπορεί να ιδρύσει δασοτεχνικό γραφείο και να ασχοληθεί με δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα, βγάζοντας εργοληπτικό πτυχίο Δασοτεχνικών έργων ή από τις κατά τόπους διευθύνσεις δασών ή πτυχίο έργων πρασίνου το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Υποδομών . Στην πρώτη περίπτωση ο δασοπόνος ασχολείται με τα δημόσια έργα δηλ. δασοτεχνικα και υδροτεχνικά (αναδασώσεις, ανάπτυξη λιβαδιών, υλοτομίες, δασική οδοποιία, διευθετήσεις ορεινών υδάτων, μικρά φράγματα), και στη δεύτερη με τα ιδιωτικά έργα κυρίως με την αρχιτεκτονική διαμόρφωση κήπων, σχεδιασμό και λειτουργία δασικών φυτώριων. Το πτυχίο Δασοτεχνικών έργων εκδίδεται από τις διευθύνσεις δασών και δίνει τη δυνατότητα στους δασοπόνους να παίρνουν εργολαβίες πάσης φύσεως δασοτεχνικών έργων. Ενώ με το πτυχίο έργων πρασίνου, ο δασοπόνος εγγράφεται στα Μητρώα Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) και στα Μητρώα Εργοληπτών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ), (όπου έργα πρασίνου θεωρούνται η ανάπλαση πάρκου, η διαμόρφωση γηπέδου κα).
Σαφώς με το πτυχίο του ο δασοπόνος θα μπορούσε να ασχοληθεί με πλήθος άλλων έργων όχι μόνο κατασκευαστικών αλλά και μελετητικών.
Μόνη λύση στο πρόβλημα των δασοπόνων είναι η διαφήμιση του επαγγέλματος μας, αυτό θα γίνει πρώτα από εμάς και μετά από το κράτος, το οποίο έχει την υποχρέωση να μας υποστηρίξει και να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά μας, γιατί οι 3000 σχεδόν δασοπόνοι δεν είναι μικρός αριθμός πτυχιούχων, είναι μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και επαγγελματική ζωή της χώρας.
Όλοι οι δασοπόνοι πρέπει να συσπειρωθούμε και να αναδείξουμε τα προβλήματα μας, είτε ατομικά είτε συλλογικά. Ο κλάδος μας δεν αντέχει άλλη αδικία ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι (μηχανικοί, γεωπόνοι. Οικονομολόγοι) να απολαμβάνουν επιδοτήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, επιμελητηριακή κάλυψη και εμείς να ήμαστε στο έλεος των πατεράδων…...
Μέσο του συλλόγου πρέπει να απαιτήσουμε την προσοχή της πολιτείας και των φορέων για να σταθούμε στην επιφάνεια και να σηκωθούμε από το πάτο, γιατί αν αναλογιστούμε ότι τα δασοτεχνικά γραφεία στην Ελλάδα από ΤΕ συναδέλφους δεν είναι περισσότερα από δυο ή τρείς δεκάδες, ενώ βάση της δασικής έκτασης και του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδος θα μπορούσαν να δουλέψουν πολλές εκατοντάδες δασοτεχνικά γραφεία.
Οι πτυχιούχοι δασοπόνοι για να είναι ωφέλιμοι στον δασικό τομέα και στην κοινωνία πρέπει να τους δοθούν κίνητρα ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες που απαιτεί η ίδρυση ενός δασοτεχνικού γραφείου, συνεπώς πρέπει να εκδοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που εκκρεμούν, να τονωθεί ο κλάδος με επιδότηση (σημειώνεται ότι οι δασοπόνοι δεν έχουν λάβει ποτέ επιδότηση) για την ίδρυση ενός δασοτεχνικού γραφείου, όπως κρίνεται απαραίτητη η επιμελητηριακή ένταξη του δασοπόνου.


Κων/νος Μησιάλης
Δασοπόνος – Περιβαντολλόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: