Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι εδώ και μία δεκαετία οι δασοπόνοι ήταν οι μοναδικοί πτυχιούχοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δεν είχαν πανελλήνια εκπροσώπηση παρά μόνο τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και πολύ καιρό έχει συσταθεί ένας νέος σύλλογος που πλαισιώνει όλους τους δασοπόνους και εκπροσωπεί το πτυχίο, αναδεικνύει τα προβλήματα και κάνει παρεμβάσεις σε ότι μας αφορά. Το μεταβατικό στάδιο από την ίδρυση μέχρι την δημιουργία της ένωσης έχει περάσει και πλέον είμαστε σε μια εποχή που έχουμε διοίκηση, μητρώο μελών, έχει πραγματοποιηθεί ένα ΔΣ (Διοικητικό Συμβούλιο) και μία Γενική Συνέλευση.
Πέρα από τα διαδικαστικά θέματα μεγάλη προσοχή χρειάζονται και τα οργανωτικά γιατί δεν μπορούμε να έχουμε έναν σύλλογο χωρίς να έχει στέγη, χωρίς να έχει έδρα, χωρίς να έχει μέλη σε όλους τους νομούς της χώρας. Οι κινήσεις που έγιναν ήταν πολύ προσεκτικές σε όλα τα σημεία που αφορούν την ίδρυση ενός επαγγελματικού, επιστημονικού, συνδικαλιστικού φορέα και η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία μιας και έχουν δημιουργηθεί περιφερειακά γραφεία σε όλη την επικράτεια Στη συνέχεια έχουμε αναπτύξει συνεργασία με τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων όπως και με τους σπουδαστικούς συλλόγους για κοινά κλαδικά θέματα.
Από Δευτέρα θα μπορούν να γίνουν όλοι μέλη της ένωσης μιας και μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε καταστατικά, να κάνουμε εγγραφές και να προχωρήσουμε στα διαδικαστικά θέματα για την ανάπτυξη της ένωσης.
Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε δασοπόνος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί παθητικό η ενεργητικό  γιατί χωρ ίς δυναμικό σύλλογο δεν μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα και θα είμαστε πάντα στην αφάνεια.

Όλοι μέλη στον σύλλογο, όλοι μαζί για να πετύχουμε τα μέγιστα, όλοι μαζί για να δουλέψουμε επιτέλους ως ΔΑΣΟΠΟΝΟΙ…..


Κων/νος Μησιάλης

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αγροτικό 2011-2012 Προκήρυξη

Τα απαραίτητα έγγραφα, τη προκήρυξη, τα δικαιολογητικά καθώς και οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου ΑΣΕΠ (ΣΟΧ.1) σχετικά με το Αγροτικό (πρακτική άσκηση) των Γεωτεχνικών της επόμενου περιόδου μπορείτε να τα βρείτε παρακάτω προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 11/02/2011:
http://www.minagric.gr/greek/6.2.shtml

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
--------------------
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Της Περιφερειακής Ένωσης Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων
Κεντρικής Μακεδονίας – Π.Ε.Δ.Δ.Υ.Κ.Μ.
Έχοντας υπόψη:
4. Τις διατάξεις του Ν. 1264/82.
5. Το με αριθμό 4/23-12-2010 Πρακτικό Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλί-ου.
6. Τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού, άρθρα 11-15 & 23.
Καλούμε
Τους Δασοπόνους μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δασοπόνων Δημοσίων Υ-παλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας – Π.Ε.Δ.Δ.Υ.Κ.Μ.- Έκτακτη Γενική Καταστατική Συνέ-λευση την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 10:00 στην αίθουσα Δημοσίων Υ-παλλήλων Θεσσαλονίκης - Προξένου Κορομηλά 51. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία η Γενική Συνέλευση επαναλαμβάνεται την
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΙΥΑΡΙΟΥ 2011
την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, χωρίς άλλη πρόσκληση.
Θέματα για συζήτηση λήψη απόφασης:
4. Τροποποίηση του Καταστατικού, μετά την σύσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκη-σης Μακεδονίας Θράκης, ώστε να συμπεριλαμβάνονται στα μέλη της Ένωσης και οι Δασοπόνοι Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
5. Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για χάραξη πορείας της Ένωσης. Οργάνωση Δασικών Υπηρεσιών.
6. Θέματα που τυχόν θα τεθούν από τα μέλη της Γ.Σ. και θα αποφασίσει αυτή να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις.
Με συναδελφικούς Χαιρετισμούς.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ιωάννης Κέκερης

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Απόστολος Γεράσης

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Π.Ο.Δ.Υ."
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 31
ΑΘΗΝΑ
ΚΙΝ. 6973380915
e-mail: podypr@yahoo.gr
Αθήνα 15/1/2011

Αρ. Πρωτ. 7
ΘΕΜΑ: «Νέοι Οργανισμοί – περεταίρω υποβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατ’ αρχήν θέλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι με τους δημοσιευθέντες Οργανισμούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Δασικών Υπηρεσιών αποκαθίσταται μια πολύχρονη αδικία σε βάρος των υπαλλήλων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που τους κρατούσε καθηλωμένους στο περιθώριο της υπηρεσιακής εξέλιξης.
Θα εντοπίσουμε όμως και θα σταθούμε στην αρνητικότατη εξέλιξη πάνω σε δυο σημαντικά ζητή-ματα αιχμής, στις οργανικές θέσεις των Δασικών Υπαλλήλων και στα Δασονομεία, τα οποία ε-πιδεινώνονται δραματικά συρρικνώνοντας περεταίρω μια ήδη απαξιωμένη Δασική Υπηρεσία και κα-θιστούν ζοφερότερα το μέλλον και την προοπτική της.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Τα Δάση, οι Δασικές Εκτάσεις και τα Δασικά Εδάφη γενικά, ανέρχονται στη Χώρα μας σε 86 εκα-τομμύρια στρέμματα, από τα 132 της συνολικής της έκτασης.
Όλες αυτές οι εκτάσεις βρίσκονται υπό την προστασία, επιτήρηση και διαχείριση της Δασικής Υ-πηρεσίας.
Η Υπηρεσία μας εδώ και δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί μια από τις πιο βαριά πληττόμενες σε έλλει-ψη προσωπικού υπηρεσίες και αυτό που αναμέναμε ήταν η ενίσχυση και η ανασυγκρότησή της.
Οι θεσμοθετημένες μέχρι σήμερα οργανικές θέσεις Δασικών Υπαλλήλων είναι ( Νόμοι 1845/1989, 2945/2001 και 3208/2003 και ΠΔ 402/1988 και 422/1991):
Δασολόγοι: 1.352, Δασοπόνοι 1.496, Δασοφύλακες 1.977.
Από τις παραπάνω οργανικές θέσεις τα μεγαλύτερα κενά είχε ο κλάδος των Δασοπόνων, σε πο-σοστό πάνω από 70%.
Με τους νέους οργανισμούς έρχεται η Πολιτεία να συρρικνώσει τις οργανικές θέσεις όλων των Δασικών Υπαλλήλων και μάλιστα όχι αναλογικά. Με βάση τις καλυμμένες και όχι τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, θεσμοθετεί την αδικία σε βάρος του Δασοπονικού κλάδου, περικόπτοντας το 70% των οργανικών του θέσεων.
Οργανικές θέσεις που προβλέπουν οι νέοι οργανισμοί:
Δασολόγοι: 968, Δασοπόνοι 781, Δασοφύλακες 958
Αν δίπλα στη δραματική αυτή συρρίκνωση που συντελείται υπολογίσουμε και την στρεβλή κατα-νομή μεταξύ των τριών κλάδων τότε γίνεται αντιληπτός και ο λόγος δυσλειτουργικότητας και αναπο-τελεσματικότητας της Υπηρεσίας μας.
Να σημειωθεί ότι η διεθνώς παραδεκτή σχέση μεταξύ των κατηγοριών των Δασικών Κλά-δων, προκειμένου να μπορέσει η Δασική Υπηρεσία να φέρει σε πέρας το πολυποίκιλο και πολυσχιδές αντικείμενο που συνίσταται στην Διατήρηση, Προστασία, Ανάπτυξη, Διοίκηση, Διαχείριση και Βιώσιμη Αξιοποίησης των Δασών, είναι 1:2:3 αντίστοιχα.
ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΑ
Η Δασική Υπηρεσία με την οργανωτική διάρθρωση (Διεύθυνση – Δασαρχείο, Δασονομεία Δασο-φυλάκεια) αποτελεί την πλέον αποκεντρωμένη Δημόσια Υπηρεσία του Ελληνικού κράτους.
Το αδύνατο και αναποτελεσματικό σημείο το οποίο αναδείχθηκε στην πράξη στα τελευταία 25 χρόνια λειτουργίας του Δασοδιοικητικού συστήματος, υπήρξε η υποβάθμιση και απαξίωση των Δασο-νομείων.
Τα Δασονομεία αποτελούν αποκεντρωμένες Δασικές Μονάδες με δική τους έδρα, χωρική ευθύνη και αρμοδιότητα σε όλο το φάσμα των δασικών δραστηριοτήτων και αποτελούν μαζί με τα υπ’ αυτά Δασοφυλάκεια την αιχμή του δόρατος της Δασοπροστασίας στη Χώρα μας.
Με συνεχή υπομνήματα η Ομοσπονδία μας ενημέρωσε τα αρμόδια Υπουργεία εμπεριστατωμένα για τις απόψεις μας σχετικά με την οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και γιατί θεωρούμε σημαντικό θέμα στην οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας την αναβάθμιση των Δασονομείων, συμπέρασμα άλ-λωστε και αναγκαιότητα που προέκυψε από εμπειρία δεκαετιών στη λειτουργία της και μάλιστα με μηδαμινό κόστος.
Στα προσχέδια των οργανισμών αυτό έγινε πλήρως αποδεκτό από την Πολιτεία ,για να υπανα-χωρήσει στη συνέχεια , μετά δε την υπόδειξη του ΣτΕ να διαβαθμίσει τα Δασονομεία και τα Δασοφυ-λάκεια σύμφωνα με το Νόμο και προκειμένου να μην κατατάξει “πάση θυσία” τα Δασονομεία σε ε-πίπεδο Τμήματος, όπως είχαν καταλήξει όλες οι μέχρι σήμερα Επιτροπές Οργανισμών και είχε προ-ταθεί από τους τρεις Δασικούς Κλάδους και τη Δασική Διοίκηση, κατέταξε τα Δασονομεία και τα Δα-σοφυλάκεια, ως Γραφεία σε οριζόντια ιεράρχηση, καταργώντας τα ουσιαστικά, γεγονός που καταδεικ-νύει είτε άγνοια είτε μεθοδευμένη καταστρατήγηση της Δασικής πραγματικότητας.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η «εμμονή» μας στην ύπαρξη αναβαθμισμένου Δασονομείου δεν αποτελεί ούτε «καπρίτσιο» ούτε συντεχνιακή επιδίωξη, όπως πιθανόν θέλουν κάποιοι να παρουσιά-σουν αλλά θέση ευθύνης και προοπτικής για την Υπηρεσία μας.
Εμείς σαν εργαζόμενοι επιμένουμε αταλάντευτα στις απόψεις μας ότι η Δασική Υπηρεσία δεν μπορεί να υπάρξει και να ανταποκριθεί στο ρόλο της, παρά μόνο με ενίσχυση του ουσιαστικού απο-κεντρωτικού σχεδιασμού της, που επιτυγχάνεται με το κάθετο τρίπτυχο Διεύθυνση-Δασαρχείο, Δα-σονομείο, Δασοφυλάκειο.
Για τα Ελληνικά δεδομένα με τα Δασικά εδάφη να αποτελούν το 65% της έκτασης της Επικράτειας με πάνω από 70% Δημόσια Δάση κάθε πειραματισμός και ειδικά χωρίς τεκμηρίωση σε βάρος της Δα-σικής Υπηρεσίας αποβαίνει αναλογικά σε βάρος των Δασών της Χώρας, με δυσμενή και μη αναστρέ-ψιμα αποτελέσματα.
Τα 180 χρόνια Δασικής Ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας, έχουν πολλά να μας διδάξουν…
Καλούμε το αρμόδιο για την Εθνική Δασική Πολιτική Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλ-λαγής, να λάβει θέση για το ποια Δασική Υπηρεσία χρειάζεται. Μια Υπηρεσία αποκεντρωμένη με ά-μεση γνώση και ενασχόληση με το Δασικό Αντικείμενο, ή μια Δ.Υ. υδροκέφαλη και Γραφειοκρατική. Αν θέλει το δεύτερο τότε ας προχωρήσει και τυπικά στην κατάργηση των αποκεντρωμένων Δασικών Υπηρεσιών , ας απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους Δασικούς από το Δάσος και ας αναθέσει την εφαρμογή της Δασικής Πολιτικής σε υδροκέφαλες Διευθύνσεις, ή … σε ιδιωτικές Δασικές Επιχειρήσε-ις.
Οι Εισαγγελείς και οι Ελεγκτές της Δημόσια Διοίκησης, αλλά και οι πολίτες δεν ρωτάνε αν είναι ή όχι στελεχωμένα και σε ποιο επίπεδο διαβαθμισμένα τα Δασονομεία, αλλά καταλογίζουν σ’ αυτά την ευθύνη για πράξεις, ή παραλήψεις, γιατί αυτά είναι αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο .
Επί τέλους δεν μπορεί οι ελάχιστοι συνάδελφοί μας που υπηρετούν στα Δασονομεία να κινδυ-νεύουν να κατηγορηθούν ανά πάσα στιγμή, για προβλήματα τα οποία είναι ανθρωπίνως αδύνατο να παρακολουθήσουν, επειδή η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της…
Καλούμε την Πολιτεία να επιλέξει ξεκάθαρα ή την αναβάθμισή τους ή να προτείνει άλλη αποτελεσματικότερη οργάνωση, εγκαταλείποντας το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.
Μπορεί να μην είναι σε θέση να ενισχύσει σοβαρά τη Δασική Υπηρεσία σ’ αυτή τη δυσμε-νή συγκυρία που διερχόμαστε και είναι εν πολλοίς αυτό κατανοητό, δεν δικαιούται όμως να στραγγαλίσει την προοπτική της.
Αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες για τα Δάση της Πατρίδας μας, που αποτελούν το πλέον σταθερό οικοσύστημα του Φυσικού περιβάλλοντος, σημαντικό παράγοντα συγκράτησης των πληθυσμών της Ελληνικής υπαίθρου και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η εγγραφή όλων μας...

Η νεοσύστατη ένωση που δημιουργήθηκε αφορά όλους τους πτυχιούχους δασοπονίας εκπροσωπεί τον κλάδο και προασπίζεται τα δικαιώματα μας. Οι απόφοιτοι του τμήματος δασοπονίας ήταν οι μονοί που δεν είχαν μέχρι πρότινος πανελλήνια εκπροσώπηση με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και γενικά πολλά πράγματα για τον κλάδο μας. Η ένωση που δημιουργήθηκε μπορεί να διεκδικήσει τις προτάσεις των δασοπόνων, να σταθεί παρών στα προβλήματα που απασχολούν κάθε πτυχιούχο άνεργο, ιδιωτικό ή δημόσιο υπάλληλο ακόμα και στον φοιτητή.
Η εγγραφή όλων μας θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα στους στόχους που έχουν τεθεί. Δεν γίνεται να έχουμε πολλές απαιτήσεις χωρίς να έχουμε ένα σωματείο με πολλά μέλη. Πρέπει να πλαισιώσουμε όλοι την κίνηση αυτή, άσχετα αν ο ρόλος μας είναι παθητικός η ενεργός, πρέπει να σεβαστούμε τις προσπάθειες των συναδέλφων μας που στηρίζουν το πτυχίο και μάχονται καθημερινά για εμάς.
Όλοι οι συνάδελφοι σε όλη την χώρα και ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην λειτουργία του συλλόγου, να προωθήσουμε τους σκοπούς του, τις θέσεις του, δεν πρέπει να το παραμελήσουμε γιατί η προσπάθεια που γίνεται είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Δασοπόνων στην Αθήνα στο Hotel Golden City, Μάρνης 46, παρουσία της ΕΕΔΔΥ (Ελληνική Ένωση Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων) οι οποίοι ολοκλήρωναν τις διεργασίες του Διοικητικού τους Συμβουλίου.
Τα θέματα που συζητήθηκαν και αναλύθηκαν από τους παρευρισκόμενους αφορούσαν την ενημέρωση για την πορεία του νέου συλλόγου που θα εκπροσωπεί πανελλαδικά τους πτυχιούχους Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, την οργάνωση και την λειτουργία αυτού ανά την Ελλάδα.
Τα θέματα δε, που χρήζουν άμεσης προώθησης και υλοποίησης είναι η στέγαση και η ανάρτηση επίσημης ιστοσελίδας, όπου εκεί θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που αφορούν τον νέο σύλλογο. Επίσης συζητήθηκαν και ποιο συγκεκριμένα θέματα, όπως για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, την ίδρυση δασοτεχνικών γραφείων, το επάγγελμα του δασοπόνου στον ιδιωτικό τομέα, τα νέα επαγγελματικά δικαιώματα και το πλαίσιο που ισχύει τώρα για τους πτυχιούχους του τμήματος μας. Τέλος αναλύθηκε η σύσταση των περιφερειακών και τοπικών γραφείων ανά νομό που θα στελεχώνονται από συναδέλφους. Τα τοπικά και περιφερειακά γραφεία βάση καταστατικού μπορούν να λειτουργούν σε κάθε νομό της χώρας και να εκπροσωπούν τους συναδέλφους.
Τέλος διαπιστώθηκε η ανάγκη εγγραφής όλων των πτυχιούχων στο νέο σύλλογο και η υποστήριξη αυτού μίας και είναι το μόνο μέσω που διαθέτουμε για να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε θέσεις εργασίας, προγράμματα ενίσχυσης, επαγγελματικά δικαιώματα και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα.
Όσοι παρευρέθησαν στην συνάντηση έθεσαν τους εαυτούς εγγυητές της προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, πράγμα που προδίδει την θέληση και διάθεση όλων των συναδέλφων πτυχιούχων, μιας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά και λύνονται μόνο με τον διάλογο.

εκ του ΠΕΔΔΙΦΥΠ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Από 110 μειώθηκαν σε 23 οι συμβάσεις

Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει για τους δασοπονους και γενικά με τους πτυχιούχoυς που αναμένουν εν αγωνιάς τα αποτελέσματα του αγροτικού. Ενώ θα έπρεπε να έχουν δημοσιευτεί εδώ και αρκετό καιρό, έτσι όπως συνηθίζεται να γίνεται κάθε χρόνο, έχει περάσει ο μισός Ιανουάριος και ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα.
Το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα το δέχθηκαν οι δασοπόνοι που μειώθηκε δραματικά ο αριθμός τους, 23 άτομα θα έχει οι νέα προκήρυξη ενώ άλλες χρονιές έπαιρναν μέχρι και 110 δασοπόνους ανά την Ελλάδα και στην κεντρική υπηρεσία
Η απαξίωση των δασών και του δασικού πτυχίου συνεχίζεται σε μια εποχή όπου τα πιο ευάλωτα στην καταστροφή είναι τα φυσικά οικοσυστήματα.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση

Την Παρασκευή 14/01/2011 και ώρα 13:00 μμ, θα πραγματοποιηθεί πανελλήνια συνάντηση των Δασοπόνων στην Αθήνα. Η συγκέντρωση θα λάβει χώρα στο Golden City Hotel, Μάρνης 46, περιοχή Ομόνοιας.
Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι Δασοπόνοι να παραβρεθούν, καθώς θα ανακοινωθούν και θα συζητηθούν θέματα του Συλλόγου. Ειδικότερα θα αναλυθούν οι προτάσεις και οι θέσεις που εκφράζουν των Ενιαίο Σύλλογο.

Εκ του ΠΕΔΔΙΦΥΠ

Ανακοίνωση

Τρίτη 11/01/2011 θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π. στην Θεσσαλονίκη 17:00 μμ στην αίθουσα της ΕΔΟΘ, προξένου Κορομηλά 51.
Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη.
Το Διοικητικό συμβούλιο είναι ανοιχτό για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει και να συμμετέχει στην συζήτηση.

Τα θέματα του Διοικητικού συμβουλίου είναι

Α) Ενημέρωση για την πορεία της Ένωσης
Β) Στέγαση και οργάνωση της Ένωσης
Γ) Προτάσεις για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα
Δ) Οργανισμοί Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Δασικών Υπηρεσιών
Ε) Συνεργασίες με τους παραγωγικούς Φορείς και τους υπάρχοντες συλλόγους των Δασοπόνων.
ΣΤ) Όποιο άλλο θέμα τεθεί στην συνεδρίαση

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Π.Ο.Δ.Υ.»
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 31
ΑΘΗΝΑ
Αθήνα 30/12/2010

Αριθ. Πρωτ. 24

ΤΗΛ. 6973380915
FAX: 2310 517084
e-mail: podypr@yahoo.gr


ΘΕΜΑ: «Οργανισμοί Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Δασικών Υπηρε-σιών»
ΠΡΟΣ:
1. Υπουργείο Εσωτερικών Α. & Η.Δ.
α) κ. Γιάννη Ραγκούση Υπουργό
β) κ. Γιώργο Ντόλιο, Υφυπουργό
2. Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κ.Α.
α) κα. Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό
β) κ. Θάνο Μωραϊτη, Υφυπουργό
γ) κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη, Ειδι-κό Γραμματέα Δασών
ΑΘΗΝΑ

2. κ.κ. Γενικούς Γραμματείς Αποκεν-τρωμένων Διοικήσεων.
3. Συλλόγους μέλη μας.

Κύριοι Υπουργοί,

Κατ αρχήν θέλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι με τους δημοσιευθέντες οργανισμο-ύς των επτά (7) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποκαθίσταται επί τέλους ,μια πολύχρονη αδικία σε βάρος των υπαλλήλων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που τους κρατούσε καθηλωμένους στο περι-θώριο της υπηρεσιακής εξέλιξης.
Η Ομοσπονδία μας εκπροσωπεί τους Δασοπόνους υπαλλήλους ΤΕ των Δασικών Υπηρεσιών.
Μετά από μελέτη των νέων οργανισμών εντοπίσαμε και θα σταθούμε σε δυο ζητήματα αιχμής, τις οργανικές θέσεις και τα Δασονομεία, που επιδεινώνονται δραματικά, συρρικνώνουν περαι-τέρω μια ήδη υποβαθμισμένη Δασική Υπηρεσία και καθιστούν ζοφερότερο το μέλλον και την προ-οπτική της.
Στη συνέχεια θα επισημάνουμε λάθη και παραλείψεις, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι προέ-κυψαν λόγω του επείγοντος χρονικά των διαδικασιών, δημιουργούν όμως στρεβλώσεις και σημαν-τικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους:
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια είμαστε από τις πιο βαριά πληττόμενες από έλλειψη προσωπικού Υπηρεσίες.
Οι θεσμοθετημένες μέχρι σήμερα οργανικές θέσεις Δασικών Υπαλλήλων είναι ( Νόμοι 1845/1989, 2945/2001 και 3208/2003 και ΠΔ 402/1988 και 422/1991):
Δασολόγοι: 1.352, Δασοπόνοι 1.496, Δασοφύλακες 1.977.
Από τις παραπάνω οργανικές θέσεις τα μεγαλύτερα κενά είχε ο κλάδος των Δασοπόνων, σε ποσοστό πάνω από 70%.
Με τους νέους οργανισμούς έρχεται η Πολιτεία να συρρικνώσει όλες τις οργανικές θέσεις και μάλιστα όχι αναλογικά, και αντί να αποκαταστήσει θεσμοθετεί την αδικία, σε βάρος του Δασοπονι-κού κλάδου, περικόπτοντας το 70% των οργανικών του θέσεων.
Οργανικές θέσεις που προβλέπουν οι νέοι οργανισμοί:
Δασολόγοι: 968, Δασοπόνοι 681, Δασοφύλακες 958.
Αν δίπλα στη δραματική αυτή συρρίκνωση που συντελείται υπολογίσουμε και την στρεβλή κα-τανομή μεταξύ των τριών κατηγοριών των Δασικών κλάδων, γίνεται αντιληπτός και ο λόγος δυσλει-τουργικότητας και αναποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας μας.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο μόνο, ότι η διεθνώς παραδεκτή σχέση μεταξύ των κατηγοριών των Δασικών Κλάδων, προκειμένου να μπορέσει η Δασική Υπηρεσία να φέρει σε πέρας το πολυποίκιλο και πολυσχιδές αντικείμενο της που συνίσταται στην Διατήρηση, Προστασία, Ανάπτυξη, Διοίκηση, Διαχείριση και Βιώσιμη Αξιοποίησης των Δασών, είναι 1:2:3 αντίστοιχα.
Αν η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να ενισχύσει τη Δασική Υπηρεσία σ’ αυτή τη δεινή οικο-νομική συγκυρία και είναι αυτό εν πολλοίς κατανοητό, τουλάχιστον να μην στραγγαλίσει την προοπτική της.

ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΑ
Με τα 15/28-10-2010, 17/27-9-2010, 20/26-11-2010 και 21/4-12-2010 Υπομνήματα η Ομοσ-πονδία μας σας ενημέρωσε εμπεριστατωμένα για τις απόψεις της στην οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών,και γιατί θεωρούμε σημαντικό θέμα την αναβάθμιση των Δασονομείων,και μάλιστα με μηδαμινό κόστος, συμπέρασμα άλλωστε και αναγκαιότητα που προέκυψε από εμπειρία δεκαετιών στη λειτουργία της .
Στα προσχέδια των οργανισμών αυτό έγινε πλήρως αποδεκτό από την Πολιτεία ,για να υπα-ναχωρήσει στη συνέχεια , μετά δε την υπόδειξη του ΣτΕ να διαβαθμίσει τα Δασονομεία και τα Δα-σοφυλάκεια σύμφωνα με το Νόμο και προκειμένου να μην κατατάξει “πάση θυσία” τα Δασονομε-ία σε επίπεδο Τμήματος, όπως είχαν καταλήξει όλες οι μέχρι σήμερα Επιτροπές Οργανισμών και είχε προταθεί από τους τρεις Δασικούς Κλάδους (Δασολόγους, Δασοπόνους ,Δασοφύλακες) και τη Δασική Διοίκηση, κατέταξε τα Δασονομεία και τα Δασοφυλάκεια, ως Γραφεία σε οριζόντια ιεράρ-χηση, καταργώντας τα ουσιαστικά, γεγονός που καταδεικνύει είτε άγνοια είτε μεθοδευμένη κατασ-τρατήγηση της Δασικής πραγματικότητας.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η «εμμονή» μας στην ύπαρξη αναβαθμισμένου Δασονομείου δεν αποτελεί ούτε «καπρίτσιο» ούτε συντεχνιακή επιδίωξη, όπως πιθανόν θέλουν κάποιοι να παρουσι-άσουν αλλά θέση προοπτικής για την Υπηρεσία μας.
Εμείς σαν εργαζόμενοι επιμένουμε αταλάντευτα στις απόψεις μας ότι η Δασική Υπηρεσία δεν μπορεί να υπάρξει και να ανταποκριθεί στο ρόλο της, παρά μόνο με ενίσχυση του ουσιαστικού α-ποκεντρωτικού σχεδιασμού της, που επιτυγχάνεται με το κάθετο τρίπτυχο Διεύθυνση-Δασαρχείο, Δασονομείο, Δασοφυλάκειο.
Για τα Ελληνικά δεδομένα με τα Δασικά εδάφη να αποτελούν το 65% της έκτασης της Επικρά-τειας με πάνω από 70% Δημόσια Δάση κάθε πειραματισμός και ειδικά χωρίς τεκμηρίωση σε βά-ρος της Δασικής Υπηρεσίας αποβαίνει αναλογικά σε βάρος των Δασών της Χώρας, με δυσμενή και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
Τα 180 χρόνια Δασικής Ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας, έχουν πολλά να μας διδάξουν…
Καλούμε το αρμόδιο για την Εθνική Δασική Πολιτική Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, να λάβει θέση για το ποια Δασική Υπηρεσία χρειάζεται. Μια Υπηρεσία αποκεντρωμένη με άμεση γνώση και ενασχόληση με το Δασικό Αντικείμενο, ή μια Δ.Υ. υδροκέφαλη και Γραφειοκ-ρατική. Αν θέλει το δεύτερο τότε ας προχωρήσει και τυπικά στην κατάργηση των αποκεντρωμένων Δασικών Υπηρεσιών , ας απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους Δασικούς από το Δάσος και ας αναθέσει την εφαρμογή της Δασικής Πολιτικής σε υδροκέφαλες Διευθύνσεις, ή … σε ιδιωτικές Δα-σικές Επιχειρήσεις.
Οι Εισαγγελείς και οι Ελεγκτές της Δημόσια Διοίκησης, αλλά και οι πολίτες δεν ρωτάνε αν είναι ή όχι και σε ποιο επίπεδο διαβαθμισμένα τα Δασονομεία, αλλά καταλογίζουν σ’ αυτά την ευθύνη για πράξεις, ή παραλήψεις, γιατί αυτά είναι αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο .
Επί τέλους δεν μπορεί οι ελάχιστοι συνάδελφοί μας που υπηρετούν στα Δασονομεία να κιν-δυνεύουν να κατηγορηθούν ανά πάσα στιγμή, για προβλήματα τα οποία είναι ανθρωπίνως αδύνα-το να παρακολουθήσουν, επειδή η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της…

ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ.
1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΠΟΝΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Στους νέους οργανισμούς ο κλάδος μας αναφέρεται με δυο (2) διαφορετικές ονομασίες, Τεχ-νολόγοι Γεωπονίας Δασοπονίας (λάθος) και ΤΕ Δασοπονίας (σωστό) και η ειδικότητα Τεχνο-λόγος Δασοπονίας (λάθος), όταν:
α) Η ονομασία του Κλάδου μας έχει καθιερωθεί με τις παρακάτω διατάξεις, όπως σας ενημε-ρώσαμε με δυο (2) υπομνήματά μας:
Π.Δ. 388/1989 (ΦΕΚ 169 Α /16-6-1989)
Π.Δ. 242/1993 (ΦΕΚ 107 Α/22-6-1993)
Ν. 2503/1997, άρθρο 8 (ΦΕΚ 107 Α/30-3-1997)
Όπου ο κλάδος ονομάζεται Δασοπονικός και η ειδικότητα ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ.
Να τονίσουμε δε ιδιαίτερα ότι η ειδικότητα Τεχνολόγος Δασοπονίας δεν υφίσταται
β) Εδώ και είκοσι (20) χρόνια στη διοίκηση έχει καθιερωθεί ο Κλάδος ΤΕ Δασοπονίας και η ει-δικότητα Δασοπόνος.
γ) Σε όλες τις προκηρύξεις το ΑΣΕΠ χρησιμοποιεί ακριβώς αυτούς τους όρους που αναφέρου-με.
δ) Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στο 256/2010 Πρακτικό Γνωμοδότησης του Οργανισμού Αποκεντρω-μένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας το επισημαίνει και εφιστά την προσοχή στο ζή-τημα αυτό (τελευταίο εδάφιο του άρθρου 20).
2. ΣΤΡΕΒΛΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Η κατανομή του αριθμού των οργανικών θέσεων των κλάδων ανα Δ/νση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κάθε Υπηρεσίας ούτε στον αριθμό των ήδη υπηρετούντων σ αυ-τές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην κατάταξη και αναστάτωση στο σύνολο των Υπαλλήλων.
Εκτός από την κατανομή του αριθμού αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα είναι η κατάταξη των Υπαλλήλων στις Υπηρεσίες που υπηρετούσαν την 31-12-2010 και των Υπαλλήλων των καταργημένων Υπηρεσιών στις πλησιέστερες Δ/νσεις Δασών.
3. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΛΑΔΟ
Στις Δ/νσεις Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας &Θράκης της Αποκεν-τρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης προβλέπονται λανθασμένα πέντε (5) θέσεις Τεχνο-λόγων Γεωπονίας, αντί του ορθού ΤΕ Δασοπονίας (ΠΔ 142 άρθρο 14 ΦΕΚ 235 Α/27-12-2010)

4. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΣΤΗΝ Α.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
Στις Δ/νσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προβλέπονται είκοσι πέντε (25) θέσεις Δασοπόνων στην καθεμιά, αριθμός υπερβολικός και προφανώς λανθασμένος (ΠΔ143 άρθρο 14 (ΦΕΚ Α 236/27-12-2010)

5. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στις Δ/νσεις και στα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποκ-λείονται αυθαίρετα οι υπάλληλοι ΤΕ, γεγονός που:
α) Δεν συνάδει με το πνεύμα των νέων Οργανισμών.
β) Είναι αντίθετο με το άρθρο 14 του 256/2010 Πρακτικού Γνωμοδότησης του Ε’ τμήματος του ΣτΕ για τον οργανισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ.Ελλάδας.
γ) Αποκλείει και απομακρύνει καταξιωμένα στην πράξη στελέχη στον τομέα αυτό.

Κύριοι Υπουργοί,
Οι προσπάθειές μας και οι αγωνίες μας είναι σταθερά προσανατολισμένες, και δεν αντιλαμβα-νόμαστε πως μπορεί να μην συμπίπτουν με αυτές της Πολιτείας, προκειμένου να οργανώσουμε μια αποτελεσματική και σύγχρονη Δασική Υπηρεσία που θα διασφαλίζει την προστασία και ανα-βάθμιση των Δασών μας , που αποτελεί το πλέον σταθερό οικοσύστημα του Φυσικού Περιβάλλον-τος και καθοριστικό παράγοντα συγκράτησης των πληθυσμών της Ελληνικής υπαίθρου και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΡΑΣΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ