Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Μεσαιωνικό ιταλικό χωριό μετατρέπεται σε πράσινη κοινωνία
Στη βορειοδυτικη Ιταλία κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία το μεσαιωνικό χωριό Torri Superiore έχει αναδομηθεί και αντικατασταθεί από μια μικρή αυτόνομη οικολογική κοινωνία. Οι κάτοικοι καλλιεργούν τη γη και ζουν σε πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια. Το χωριό αυτό βρίσκεται στη θέση αυτή από τον 13ο αιώνα μέσα σε μια πλούσια, καταπράσινη κοιλάδα με θέα το πράσινο ανάμεσα στον οικισμό και ένα ποτάμι.
Για την ανοικοδόμηση του χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το συγκεκριμένο μέρος, ξύλινα παράθυρα, λάιμ και φυσική μόνωση έτσι ώστε η αυθεντική αισθητική να παραμείνει ίδια. Σε αυτό βοήθησαν και τα οικολογικά χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για το βάψιμο. Η ανοικοδόμηση του χωριού πραγματοποιήθηκε μεφιλικά προς το περιβάλλον υλικά και μεθόδους, εξασφαλίζοντας συγχρόνως τη διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων του.
Όλο το χωριό χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάνελ για τη θέρμανση αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΕπίσης, διαθέτει φρούτα και λαχανικά μέσω οργανικής παραγωγής και οι κάτοικοι φτιάχνουν τις δικές τους μαρμελάδες, μέλι, ελαιόλαδο και ψωμί. Τα ζώα (κατσίκες, κότες), περιπλανούνται ελεύθερα μέσα στο χωριό και παρέχοντας στους κατοίκους γάλα και άλλα προϊόντα. Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι κάτοικοι στοχεύουν στα λιγότερα δυνατά απορρίμματα. Για παράδειγμα τα όποια οργανικά απόβλητα είτε κομποστοποιούνται ή δίνονται ως τροφή στα ζώα. Για τις μετακινήσεις των κατοίκων χρησιμοποιούνται κυρίως γαϊδουράκια ενώ τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα. Το χωριό έχει ξεκινήσει σχεδιασμό για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα. Για το λόγο αυτό έχουν προστεθεί περισσότεραηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ, και πραγματοποιούνται εργαστήρια σχετικά με τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος με σκοπό να ενθαρρύνουν και άλλους να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής, φιλικό προς το περιβάλλον.
Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο χωριό είναι μέρος του GEN Global Ecovillage Network. Πρόκειται για ένα δίκτυο βιώσιμων κοινοτήτων που στηρίζει τα οικολογικά χωριά, τις πόλεις υπό τέτοια μετάβαση καθώς και τα οικολογικά σκεπτόμενα άτομα.
Πηγή : flowmagazine.gr
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011
Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ζάβορδα
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή και ως Μονή Οσίου Νικάρονος, στο όρος Καλλίστρατο στα Βέντσια Γρεβενών πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στο νομό, με αφορμή τους εορτασμούς μνήμης για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη.
Την πατριαρχική πομπή ανέμεναν κάτοικοι της περιοχής στα σημεία του δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι για να προϋπαντήσουν τον κ.Βαρθολομαίο. Τα τελευταία μέτρα του δρόμου προς τη μονή είχαν στρωθεί με βάγια, ενώ κατά την άφιξή του τον έραναν με άνθη.
Στο καθολικό της μονής τελέστηκε δοξολογία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, παρουσία των αυτοδιοικητικών και εκκλησιαστικών αρχών και κατοίκων της περιοχής.
Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο ιερομόναχος Τιμόθεος, ο μοναδικός από το 2004 μοναχός που διακονεί στο μοναστήρι, ευχόμενος μεταξύ άλλων να επανδρωθεί και με άλλους μοναχούς.
Ο κ.Βαρθολομαίος περιηγήθηκε τους χώρους του μοναστηριού, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το φυσικό κάλλος της περιοχής και το μεσημέρι παρακάθησε σε γεύμα, προς τιμήν του, στη μονή.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος υπογράμμισε την ανάγκη φροντίδας και διατήρησης των οικοσυστημάτων.
Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο, τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του για την εκ βάθρων ανακαίνιση του ιστορικού μοναστηριού, καθώς και για την συντήρηση των μοναδικών σε αξία κειμηλίων του, τα οποία χαρακτήρισε «εκκλησιαστικό και πολιτιστικό» θησαυρό για την περιοχή, αλλά και για όλο τον κόσμο.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
Αποκλεισμένο το υπουργείο Περιβάλλοντος από εργαζόμενους
Αποκλεισμένο είναι από το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Περιβάλλοντος στους Αμπελόκηπους από εργαζόμενους που αντιδρούν στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζουν την απεργία τους οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, αντιδρώντας στη μείωση των αποδοχών τους, καθώς και στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί εφεδρείας.
Στην απεργία συμμετέχουν και οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του υπουργείου Οικονομικών.
Τα Νιτρικά στα λιπάσματα που μολύνουν έδαφος, υπέδαφος και υπόγεια νερά
Απειλή για το έδαφος και το νερό είναι η αλόγιστη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, που αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον υπ αριθμόν ένα κίνδυνο για έδαφος και υπέδαφος. Μεγάλες ποσότητες νιτρικών λιπασμάτων έχουν εντοπιστεί στις παρακάτω περιοχές: Αργολίδα, Θεσσαλία, Έβρο, Ροδόπη, Θράκη, Κορινθία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνια νησιά.
Εκτός βέβαια από το έδαφος, η νιτρικό-ρύπανση, που οφείλεται στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες, απειλεί και το νερό. Υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, ασφαλώς βρίσκονται άνω του επιτρεπτού ορίου των 5Omg/l εντοπίζονται όχι μόνο σε νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, αλλά και σε πόσιμο νερό από γεωτρήσεις, πηγές και περιφερειακά δίκτυα ύδρευσης στις παραπάνω αναφερόμενες περιοχές.
Το πρόβλημα της νιτρικό-ρύπανσης, ειδικά , είναι πάρα πολύ σοβαρό και ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους και ενώ είναι γνωστό μία δεκαετία, δυστυχώς όμως δεν έχουμε συντονιστεί ακόμα περισσότερο για να το αντιμετωπίσουμε ακόμα και με προληπτικά μέτρα.
Εύλογο είναι να αξιώνουμε και να επαγρυπνούμε και στην Ανατολική Μακεδονία και να απαιτούμε από τους αρμόδιους να μας προσκομίζουν συχνότερα για τις πηγές και τις γεωτρήσεις πόσιμου νερού δειγματοληπτικές έρευνες. Oι κανόνες περιβάλλοντος στις χώρες μέλη της Ε.Ε. είναι πολύ διαφορετικοί και πρέπει να συγκλίνουν μεταξύ τους. Αυτό για τη χώρα μας την Ελλάδα σημαίνει ακόμα περισσότερες ύποπτες καρκινώδης και ανεξέλεγκτες ουσίες. Ειδικότερα στις μονοκαλλιέργειες θα χρησιμοποιούνται περισσότερες ουσίες για την εξόντωση εντόμων, ανεπιθύμητων ζιζανίων, αγριόχορτων κ.λ.π. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του δηλητηρίου θα εισέρχεται στα υπόγεια νερά και θα τα καταστρέψει για πάντα.
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΑΣΩΝ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ .
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΠΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ .
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔΔΥ
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Google: εργαλείο για την προστασία των δασών
Η Google παρουσίασε ένα νέο εργαλείο για την προστασία των δασών στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα.Η νέα εφαρμογή της εταιρείας Google, επιτρέπει στους επιστήμονες και στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το δασικό πλούτο, να παρακολουθούν τα δάση του πλανήτη μέσω του Ίντερνετ.
Το εν λόγω εργαλείο θα βοηθάει τους επιστήμονες να συλλέγουν στοιχεία από εικόνες δορυφόρων και να παίρνουν πληροφορίες για τις δασικές περιοχές σε ολόκληρο το πλανήτη.
«Ελπίζουμε η εν λόγω τεχνολογία να βοηθήσει στο τερματισμό της καταστροφής των δασών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Google.
H συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες για τις δασικές εκτάσεις που καίγονται ή που καταπατούνται καθώς και για την παράνομη αποψίλωση των δασών.
Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης για την αποψίλωση των δασών, η οποία ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.
Πηγή:econews
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011
Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται;
Όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν! Οι κατηγορίες των προϊόντων που διαχειριζόμαστε είναι οι μεγάλες οικιακές συσκευές, μικρές οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικά είδη, φωτιστικά είδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (εξαιρουμένων των μεγάλης κλίμακας σταθερών βιομηχανικών εργαλείων), παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατροτεχνολογικά προϊόντα (εξαιρουμένων των εμφυτεύσιμων και μολυσμένων), όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και συσκευές αυτόματης διανομής.
Πιο γρήγορα από ποτέ μεγαλώνουν σήμερα τα δέντρα
Η αύξηση της θερμοκρασίας και της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάνει τα δέντρα να μεγαλώνουν σήμερα με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από 200 χρόνια, δείχνει μελέτη στις ανατολικές ΗΠΑ.
Η παγκόσμια θέρμανση αφενός παρατείνει την αυξητική περίοδο των φυτών και τους επιτρέπει έτσι να αναπτύσσονται για περισσότερο χρόνο κάθε έτος.
Επιπλέον, η ανάπτυξη των φυτών επιταχύνεται από την αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο απορροφάται από τα φύλα και με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται σε ξύλο.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που προκαλούν την επιτάχυνση, καταλήγει η μελέτη στην έγκριτη αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Συντάξαμε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους αυτά τα δάση [της μελέτης] θα μπορούσαν να μεγαλώνουν ταχύτερα και στη συνέχεια απορρίψαμε τους μισούς από αυτούς» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Independent ο Τζέφρι Πάρκερ, οικολόγος δασών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Smithsonian στο Μέριλαντ.
Ο Πάρκερ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν για 20 χρόνια την ανάπτυξη των δέντρων σε 50 δειγματοληπτικές εκτάσεις με δέντρα διαφόρων ειδών. Το 90% των δειγμάτων εμφάνιζαν πολύ ταχύτερη αύξηση από ό,τι θα είχε προβλεφθεί με βάση το μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό -δύο με τέσσερις φορές πιο γρήγορα.
Μάλιστα δέντρα που εξετάστηκαν μεγαλώνουν σήμερα με το μεγαλύτερο ρυθμό από τότε που φύτρωσαν -εδώ και 225 χρόνια για τα πιο ηλικιωμένα δέντρα της μελέτης.
Σε σχέση με τι συνέβαινε πριν από 20 χρόνια, τα δάση που εξετάστηκαν παράγουν σήμερα επιπλέον μισό τόνο ξύλου ανά στρέμμα, υπολογίζουν οι ερευνητές.
Στη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα του δάσους είχε αυξηθεί κατά 12%, ενώ η αυξητική περίοδος είχε παραταθεί κατά 7,8 ημέρες.
Η τελευταία μελέτη φαίνεται να συμφωνεί με παλαιότερες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει τη γεωργία και ίσως αυξήσει τη δασοκάλυψη, τουλάχιστον σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στην επιστημονική και πολιτική διαμάχη για το κατά πόσο τα δάση πρέπει να θεωρηθούν «απορροφητήρες» άνθρακα που πρέπει να προσμετρώνται στις εκπομπές άνθρακα κάθε χώρας.
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011
Όταν η οικολογία γίνεται cob-λέ…
Η λέξη κομπ προέρχεται από την αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος. Είναι ένα αρχαίο οικοδομικό υλικό που αποτελείται από άμμο, χώμα, άψητο πηλό, άχυρο και νερό. Τα υλικά αυτά αναμειγνύονται με τα χέρια και τα πόδια με σκοπό να σχηματίσουν μια λάσπη, που όταν στεγνώνει, γίνεται σχεδόν συμπαγής όσο το σκυρόδεμα. Το κομπ χρησιμοποιείται για την κατασκευή τραπεζιών, παγκακιών, τοίχων, ακόμα και σπιτιών.
Το κομπ χρησιμοποιήθηκε επί χιλιετίες ακόμη και στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες των βρετανικών ακτών στο ύψος των Αλεούτιων νήσων. Αυτή η αρχαία τεχνική δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση του περιβάλλοντος και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα.
Οι ελληνικοί πλάτανοι εκπέμπουν SOS
Στη χώρα μας χιλιάδες είναι τα πλατάνια που έχουν νεκρωθεί από μια ασθένεια, η οποία απειλεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Έτσι λοιπόν επιτακτική γίνεται η ανάγκη για την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση της επιδημίας (αποτελεί απειλή και για τα πλατάνια άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως.
Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρα πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ πρόσφατα η ασθένεια εντοπίστηκε και στην Ήπειρο.
Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δένδρων. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να επιβιώσουν για πολλές μέρες επάνω στα εργαλεία, ιδιαίτερα όταν πάνω σε αυτά παραμένει πριονίδι από προσβεβλημένα δένδρα. Μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δένδρα, μεταφέρουν μολυσμένο χώμα ή κομμάτια προσβεβλημένου ξύλου και δημιουργούν νέες εστίες προσβολής.
Σημειώνεται ότι εάν ένας πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, προσβληθεί από το μύκητα είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και μέσα σε δύο χρόνια ξεραίνεται. Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προκαλώντας μια τεράστια οικολογική καταστροφή.
Πηγή : ert.gr
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011
Γιορτή Ψαριού στο Αιτωλικό
FISH1Αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ θα ξεκινήσει στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού η ετήσια «Γιορτή Ψαριού». Πρόκειται για μια γιορτή που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου απ’ όλη την περιοχή και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο χορός, το τραγούδι και το κέφι.
Επομένως, μια επίσκεψη αύριο στο Αιτωλικό αναμφίβολα θα αποτελέσει μια «ένεση» αισιοδοξίας και διαφυγή από το καταθλιπτικό οικονομικό σκηνικό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, αφού οι κάτοικοι του Αιτωλικού γνωρίζουν άριστα και αποδεικνύουν πάντα το πόσο φιλόξενοι είναι.
Πηγή : MessolonghiNews
4 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!
Η υποβάθμιση που υφίσταται το περιβάλλον της περιοχής είναι έντονη, συστηματική και χρόνια. Τόσο τα διυλιστήρια της περιοχής, όσο και η συνολική αδιαφορία των υπευθύνων (καθώς κι άλλοι παράγοντες) έχουν επιφέρει την σημερινή κατάντια κι ευτυχώς που υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες που προσπαθούν να αντιπαλέψουν αυτή την αδιαφορία.
Στο "πράσινο ποντίκι" διαβάζουμε άρθρο που υπογράφει η "Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου" όπου συνοψίζονται 4 βασικά προβλήματα της περιοχής:
1 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ Ν. ΙΚΟΝΙΟΥ - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Η αµφίβολης ορθότητας χάραξη οδήγησε τη γραµµή µέσα στους δύο εναποµείναντες πνεύµονες πρασίνου της δυτικής Αττικής (όρος Αιγάλεω - Ποικίλο). Τα δύο βουνά έχουν µετατραπεί σε ανεξέλεγκτα εργοτάξια και έχουν γεµίσει µε αδρανή υλικά και µπάζα. Χιλιάδες δέντρα έχουν κοπεί και ολόκληροι λόφοι έχουν ισοπεδωθεί. Η αδιαφορία των κατασκευαστών και της διοίκησης έχουν πλήξει το οικοσύστηµα και το φυσικό ανάγλυφο.
2 ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ
Από τα 22 χιλιόµετρα της αρχαίας Ιεράς Οδού ελάχιστα τµήµατά της είναι σήµερα ορατά και επισκέψιµα. Ωστόσο, ένα σηµαντικό κοµµάτι της διαδροµής 4 χιλιοµέτρων του πανάρχαιου δρόµου βρίσκεται µέσα στα όρια του Βοτανικού Κήπου ∆ιοµήδους, πριν και µετά τη Μονή ∆αφνίου και στην περιοχή της Αφαίας, προς τη λίµνη των Ρειτών (λίµνη Κουµουνδούρου). Επιπλέον, κατάλοιπα των παρόδιων µνηµείων που υπήρχαν στα κράσπεδά της, ταφικού κυρίως χαρακτήρα, είναι ορατά. Η αρχαία οδός και τα µνηµεία αυτά - ευτυχώς - διατηρούνται εν µέρει ακόµα µέσα στο σχεδόν αναλλοίωτο φυσικό τοπίο. Η αποκάλυψη, η ανάδειξη και η ενοποίηση των χώρων αυτών µαζί µε τα ιερά που υπήρχαν στην πορεία του δρόµου (Ιερό Απόλλωνα και Ιερό της Αφροδίτης) αποτελούν επιτακτική ανάγκη για τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς.
3 ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Τα ΕΛΠΕ είναι ο κύριος και διαχρονικός ρυπαντής της λίµνης Κουµουνδούρου. Πλήθος δηµοσιευµένων επιστηµονικών µελετών και ερευνών ενοχοποιούν το διυλιστήριο για τη συνεχή εκροή πετρελαιοειδών προς τη λίµνη. Οι διαρροές των δεξαµενών εισχωρούν στα υπόγεια νερά, τα οποία εκρέουν στη λίµνη. Το ευαίσθητο οικοσύστηµα της λίµνης Κουµουνδούρου συχνά οδηγείται σε οριακές καταστάσεις (νεκρά ψάρια, ακόµα και ανάφλεξη περιοχής της λίµνης στο παρελθόν). Η χρηµατοδότηση από τα ΕΛΠΕ - και µάλιστα υπό µορφή αγαθοεργίας - έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ για τη λίµνη Κουµουνδούρου - αποσκοπεί στην αθώωση του υπόχρεου ρυπαντή, στην ανάδειξή του σε ευγενικό χορηγό και στην εκχώρηση στην εταιρεία δικαιωµάτων διαχείρισης της λίµνης και άσκησης ελεγχόµενης και προσανατολισµένης ενηµέρωσης για την κατάστασή της!
4 ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Το όρος Αιγάλεω - Ποικίλο και η λίµνη Κουµουνδούρου διατηρούν αξιόλογο οικοσύστηµα και βιοποικιλότητες που δεν έχουν µέχρι σήµερα αναδειχθεί. Η προστασία και διαχείρισή τους, ως στοιχείων του φυσικού και πολιτισµικού περιβάλλοντος, είναι αναγκαία για τη διατήρηση ενός ελάχιστου ανεκτού επιπέδου ποιότητας της ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας ενόψει και: α) της ανάγκης διαφύλαξης των ελεύθερων δασικών περιοχών, β) της ανάγκης να ληφθούν αντισταθµιστικά µέτρα ώστε να µειωθούν οι υποβαθµιστικές συνέπειες από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, την κατασκευή µεγάλων τεχνικών έργων και τη µείωση των αδόµητων χώρων, γ) του γεγονότος ότι το οικοσύστηµα του Αιγάλεω - Ποικίλου περιλαµβάνει προστατευτέους τύπους οικοτόπων υπαγόµενους στις κατηγορίες της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ
10 ΤΡΟΠΟΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Απλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν και είναι πραγματικά πολύ απλοί:
1. Αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων από λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
2. Χρήση ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού όσο και όπου μπορούμε (σε περίπτωση χρήσης του κλιματιστικού η θερμοκρασία να μην είναι λιγότερο από 26ο Κελσίου)
3. Αγορά ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής κλάσης Α (ενεργειακά αποδοτικότερες).
4. Χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα
5. Βελτίωση της μόνωσης στα υπάρχοντα κτίρια και εξαρχής σωστή εγκατάσταση.
6. Κλείσιμο συσκευών από κεντρικό διακόπτη (όχι κατάσταση stand by)
7. Σβήσιμο των φώτων όταν δεν τα χρειαζόμαστε.
8. Περιορισμό των πλαστικών συσκευασιών και προϊόντων μιας χρήσης
9. Χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου αντί της αυτοκίνησης
10. Συμμετοχή στα προγράμματα ανακύκλωσης όπου υπάρχουν.
Απλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν και είναι πραγματικά πολύ απλοί:
1. Αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων από λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
2. Χρήση ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού όσο και όπου μπορούμε (σε περίπτωση χρήσης του κλιματιστικού η θερμοκρασία να μην είναι λιγότερο από 26ο Κελσίου)
3. Αγορά ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής κλάσης Α (ενεργειακά αποδοτικότερες).
4. Χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα
5. Βελτίωση της μόνωσης στα υπάρχοντα κτίρια και εξαρχής σωστή εγκατάσταση.
6. Κλείσιμο συσκευών από κεντρικό διακόπτη (όχι κατάσταση stand by)
7. Σβήσιμο των φώτων όταν δεν τα χρειαζόμαστε.
8. Περιορισμό των πλαστικών συσκευασιών και προϊόντων μιας χρήσης
9. Χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου αντί της αυτοκίνησης
10. Συμμετοχή στα προγράμματα ανακύκλωσης όπου υπάρχουν.
Από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες
Προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις της Τρίτης, 20 Σεπτέμβρη, σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, όπου σπίτια, καταστήματα και δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν διακοπές και στην ηλεκτροδότηση. Μετ' εμποδίων διεξαγόταν η κυκλοφορία σε πολλά σημεία των οδικών δικτύων, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε η έντονη νεροποντή. Εξάλλου, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ζημίες σε γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως αμπέλια και οπωροφόρα, προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, σε περιοχές των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Εντωμεταξύ, δύο μέρες πριν η Έδεσσα και οι περιοχές στο Κλεισοχώρι και στο Σάμαρι απειλούνταν από τον πύρινο εφιάλτη που ξεκίνησε από τις γραμμές του ΟΣΕ και μέχρι να κατασβηστούν, άλλαξε άρδην ο καιρός. «Από τις πυρκαγιές στη βροχή. Σίγουρα δεν περιμέναμε τέτοια αλλαγή στο σκηνικό του καιρού όταν μέχρι προχθές προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά με 35 βαθμούς. Τόση ποσότητα νερού δεν έπεσε όλη τη χρονιά στην Έδεσσα» είπε ο δήμαρχος της πόλης, Δ. Γιάννου για τη χθεσινή νεροποντή. Μέσα σε λίγη πλημμύρισαν τα πάντα. «Φανταστείτε τι ανοχές είχε το φράγμα στην Έδεσσα για να μην πλημμυρίσει πάλι όλος ο κάμπος. Και ευτυχώς που υπάρχει ένα αξιόλογο αντιπλημμυρικό έργο στην Έδεσσα. Την εικόνα των ζημιών θα τη δούμε όταν σταματήσει η βροχή, ώστε εκεί να μπορέσουμε να παρέμβουμε και να κάνουμε έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Είχαμε επαφή και συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη, Θ. Θεοδωρίδη, για να ελέγχουμε την κατάσταση. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και όλους όσους συνέβαλαν για να κυλίσει ομαλά η νύχτα» είπε ο κ. Γιάννου στο ‘’Ράδιο Πέλλα’’ και την εκπομπή ‘’Μαζί στην Πρώτη Γραμμή’’, με τη Χριστίνα Παπαδοπούλου. Επίσης, η ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και στη Σκύδρα-όπως φυσικά σε όλο το νομό και τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ο δήμαρχος Σκύδρας, Γ. Χοίδης δήλωσε ότι: «Ο όγκος και η ποσότητα του νερού που έπεσε χθες ήταν εφάμιλλα με του 1979. από τότε έχουμε να δούμε τέτοιο έντονο φαινόμενο. Αν συνεχιζόταν λίγες ώρες ακόμη θα είχαμε και άλλα φαινόμενα από την Τάφρο 66. το πρόβλημα ήταν η ποσότητα του νερού που δεν είναι κατασκευασμένα για τόσο μεγάλη ποσότητα νερού. Πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα θωράκισης για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα και λόγω χαμηλού εδάφους. Κινητοποιήθηκε ο δήμος με όλα τα μέσα που είχαμε. Κάποτε ερχόταν και η Πυροσβεστική και αντλούσε τα νερά, τώρα δεν ήρθε, ήταν όμως παρόντες και βοήθησαν όπου μπορούσαν, όπως και εθελοντές που έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια, αυλές και υπόγεια, όμως σήμερα η κατάσταση εκτονώθηκε και προσπαθούμε να δούμε ποιες είναι οι ζημίες, οπότε να συντονιστούμε και στο θέμα αυτό».
Πηγή : pellatv.gr
Προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις της Τρίτης, 20 Σεπτέμβρη, σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, όπου σπίτια, καταστήματα και δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν διακοπές και στην ηλεκτροδότηση. Μετ' εμποδίων διεξαγόταν η κυκλοφορία σε πολλά σημεία των οδικών δικτύων, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε η έντονη νεροποντή. Εξάλλου, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ζημίες σε γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως αμπέλια και οπωροφόρα, προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, σε περιοχές των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Εντωμεταξύ, δύο μέρες πριν η Έδεσσα και οι περιοχές στο Κλεισοχώρι και στο Σάμαρι απειλούνταν από τον πύρινο εφιάλτη που ξεκίνησε από τις γραμμές του ΟΣΕ και μέχρι να κατασβηστούν, άλλαξε άρδην ο καιρός. «Από τις πυρκαγιές στη βροχή. Σίγουρα δεν περιμέναμε τέτοια αλλαγή στο σκηνικό του καιρού όταν μέχρι προχθές προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά με 35 βαθμούς. Τόση ποσότητα νερού δεν έπεσε όλη τη χρονιά στην Έδεσσα» είπε ο δήμαρχος της πόλης, Δ. Γιάννου για τη χθεσινή νεροποντή. Μέσα σε λίγη πλημμύρισαν τα πάντα. «Φανταστείτε τι ανοχές είχε το φράγμα στην Έδεσσα για να μην πλημμυρίσει πάλι όλος ο κάμπος. Και ευτυχώς που υπάρχει ένα αξιόλογο αντιπλημμυρικό έργο στην Έδεσσα. Την εικόνα των ζημιών θα τη δούμε όταν σταματήσει η βροχή, ώστε εκεί να μπορέσουμε να παρέμβουμε και να κάνουμε έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Είχαμε επαφή και συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη, Θ. Θεοδωρίδη, για να ελέγχουμε την κατάσταση. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και όλους όσους συνέβαλαν για να κυλίσει ομαλά η νύχτα» είπε ο κ. Γιάννου στο ‘’Ράδιο Πέλλα’’ και την εκπομπή ‘’Μαζί στην Πρώτη Γραμμή’’, με τη Χριστίνα Παπαδοπούλου. Επίσης, η ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και στη Σκύδρα-όπως φυσικά σε όλο το νομό και τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ο δήμαρχος Σκύδρας, Γ. Χοίδης δήλωσε ότι: «Ο όγκος και η ποσότητα του νερού που έπεσε χθες ήταν εφάμιλλα με του 1979. από τότε έχουμε να δούμε τέτοιο έντονο φαινόμενο. Αν συνεχιζόταν λίγες ώρες ακόμη θα είχαμε και άλλα φαινόμενα από την Τάφρο 66. το πρόβλημα ήταν η ποσότητα του νερού που δεν είναι κατασκευασμένα για τόσο μεγάλη ποσότητα νερού. Πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα θωράκισης για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα και λόγω χαμηλού εδάφους. Κινητοποιήθηκε ο δήμος με όλα τα μέσα που είχαμε. Κάποτε ερχόταν και η Πυροσβεστική και αντλούσε τα νερά, τώρα δεν ήρθε, ήταν όμως παρόντες και βοήθησαν όπου μπορούσαν, όπως και εθελοντές που έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια, αυλές και υπόγεια, όμως σήμερα η κατάσταση εκτονώθηκε και προσπαθούμε να δούμε ποιες είναι οι ζημίες, οπότε να συντονιστούμε και στο θέμα αυτό».
Πηγή : pellatv.gr
Στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Διαχείρισης Μη Συμβατικών Υδατικών
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από το Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Διαχείρισης Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, στο οποίο συμμετείχε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως τονίστηκε, η ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη λύση, εκεί όπου τα προβλεπόμενα επίπεδα των υδατικών αποθεμάτων δεν εξασφαλίζονται.
Όπως ανέφερε στο paseges.gr ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ΟΠΑ της ΠΑΣΕΓΕΣ «βασικό αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η βιώσιμη διαχείριση των μη συμβατικών υδατικών πόρων (π.χ. αφαλάτωση, επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, συλλογή ομβρίων κ.λ.π.) και σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας καθαρού νερού στις χώρες της Μεσογείου, τα υδατικά αποθέματα της οποίας αποτελούν αντικείμενο έντονης εκμετάλλευσης λόγω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού και της τουριστικής ανάπτυξης».
Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, υιοθετήθηκε το 2009 από τις Μεσογειακές χώρες που συμμετείχαν ως μέλη, ο περιφερειακός στόχος της εξοικονόμησης νερού κατά 25% ως το 2025, με έτος αναφοράς το 2005.
«Η ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη λύση, εκεί όπου τα προβλεπόμενα επίπεδα των υδατικών αποθεμάτων (έπειτα από ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό με βάση τη βιώσιμη διαχείριση) δεν εξασφαλίζονται, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και της ζήτησης του νερού», αναφέρθηκε στο συνέδριο.
Σημειώνεται ότι η χρήση των μη συμβατικών υδατικών πόρων υλοποιείται ήδη σε πολλές χώρες της Μεσογείου, κυρίως μέσω της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων λυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης αγροτικών απορροών, της συλλογής ομβρίων υδάτων και της αφαλάτωσης.
Επιπλέον, τεχνικές που βρίσκονται υπό εξέταση από τις Μεσογειακές χώρες περιλαμβάνουν τη μεταφορά νερού μεταξύ υδρολογικών λεκανών, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου γλυκού νερού, τον εμπλουτισμό νεφών, κ.λ.π. Αυτές οι τεχνικές παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς αποδοτικότητας, βιωσιμότητας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αποδοχής καθώς και δυνατοτήτων ανάπτυξης.
Στο Μεσογειακό Νότο, η Αίγυπτος, Συρία, Ισραήλ, Ιορδανία και η Τυνησία συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 χωρών που παράγουν παγκόσμια το μεγαλύτερο όγκο λυμάτων, επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων, τα οποία χρησιμοποιούνται για άρδευση. Όμως οι περισσότερες χώρες της περιοχής απέχουν πολύ από την πλήρη εκμετάλλευση του δυναμικού των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
το υφιστάμενο σύστημα πολιτικών, θεσμικών, νομικών, τεχνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών δομών και όρων, περιορίζει την πλήρη ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Μεταξύ άλλων, η ανεπίσημη και ανεξέλεγκτη χρήση ανεπαρκώς επεξεργασμένων ή και ανεπεξέργαστων λυμάτων, που λαμβάνει χώρα σε ορισμένες Μεσογειακές χώρες, θέτει σε κίνδυνο τους χρήστες και το περιβάλλον.
Τα κατάλληλα πολιτικά, νομοθετικά και θεσμικά πλαίσια, που θα έδιναν το έναυσμα για συγκεκριμένες δράσεις συχνά απουσιάζουν. Παρομοίως, πολλά είναι τα εμπόδια, που θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν σχετικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες θα βοηθούσαν στην κάλυψη των ταχέως αυξανόμενων απαιτήσεων.
Αναλυτικότερα οι στόχοι του συνεδρίου ήταν:
Η παροχή δυνατότητας για την διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ όλων των εταίρων για τις προτεραιότητες και απαιτούμενες συνέργιες, με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη της διαχείρισης των μη συμβατικών υδατικών πόρων στη Μεσόγειο με γνώμονα τα πλαίσια πολιτικών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, της ΄Ενωσης για τη Μεσόγειο, της Σύμβασης της Βαρκελώνης, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών κ.λ.π.
Η διερεύνηση του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας στην προώθηση της ατζέντας των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Η ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε βέλτιστες πρακτικές και διδαγμάτων από εφαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχής της Μεσογείου.
Η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με πιθανά περιφερειακά (Μεσογειακά), υποπεριφερειακά και διασυνοριακά προγράμματα διαχείρισης μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Ο διάλογος για την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης, ενεργού συμμετοχής των εταίρων και προώθησης πιλοτικών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας ως μέσο για την πραγματοποίησή τους προγράμματα εταιρικής υπευθυνo.
Πηγή : paseges.gr
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από το Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Διαχείρισης Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, στο οποίο συμμετείχε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως τονίστηκε, η ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη λύση, εκεί όπου τα προβλεπόμενα επίπεδα των υδατικών αποθεμάτων δεν εξασφαλίζονται.
Όπως ανέφερε στο paseges.gr ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ΟΠΑ της ΠΑΣΕΓΕΣ «βασικό αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η βιώσιμη διαχείριση των μη συμβατικών υδατικών πόρων (π.χ. αφαλάτωση, επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, συλλογή ομβρίων κ.λ.π.) και σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας καθαρού νερού στις χώρες της Μεσογείου, τα υδατικά αποθέματα της οποίας αποτελούν αντικείμενο έντονης εκμετάλλευσης λόγω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού και της τουριστικής ανάπτυξης».
Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, υιοθετήθηκε το 2009 από τις Μεσογειακές χώρες που συμμετείχαν ως μέλη, ο περιφερειακός στόχος της εξοικονόμησης νερού κατά 25% ως το 2025, με έτος αναφοράς το 2005.
«Η ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη λύση, εκεί όπου τα προβλεπόμενα επίπεδα των υδατικών αποθεμάτων (έπειτα από ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό με βάση τη βιώσιμη διαχείριση) δεν εξασφαλίζονται, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και της ζήτησης του νερού», αναφέρθηκε στο συνέδριο.
Σημειώνεται ότι η χρήση των μη συμβατικών υδατικών πόρων υλοποιείται ήδη σε πολλές χώρες της Μεσογείου, κυρίως μέσω της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων λυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης αγροτικών απορροών, της συλλογής ομβρίων υδάτων και της αφαλάτωσης.
Επιπλέον, τεχνικές που βρίσκονται υπό εξέταση από τις Μεσογειακές χώρες περιλαμβάνουν τη μεταφορά νερού μεταξύ υδρολογικών λεκανών, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου γλυκού νερού, τον εμπλουτισμό νεφών, κ.λ.π. Αυτές οι τεχνικές παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς αποδοτικότητας, βιωσιμότητας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αποδοχής καθώς και δυνατοτήτων ανάπτυξης.
Στο Μεσογειακό Νότο, η Αίγυπτος, Συρία, Ισραήλ, Ιορδανία και η Τυνησία συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 χωρών που παράγουν παγκόσμια το μεγαλύτερο όγκο λυμάτων, επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων, τα οποία χρησιμοποιούνται για άρδευση. Όμως οι περισσότερες χώρες της περιοχής απέχουν πολύ από την πλήρη εκμετάλλευση του δυναμικού των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
το υφιστάμενο σύστημα πολιτικών, θεσμικών, νομικών, τεχνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών δομών και όρων, περιορίζει την πλήρη ανάπτυξη των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Μεταξύ άλλων, η ανεπίσημη και ανεξέλεγκτη χρήση ανεπαρκώς επεξεργασμένων ή και ανεπεξέργαστων λυμάτων, που λαμβάνει χώρα σε ορισμένες Μεσογειακές χώρες, θέτει σε κίνδυνο τους χρήστες και το περιβάλλον.
Τα κατάλληλα πολιτικά, νομοθετικά και θεσμικά πλαίσια, που θα έδιναν το έναυσμα για συγκεκριμένες δράσεις συχνά απουσιάζουν. Παρομοίως, πολλά είναι τα εμπόδια, που θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν σχετικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες θα βοηθούσαν στην κάλυψη των ταχέως αυξανόμενων απαιτήσεων.
Αναλυτικότερα οι στόχοι του συνεδρίου ήταν:
Η παροχή δυνατότητας για την διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ όλων των εταίρων για τις προτεραιότητες και απαιτούμενες συνέργιες, με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη της διαχείρισης των μη συμβατικών υδατικών πόρων στη Μεσόγειο με γνώμονα τα πλαίσια πολιτικών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, της ΄Ενωσης για τη Μεσόγειο, της Σύμβασης της Βαρκελώνης, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών κ.λ.π.
Η διερεύνηση του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας στην προώθηση της ατζέντας των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Η ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε βέλτιστες πρακτικές και διδαγμάτων από εφαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχής της Μεσογείου.
Η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με πιθανά περιφερειακά (Μεσογειακά), υποπεριφερειακά και διασυνοριακά προγράμματα διαχείρισης μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Ο διάλογος για την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης, ενεργού συμμετοχής των εταίρων και προώθησης πιλοτικών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας ως μέσο για την πραγματοποίησή τους προγράμματα εταιρικής υπευθυνo.
Πηγή : paseges.gr
Παράνομη αλιεία οστράκων στη Νέα Μηχανιώνα
Πάν από 300 κιλά κατάσχεσε το Λιμενικό
Όστρακα συνολικού βάρους 320 κιλών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε φορτηγό όχημα στη Νέα Μηχανιώνα από άνδρες του Λιμενικού.
Προανάκριση, διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ η παραπάνω ποσότητα κατασχέθηκε.
Πάν από 300 κιλά κατάσχεσε το Λιμενικό
Όστρακα συνολικού βάρους 320 κιλών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε φορτηγό όχημα στη Νέα Μηχανιώνα από άνδρες του Λιμενικού.
Προανάκριση, διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ η παραπάνω ποσότητα κατασχέθηκε.
Οι 10 χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές
Ποιες περιβαλλοντικές καταστροφές συντάραξαν τον κόσμο στο παρελθόν, οδηγώντας το περιβάλλον με μαθηματική ακρίβεια στον απόλυτο όλεθρο; Άλλες προκλήθηκαν λόγω άγνοιας των υπευθύνων, κάποιες από υπερβολικό εργασιακό ζήλο. Όπως και να ‘χει το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Η Γη επιβαρυνόταν (και επιβαρύνεται) από πυρηνικές δοκιμές, λύματα και όλα τα παραγωγικά αποτελέσματα των ανθρώπων, με συνέπεια, το περιβάλλον να φωνάζει για βοήθεια. Κι εμείς μαζί του. Κάποιοι από εμάς στον πλανήτη, το πλήρωσαν ήδη. Πολύ ακριβά.
Εργοστάσιο Πυρηνικής Παραγωγής Chernobyl, Κίεβο, Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας στις 26 Απριλίου 1986, μια διαδικασία ρουτίνας μετατράπηκε σε καταστροφή όταν επιστήμονες, οι οποίοι δούλευαν στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Chernobyl παρέβλεψαν το πρωτόκολλο ασφαλείας και προκάλεσαν το χειρότερο περιβαλλοντικό ατύχημα του κόσμου, με αποτέλεσμα το ράγισμα στον αντιδραστήρα RBMK-1000. Μετά την έκρηξη που ακολούθησε, ένα ραδιενεργό νέφος επεκτάθηκε πάνω από τη δυτική Σοβιετική Ένωση, την Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη βορειοανατολική Αμερική. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι υπεύθυνη για την εκκένωση των γύρων περιοχών και την μεταφορά 336.000 ανθρώπων, δυστυχώς κατόπιν εορτής. Σήμερα υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες είναι οι δυσμορφίες σε νεογέννητα παιδιά και οι θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα μεταξύ των νεότερων και γηραιότερων κατοίκων της περιοχής. Οι αναφορές παρουσιάζουν επίσης δεκάδες χιλιάδες θανάτους μεταξύ των 72.000 εργατών που ασχολούνταν με την εκκαθάριση του θαμμένου πλέον αντιδραστήρα, αλλά κανείς δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποια επίσημα στοιχεία. Ακόμα και σήμερα, οι περιοχές, τα χωριά και οι πόλεις γύρω από το Chernobyl είναι έρημες. Τα σπίτια, οι δρόμοι, τα σχολεία παραμένουν όπως τα άφησαν εκείνη την ημέρα.
Καταστροφή πόλης Bhopal, Madhya Pradesh, Ινδία
Στις 3 Δεκεμβρίου 1984, η πόλη Bhopal, πρωτεύουσα της ινδικής περιφέρειας της Madhya Pradesh, έγινε μάρτυρας της χειρότερης βιομηχανικής περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει ποτέ καταγραφεί. Σαράντα-τρεις τόνοι ισοκυκλικό μεθύλιο (MIC) διέρρευσε από το εργοστάσιο της Union Carbine, που βρισκόταν στη μεγαλούπολη. Το MIC, ένα άχρωμο αέριο, το οποίο συνήθως προσβάλλει τα μάτια όπως το δακρυγόνο, έχει έντονη μυρωδιά και ιδιότητες που το κάνουν πιο πυκνό από τον αέρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ασφυξία. Το φονικό σύννεφο, λοιπόν, που απλωνόταν πάνω από το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της πόλης, προκάλεσε μαζική υστερία, με αποτέλεσμα να προκληθούν θάνατοι λόγω ποδοπατήματος. Περίπου 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από άμεση επαφή με το αέριο και 560.000 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά.
Πετρελαϊκή εγκατάσταση Sea Island, Κουβέιτ, Περσικός Κόλπος
Στις 23 Ιανουαρίου 1991, οι δυνάμεις του Ιράκ, ελπίζοντας ότι θα αποθαρρύνουν μία πιθανή υποθαλάσσια επίθεση από το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, άνοιξαν αρκετές βαλβίδες μιας πετρελαϊκής εγκατάστασης αδειάζοντας τα αποθέματα των πετρελαιοπηγών και των πετρελαιοφόρων, κατευθείαν στον Περσικό Κόλπο. Η προσπάθεια ήταν τόσο αποτελεσματική που οι στρατιώτες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στρώμα από πετρέλαιο, το οποίο είχε πάχος 10,16cm, με μήκος 161km και πλάτος 64km. Τρεις μέρες αργότερα, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την επέκταση της καταστροφής, υπολογίστηκε ότι μεταξύ 780.000 και 1.500.000 τόνοι αργού είχαν χυθεί στον Περσικό Κόλπο. Το 1993 μία έρευνα της Unesco βρήκε ότι από τα μέσα του 1992, σχεδόν το μισό πετρέλαιο είχε διαλυθεί, ένα εκατομμύριο βαρέλια είχαν ξαναβρεθεί και περίπου δύο με τρία εκατομμύρια βαρέλια είχαν ξεβραστεί από τη θάλασσα.
Πετρελαϊκή διαρροή IXTOC I, Baia de Campeche, Κόλπος του Μεξικού
Στις 3 Ιουνίου 1979, μία πετρελαϊκή πλατφόρμα, που βρισκόταν 600 μίλια από τις ακτές του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού, υπέστη τεχνολογική βλάβη, η οποία οδήγησε σε διαρροή πετρελαίου και αερίων. Καθημερινά απελευθερώνονταν από 10.000 έως 30.000 βαρέλια πετρελαίου στον ωκεανό, έως ότου οι υπεύθυνοι καταφέρουν να σταματήσουν τη διαρροή στις 23 Μαρτίου 1980, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Συνολικά 480.000 τόνοι πετρελαίου, δημιούργησαν πετρελαιοκηλίδα 1.100 τετραγωνικών μιλίων. Με εντατικές προσπάθειες άνω των δύο μηνών, η ανυπολόγιστη ζημιά στην άγρια ζωή και την θαλάσσια πανίδα κατάφερε να περιοριστεί.
Κατάρρευση φράγματος Banqiao, Επαρχία Henan, Κίνα
Από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου 1975, μία πρωτοφανής και απρόβλεπτη βροχή συγκρούστηκε με τον τυφώνα Nina και προκάλεσε μαζική καταιγίδα, κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε 2000 χρόνια. Η καταιγίδα προκάλεσε τρομακτική καταστροφή και απώλειες ζωών στην επαρχία, της Κίνας, Henan. Μετά την κατάρρευση ενός φράγματος, το νερό έφτασε στο φράγμα του Banqiao. Το φράγμα είχε σχεδιαστεί με σκοπό να αντέχει καταιγίδα που μπορεί να συμβεί μια φορά κάθε 1000 χρόνια. Αναμενόμενο ήταν λοιπόν να καταρρεύσει, απελευθερώνοντας 2,3 τόνους νερού, που παρέσυραν χωριά και κατέστρεψαν συνολικά 62 μικρά φράγματα. Καθώς το κύμα κατέστρεφε ό,τι έβρισκε στο διάβα του, δημιουργούσε μικρά νησιά από το Πεκίνο έως το Guangzhou. Εννέα μέρες αργότερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό και επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι επιδημίες και οι λιμοί που επακολούθησαν σκότωσαν όσους επέζησαν του κύματος.
Chisso- Minimata, Περιφέρεια Kumamoto, Ιαπωνία
Λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία Chisso επεκτάθηκε, μπαίνοντας στην παραγωγή πετροχημικών και πλαστικών. Μεταξύ του 1928 και του 1968, 27 τόνοι απόβλητα υδραργύρου είχαν πεταχτεί κοντά στον κόλπο της Minimata. Οι κάτοικοι, των οποίων η διατροφή περιελάμβανε πολλά θαλασσινά και οστρακοειδή από τον εν λόγω κόλπο, άρχισαν να νιώθουν μούδιασμα στα άκρα, τα χείλη, τη γλώσσα, ψεύδιζαν, είχαν περιορισμένη όραση και απότομες διαταραχές, συμπτώματα που προκαλούνταν από δηλητηρίαση υδραργύρου. Μέχρι το 2006, 2.955 θύματα είχαν αναγνωριστεί επίσημα, 2.009 είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 10.000 άτομα έλαβαν αποζημίωση από την εταιρεία Chisso. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν καταναλώσει ψάρι το οποίο ήταν μολυσμένο με υδράργυρο από το εργοστάσιο Chisso. Οι μηνύσεις για αποζημιώσεις συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας.
Εταιρεία Μεταλλευμάτων Marcopper, Marinduque, Φιλιππίνες
Στη εξόρυξη μεταλλευμάτων, τα «σκουπίδια» που απομένουν είναι αχρησιμοποίητες πέτρες, οι οποίες δεν έχουν καμία μεταλλευτική αξία. Στις Φιλιππίνες, την χειρότερη βιομηχανική περιβαλλοντική καταστροφή, προκάλεσε η εταιρεία μεταλλευμάτων -καναδικών συμφερόντων- Marcopper, όταν άφησε να διαρρεύσουν 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα αποβλήτων μεταλλευμάτων, στους περιβάλλον.�ες ποταμούς Boac και Makulapnit. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 5 με 10 κυβικά μέτρα είναι αρκετά για να γεμίσουν ένα άδειο φορτηγό τοξικών απορριμμάτων, αλλά η Marcopper αποφάσισε να ρίξει, όσα χωρούν σε 150.000 με 300.000 φορτηγά, στα ποτάμια. Αυτό προκάλεσε άμεση μόλυνση στα νερά και πλημμύρισε πέντε χωριά, το ένα εκ των οποίων βυθίστηκε κάτω από τοξική λάσπη, ύψους περίπου 2 μέτρων. Οι μετρήσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα ορισμένων κατοίκων ήταν περισσότερο από 200% πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας και οι τοξίνες στα αποθέματα νερού είχαν βρεθεί να είναι περισσότερο από 1300% πάνω από το επίπεδο της ανθρώπινης αντοχής. Έκτοτε και τα 27km του ποταμού Boac κηρύχτηκαν νεκρά από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους.
Χημική μόλυνση Baia Mare, Βορειοδυτική Ρουμανία
Κατά τη διάρκεια εξόρυξης των τελευταίων κατάλοιπων χρυσού και αργύρου από τα μεταλλεία, η AURUL, μία Αυστραλο-ρουμανική επιχείρηση χρησιμοποίησε μία μέθοδο με βάση το κυανίδιο για να κάνει πιο καθαρές εξορύξεις των πολύτιμων μεταλλευμάτων. Το 2000, το φράγμα χρησιμοποιήθηκε με σκοπό να απομονώσει το μολυσμένο από κυανίδιο νερό κοντά στη Baia Mare απέτυχε, με αποτέλεσμα να στείλει 100.000 κυβικά μέτρα τοξικού νερού στους ποταμούς Szamos και Tisza, οι οποίοι διαρρέουν προς την Ουγγαρία. Λίγο μετά το συμβάν, οι ρουμανικές αρχές βρήκαν τα επίπεδα κυανιδίου 700 φορές πάνω από το φυσιολογικό στο νερό κοντινού ποταμού, ενώ οι ουγγρικές αρχές μέτρησαν τα κυανιδικά επίπεδα 300 φορές πάνω από το όριο μόλυνσης των ουγγρικών επιπέδων. Οι συγκεντρώσεις της μόλυνσης υπερέβησαν τα κανονικά επίπεδα από 40 έως 160 φορές, η συγκέντρωση ψευδαργύρου ήταν η διπλάσια από αυτή που θα έπρεπε να είναι και η συγκέντρωση μολύβδου 5 με 9 φορές μεγαλύτερη από τα ομαλά επίπεδα.
Μόλυνση από διοξίνη στο Seveso, Ιταλία
Στις 10 Ιουλίου 1976 μία έκρηξη προκλήθηκε σε έναν αντιδραστήρα τριχλωροφαινόλης (TCP) στην εταιρεία καλλυντικών και αρωμάτων Industrie Chimiche Meda Societa Azionaria (ICMESA), η οποία βρίσκεται στη Meda της Ιταλίας. Ένα τοξικό σύννεφο, το οποίο περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις TCDD, μία υψηλή τοξική φόρμα διοξίνης, διέφυγε από την έκρηξη, περιτυλίγοντας τα 193 θύματά της και αφήνοντάς τα με τρομαγμένα και παραμορφωμένα πρόσωπα. Ακολουθώντας τη φορά του ανέμου, το τοξικό σύννεφο μόλυνε 11 κοινότητες και ένα σύνολο 100.000 ανθρώπων. Το πιο σοκαριστικό στοιχείο για την καταστροφή του Seveso ήταν ότι για 30 χρόνια, τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και οι περιφερειακές αρχές δε γνώριζαν τα βιομηχανικά ρίσκα που αναλάμβαναν με το ICMESA.
Καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό JCO Tokai Plant, Περιφέρεια Ibaraki, Ιαπωνία
Στο χειρότερο πυρηνικό συμβάν της Ιαπωνίας, τρεις εργαζόμενοι της JCO Co., Ltd. κατάφεραν να δημιουργήσουν μία αλυσιδωτή αντίδραση διαρκείας όταν -παρεκκλίνοντας από τις διαδικασίες ασφαλείας- χρησιμοποίησαν ανοξείδωτους κουβάδες για να ανακατέψουν σχεδόν οχτώ φορές παραπάνω από την απαιτούμενη ποσότητα συμπυκνωμένου ουρανίου σε μία δεξαμενή ανάδευσης. Η αλυσιδωτή αντίδραση διήρκησε 20 ώρες, ώσπου οι υπεύθυνοι κατάφεραν να τη σταματήσουν. Οι τρεις υπάλληλοι που είχαν άμεση σχέση με το περιστατικό, πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες από ραδιενεργή δηλητηρίαση. Σε πείσμα των αρχικών αναφορών που υποστήριζαν ότι εκτέθηκαν 40-50 άτομα, το 2000 η υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας ανέβασε τον αριθμό αυτό στα 667. Στην ατμοσφαιρική ζώνη που επεκτάθηκε η μόλυνση, στα ραδιενεργά στοιχεία περιλαμβάνονταν ποσότητες καίσιου, ιωδίου, στρόντιου, ξένου, νάτριου και κρυπτού.
Ποιες περιβαλλοντικές καταστροφές συντάραξαν τον κόσμο στο παρελθόν, οδηγώντας το περιβάλλον με μαθηματική ακρίβεια στον απόλυτο όλεθρο; Άλλες προκλήθηκαν λόγω άγνοιας των υπευθύνων, κάποιες από υπερβολικό εργασιακό ζήλο. Όπως και να ‘χει το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Η Γη επιβαρυνόταν (και επιβαρύνεται) από πυρηνικές δοκιμές, λύματα και όλα τα παραγωγικά αποτελέσματα των ανθρώπων, με συνέπεια, το περιβάλλον να φωνάζει για βοήθεια. Κι εμείς μαζί του. Κάποιοι από εμάς στον πλανήτη, το πλήρωσαν ήδη. Πολύ ακριβά.
Εργοστάσιο Πυρηνικής Παραγωγής Chernobyl, Κίεβο, Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας στις 26 Απριλίου 1986, μια διαδικασία ρουτίνας μετατράπηκε σε καταστροφή όταν επιστήμονες, οι οποίοι δούλευαν στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Chernobyl παρέβλεψαν το πρωτόκολλο ασφαλείας και προκάλεσαν το χειρότερο περιβαλλοντικό ατύχημα του κόσμου, με αποτέλεσμα το ράγισμα στον αντιδραστήρα RBMK-1000. Μετά την έκρηξη που ακολούθησε, ένα ραδιενεργό νέφος επεκτάθηκε πάνω από τη δυτική Σοβιετική Ένωση, την Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη βορειοανατολική Αμερική. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι υπεύθυνη για την εκκένωση των γύρων περιοχών και την μεταφορά 336.000 ανθρώπων, δυστυχώς κατόπιν εορτής. Σήμερα υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες είναι οι δυσμορφίες σε νεογέννητα παιδιά και οι θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα μεταξύ των νεότερων και γηραιότερων κατοίκων της περιοχής. Οι αναφορές παρουσιάζουν επίσης δεκάδες χιλιάδες θανάτους μεταξύ των 72.000 εργατών που ασχολούνταν με την εκκαθάριση του θαμμένου πλέον αντιδραστήρα, αλλά κανείς δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποια επίσημα στοιχεία. Ακόμα και σήμερα, οι περιοχές, τα χωριά και οι πόλεις γύρω από το Chernobyl είναι έρημες. Τα σπίτια, οι δρόμοι, τα σχολεία παραμένουν όπως τα άφησαν εκείνη την ημέρα.
Καταστροφή πόλης Bhopal, Madhya Pradesh, Ινδία
Στις 3 Δεκεμβρίου 1984, η πόλη Bhopal, πρωτεύουσα της ινδικής περιφέρειας της Madhya Pradesh, έγινε μάρτυρας της χειρότερης βιομηχανικής περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει ποτέ καταγραφεί. Σαράντα-τρεις τόνοι ισοκυκλικό μεθύλιο (MIC) διέρρευσε από το εργοστάσιο της Union Carbine, που βρισκόταν στη μεγαλούπολη. Το MIC, ένα άχρωμο αέριο, το οποίο συνήθως προσβάλλει τα μάτια όπως το δακρυγόνο, έχει έντονη μυρωδιά και ιδιότητες που το κάνουν πιο πυκνό από τον αέρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ασφυξία. Το φονικό σύννεφο, λοιπόν, που απλωνόταν πάνω από το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της πόλης, προκάλεσε μαζική υστερία, με αποτέλεσμα να προκληθούν θάνατοι λόγω ποδοπατήματος. Περίπου 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από άμεση επαφή με το αέριο και 560.000 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά.
Πετρελαϊκή εγκατάσταση Sea Island, Κουβέιτ, Περσικός Κόλπος
Στις 23 Ιανουαρίου 1991, οι δυνάμεις του Ιράκ, ελπίζοντας ότι θα αποθαρρύνουν μία πιθανή υποθαλάσσια επίθεση από το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, άνοιξαν αρκετές βαλβίδες μιας πετρελαϊκής εγκατάστασης αδειάζοντας τα αποθέματα των πετρελαιοπηγών και των πετρελαιοφόρων, κατευθείαν στον Περσικό Κόλπο. Η προσπάθεια ήταν τόσο αποτελεσματική που οι στρατιώτες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στρώμα από πετρέλαιο, το οποίο είχε πάχος 10,16cm, με μήκος 161km και πλάτος 64km. Τρεις μέρες αργότερα, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την επέκταση της καταστροφής, υπολογίστηκε ότι μεταξύ 780.000 και 1.500.000 τόνοι αργού είχαν χυθεί στον Περσικό Κόλπο. Το 1993 μία έρευνα της Unesco βρήκε ότι από τα μέσα του 1992, σχεδόν το μισό πετρέλαιο είχε διαλυθεί, ένα εκατομμύριο βαρέλια είχαν ξαναβρεθεί και περίπου δύο με τρία εκατομμύρια βαρέλια είχαν ξεβραστεί από τη θάλασσα.
Πετρελαϊκή διαρροή IXTOC I, Baia de Campeche, Κόλπος του Μεξικού
Στις 3 Ιουνίου 1979, μία πετρελαϊκή πλατφόρμα, που βρισκόταν 600 μίλια από τις ακτές του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού, υπέστη τεχνολογική βλάβη, η οποία οδήγησε σε διαρροή πετρελαίου και αερίων. Καθημερινά απελευθερώνονταν από 10.000 έως 30.000 βαρέλια πετρελαίου στον ωκεανό, έως ότου οι υπεύθυνοι καταφέρουν να σταματήσουν τη διαρροή στις 23 Μαρτίου 1980, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Συνολικά 480.000 τόνοι πετρελαίου, δημιούργησαν πετρελαιοκηλίδα 1.100 τετραγωνικών μιλίων. Με εντατικές προσπάθειες άνω των δύο μηνών, η ανυπολόγιστη ζημιά στην άγρια ζωή και την θαλάσσια πανίδα κατάφερε να περιοριστεί.
Κατάρρευση φράγματος Banqiao, Επαρχία Henan, Κίνα
Από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου 1975, μία πρωτοφανής και απρόβλεπτη βροχή συγκρούστηκε με τον τυφώνα Nina και προκάλεσε μαζική καταιγίδα, κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε 2000 χρόνια. Η καταιγίδα προκάλεσε τρομακτική καταστροφή και απώλειες ζωών στην επαρχία, της Κίνας, Henan. Μετά την κατάρρευση ενός φράγματος, το νερό έφτασε στο φράγμα του Banqiao. Το φράγμα είχε σχεδιαστεί με σκοπό να αντέχει καταιγίδα που μπορεί να συμβεί μια φορά κάθε 1000 χρόνια. Αναμενόμενο ήταν λοιπόν να καταρρεύσει, απελευθερώνοντας 2,3 τόνους νερού, που παρέσυραν χωριά και κατέστρεψαν συνολικά 62 μικρά φράγματα. Καθώς το κύμα κατέστρεφε ό,τι έβρισκε στο διάβα του, δημιουργούσε μικρά νησιά από το Πεκίνο έως το Guangzhou. Εννέα μέρες αργότερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό και επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι επιδημίες και οι λιμοί που επακολούθησαν σκότωσαν όσους επέζησαν του κύματος.
Chisso- Minimata, Περιφέρεια Kumamoto, Ιαπωνία
Λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία Chisso επεκτάθηκε, μπαίνοντας στην παραγωγή πετροχημικών και πλαστικών. Μεταξύ του 1928 και του 1968, 27 τόνοι απόβλητα υδραργύρου είχαν πεταχτεί κοντά στον κόλπο της Minimata. Οι κάτοικοι, των οποίων η διατροφή περιελάμβανε πολλά θαλασσινά και οστρακοειδή από τον εν λόγω κόλπο, άρχισαν να νιώθουν μούδιασμα στα άκρα, τα χείλη, τη γλώσσα, ψεύδιζαν, είχαν περιορισμένη όραση και απότομες διαταραχές, συμπτώματα που προκαλούνταν από δηλητηρίαση υδραργύρου. Μέχρι το 2006, 2.955 θύματα είχαν αναγνωριστεί επίσημα, 2.009 είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 10.000 άτομα έλαβαν αποζημίωση από την εταιρεία Chisso. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν καταναλώσει ψάρι το οποίο ήταν μολυσμένο με υδράργυρο από το εργοστάσιο Chisso. Οι μηνύσεις για αποζημιώσεις συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας.
Εταιρεία Μεταλλευμάτων Marcopper, Marinduque, Φιλιππίνες
Στη εξόρυξη μεταλλευμάτων, τα «σκουπίδια» που απομένουν είναι αχρησιμοποίητες πέτρες, οι οποίες δεν έχουν καμία μεταλλευτική αξία. Στις Φιλιππίνες, την χειρότερη βιομηχανική περιβαλλοντική καταστροφή, προκάλεσε η εταιρεία μεταλλευμάτων -καναδικών συμφερόντων- Marcopper, όταν άφησε να διαρρεύσουν 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα αποβλήτων μεταλλευμάτων, στους περιβάλλον.�ες ποταμούς Boac και Makulapnit. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 5 με 10 κυβικά μέτρα είναι αρκετά για να γεμίσουν ένα άδειο φορτηγό τοξικών απορριμμάτων, αλλά η Marcopper αποφάσισε να ρίξει, όσα χωρούν σε 150.000 με 300.000 φορτηγά, στα ποτάμια. Αυτό προκάλεσε άμεση μόλυνση στα νερά και πλημμύρισε πέντε χωριά, το ένα εκ των οποίων βυθίστηκε κάτω από τοξική λάσπη, ύψους περίπου 2 μέτρων. Οι μετρήσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα ορισμένων κατοίκων ήταν περισσότερο από 200% πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας και οι τοξίνες στα αποθέματα νερού είχαν βρεθεί να είναι περισσότερο από 1300% πάνω από το επίπεδο της ανθρώπινης αντοχής. Έκτοτε και τα 27km του ποταμού Boac κηρύχτηκαν νεκρά από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους.
Χημική μόλυνση Baia Mare, Βορειοδυτική Ρουμανία
Κατά τη διάρκεια εξόρυξης των τελευταίων κατάλοιπων χρυσού και αργύρου από τα μεταλλεία, η AURUL, μία Αυστραλο-ρουμανική επιχείρηση χρησιμοποίησε μία μέθοδο με βάση το κυανίδιο για να κάνει πιο καθαρές εξορύξεις των πολύτιμων μεταλλευμάτων. Το 2000, το φράγμα χρησιμοποιήθηκε με σκοπό να απομονώσει το μολυσμένο από κυανίδιο νερό κοντά στη Baia Mare απέτυχε, με αποτέλεσμα να στείλει 100.000 κυβικά μέτρα τοξικού νερού στους ποταμούς Szamos και Tisza, οι οποίοι διαρρέουν προς την Ουγγαρία. Λίγο μετά το συμβάν, οι ρουμανικές αρχές βρήκαν τα επίπεδα κυανιδίου 700 φορές πάνω από το φυσιολογικό στο νερό κοντινού ποταμού, ενώ οι ουγγρικές αρχές μέτρησαν τα κυανιδικά επίπεδα 300 φορές πάνω από το όριο μόλυνσης των ουγγρικών επιπέδων. Οι συγκεντρώσεις της μόλυνσης υπερέβησαν τα κανονικά επίπεδα από 40 έως 160 φορές, η συγκέντρωση ψευδαργύρου ήταν η διπλάσια από αυτή που θα έπρεπε να είναι και η συγκέντρωση μολύβδου 5 με 9 φορές μεγαλύτερη από τα ομαλά επίπεδα.
Μόλυνση από διοξίνη στο Seveso, Ιταλία
Στις 10 Ιουλίου 1976 μία έκρηξη προκλήθηκε σε έναν αντιδραστήρα τριχλωροφαινόλης (TCP) στην εταιρεία καλλυντικών και αρωμάτων Industrie Chimiche Meda Societa Azionaria (ICMESA), η οποία βρίσκεται στη Meda της Ιταλίας. Ένα τοξικό σύννεφο, το οποίο περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις TCDD, μία υψηλή τοξική φόρμα διοξίνης, διέφυγε από την έκρηξη, περιτυλίγοντας τα 193 θύματά της και αφήνοντάς τα με τρομαγμένα και παραμορφωμένα πρόσωπα. Ακολουθώντας τη φορά του ανέμου, το τοξικό σύννεφο μόλυνε 11 κοινότητες και ένα σύνολο 100.000 ανθρώπων. Το πιο σοκαριστικό στοιχείο για την καταστροφή του Seveso ήταν ότι για 30 χρόνια, τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και οι περιφερειακές αρχές δε γνώριζαν τα βιομηχανικά ρίσκα που αναλάμβαναν με το ICMESA.
Καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό JCO Tokai Plant, Περιφέρεια Ibaraki, Ιαπωνία
Στο χειρότερο πυρηνικό συμβάν της Ιαπωνίας, τρεις εργαζόμενοι της JCO Co., Ltd. κατάφεραν να δημιουργήσουν μία αλυσιδωτή αντίδραση διαρκείας όταν -παρεκκλίνοντας από τις διαδικασίες ασφαλείας- χρησιμοποίησαν ανοξείδωτους κουβάδες για να ανακατέψουν σχεδόν οχτώ φορές παραπάνω από την απαιτούμενη ποσότητα συμπυκνωμένου ουρανίου σε μία δεξαμενή ανάδευσης. Η αλυσιδωτή αντίδραση διήρκησε 20 ώρες, ώσπου οι υπεύθυνοι κατάφεραν να τη σταματήσουν. Οι τρεις υπάλληλοι που είχαν άμεση σχέση με το περιστατικό, πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες από ραδιενεργή δηλητηρίαση. Σε πείσμα των αρχικών αναφορών που υποστήριζαν ότι εκτέθηκαν 40-50 άτομα, το 2000 η υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας ανέβασε τον αριθμό αυτό στα 667. Στην ατμοσφαιρική ζώνη που επεκτάθηκε η μόλυνση, στα ραδιενεργά στοιχεία περιλαμβάνονταν ποσότητες καίσιου, ιωδίου, στρόντιου, ξένου, νάτριου και κρυπτού.
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011
Κάθετος άξονας Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή: «Πέρασμα θανάτου» για τις αρκούδες
Στην άσφαλτο, την ώρα που επιχειρούν να διασχίσουν μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, αφήνουν την τελευταία τους πνοή οι αρκούδες στην Ελλάδα. Συνολικά, από το 1998 έως το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, έχουν σημειωθεί 53 ατυχήματα με θύματα αρκούδες σε όλο το εθνικό δίκτυο, εκ των οποίων τα 30 ήταν θανατηφόρα για τα ζώα.
Τρεις είναι οι «επικίνδυνες» περιοχές για τις αρκούδες, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Καραμανλίδη από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. «Πρόκειται για το τμήμα της Εγνατίας οδού Γρεβενών, τον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού από τη Σιάτιστα προς την Κρυσταλλοπηγή και τη διάβαση Κλειδί, στη Φλώρινα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραμανλίδης σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί οδηγών ΙΧ που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα με αρκούδα.
«Ωστόσο, αν δεν ληφθούν ανάλογα μέτρα, μπορεί κάποια στιγμή να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα γιατί κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει ένας οδηγός όταν συγκρούεται με μία αρκούδα, βάρους άνω των 200 κιλών» επισημαίνει.
Το κυριότερο πρόβλημα συναντάται στον κάθετο άξονα Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής όπου άλλωστε έχουν γίνει και τα περισσότερα ατυχήματα.
«Ο δρόμος μπορεί μεν να σχεδιάστηκε σωστά αλλά ο αριθμός των αρκούδων στην περιοχή έχει αυξηθεί και πολλές φορές μετακινούνται προσπαθώντας να βρουν καινούργιες περιοχές για να ζήσουν, είτε για να βρουν περισσότερη τροφή, είτε τα αρσενικά για να βρουν περισσότερα θηλυκά. Περνούν λοιπόν εύκολα τον δρόμο αφού η υπάρχουσα περίφραξη, ύψους ενός περίπου μέτρου, δεν μπορεί να τα συγκρατήσει και πολλές φορές παρασύρονται από διερχόμενα οχήματα» λέει ο κ.Καραμανλίδης.
Ως απαραίτητο μέτρο αποτροπής των ατυχημάτων, θεωρεί την κατασκευή φράχτη με συρματόπλεγμα που θα είναι όμως αρκετά ανθεκτικός στην επίθεση της αρκούδας με τον παράλληλο καθαρισμό από αγριόχορτα ή κλαδιά, των περασμάτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αρκούδα.
Ημερίδα με θέμα «Αυτοκινητόδρομοι και Άγρια Ζωή:Πώς συνυπάρχουν;»
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο της δράσης του για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής στην άγρια ζωή και τους βιοτόπους της, διοργάνωσε ημερίδα και συνάντηση των ειδικών επιστημόνων- μελών του ΙΕΝΕ (Infra Eco Network Europe/ Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο για τις μεγάλες Υποδομές), στο ξενοδοχείο Λιμναίον στην Καστοριά.
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να «φέρουμε» αυτή τη διοργάνωση στην Ελλάδα ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα συνύπαρξης της άγριας ζωής και των αυτοκινητόδρομων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να εισάγουμε τη διεθνή εμπειρία στα αντίστοιχα θέματα» ανέφερε ο διευθυντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Λάζαρος Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι στην ημερίδα συμμετέχουν 40 επιστήμονες καθώς και φοιτητές οι οποίοι, «σπουδάζουν μηχανικοί, θα κατασκευάσουν τους δρόμους του μέλλοντος και θα πρέπει να γνωρίζουν τους περιβαλλοντικούς όρους στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την παρακολούθηση των υποδομών μεγάλης κλίμακας».
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις περιοχές όπου έγιναν τα ατυχήματα με αρκούδες τα τελευταία χρόνια και είναι τυπικές περιοχές ζώνες-διάδρομοι επικοινωνίας, με εθνική και διεθνή σημασία και ιδιαίτερα στη διασυνοριακή ζώνη με την Αλβανία.
Στο κομμάτι της Εγνατίας οδού Γρεβενά- Μέτσοβο που με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε αλλάξει η αρχική χάραξη για να προστατευθεί ο βιότοπος της αρκούδας, αναφέρθηκε στην ημερίδα ο Γιώργος Μερτζάνης από την περιβαλλοντική οργάνωση για τη Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι μόνο το 2009, δύο αρκούδες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο όπου εκκρεμεί η τοποθέτηση κατάλληλου, αποτρεπτικού φράχτη για την διέλευση ζώων, για άλλα 10 χιλιόμετρα.
«Εχει τοποθετηθεί φράχτης σε μήκος 20 χιλιομέτρων από τα περίπου 45 που είναι ολόκληρο το κομμάτι της οδού. Απομένουν λοιπόν άλλα 10 χιλιόμετρα καθώς τα υπόλοιπα είναι τούνελ» εξηγεί.
«Με πρωτοβουλία της Καλλιστώ», συμπληρώνει, «σε ένα τμήμα μήκους 11 χιλιομέτρων, έχουν τοποθετηθεί κάμερες για την πιλοτική παρακολούθηση των επιπτώσεων στην πανίδα από τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού αν και προβλέπονται να τοποθετηθούν σε όλο το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος από τους αρμόδιους φορείς».
Πηγή : e-florina.gr
Στην άσφαλτο, την ώρα που επιχειρούν να διασχίσουν μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, αφήνουν την τελευταία τους πνοή οι αρκούδες στην Ελλάδα. Συνολικά, από το 1998 έως το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, έχουν σημειωθεί 53 ατυχήματα με θύματα αρκούδες σε όλο το εθνικό δίκτυο, εκ των οποίων τα 30 ήταν θανατηφόρα για τα ζώα.
Τρεις είναι οι «επικίνδυνες» περιοχές για τις αρκούδες, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Καραμανλίδη από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. «Πρόκειται για το τμήμα της Εγνατίας οδού Γρεβενών, τον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού από τη Σιάτιστα προς την Κρυσταλλοπηγή και τη διάβαση Κλειδί, στη Φλώρινα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραμανλίδης σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί οδηγών ΙΧ που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα με αρκούδα.
«Ωστόσο, αν δεν ληφθούν ανάλογα μέτρα, μπορεί κάποια στιγμή να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα γιατί κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει ένας οδηγός όταν συγκρούεται με μία αρκούδα, βάρους άνω των 200 κιλών» επισημαίνει.
Το κυριότερο πρόβλημα συναντάται στον κάθετο άξονα Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής όπου άλλωστε έχουν γίνει και τα περισσότερα ατυχήματα.
«Ο δρόμος μπορεί μεν να σχεδιάστηκε σωστά αλλά ο αριθμός των αρκούδων στην περιοχή έχει αυξηθεί και πολλές φορές μετακινούνται προσπαθώντας να βρουν καινούργιες περιοχές για να ζήσουν, είτε για να βρουν περισσότερη τροφή, είτε τα αρσενικά για να βρουν περισσότερα θηλυκά. Περνούν λοιπόν εύκολα τον δρόμο αφού η υπάρχουσα περίφραξη, ύψους ενός περίπου μέτρου, δεν μπορεί να τα συγκρατήσει και πολλές φορές παρασύρονται από διερχόμενα οχήματα» λέει ο κ.Καραμανλίδης.
Ως απαραίτητο μέτρο αποτροπής των ατυχημάτων, θεωρεί την κατασκευή φράχτη με συρματόπλεγμα που θα είναι όμως αρκετά ανθεκτικός στην επίθεση της αρκούδας με τον παράλληλο καθαρισμό από αγριόχορτα ή κλαδιά, των περασμάτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αρκούδα.
Ημερίδα με θέμα «Αυτοκινητόδρομοι και Άγρια Ζωή:Πώς συνυπάρχουν;»
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο της δράσης του για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής στην άγρια ζωή και τους βιοτόπους της, διοργάνωσε ημερίδα και συνάντηση των ειδικών επιστημόνων- μελών του ΙΕΝΕ (Infra Eco Network Europe/ Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο για τις μεγάλες Υποδομές), στο ξενοδοχείο Λιμναίον στην Καστοριά.
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να «φέρουμε» αυτή τη διοργάνωση στην Ελλάδα ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα συνύπαρξης της άγριας ζωής και των αυτοκινητόδρομων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να εισάγουμε τη διεθνή εμπειρία στα αντίστοιχα θέματα» ανέφερε ο διευθυντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Λάζαρος Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι στην ημερίδα συμμετέχουν 40 επιστήμονες καθώς και φοιτητές οι οποίοι, «σπουδάζουν μηχανικοί, θα κατασκευάσουν τους δρόμους του μέλλοντος και θα πρέπει να γνωρίζουν τους περιβαλλοντικούς όρους στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την παρακολούθηση των υποδομών μεγάλης κλίμακας».
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις περιοχές όπου έγιναν τα ατυχήματα με αρκούδες τα τελευταία χρόνια και είναι τυπικές περιοχές ζώνες-διάδρομοι επικοινωνίας, με εθνική και διεθνή σημασία και ιδιαίτερα στη διασυνοριακή ζώνη με την Αλβανία.
Στο κομμάτι της Εγνατίας οδού Γρεβενά- Μέτσοβο που με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε αλλάξει η αρχική χάραξη για να προστατευθεί ο βιότοπος της αρκούδας, αναφέρθηκε στην ημερίδα ο Γιώργος Μερτζάνης από την περιβαλλοντική οργάνωση για τη Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι μόνο το 2009, δύο αρκούδες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο όπου εκκρεμεί η τοποθέτηση κατάλληλου, αποτρεπτικού φράχτη για την διέλευση ζώων, για άλλα 10 χιλιόμετρα.
«Εχει τοποθετηθεί φράχτης σε μήκος 20 χιλιομέτρων από τα περίπου 45 που είναι ολόκληρο το κομμάτι της οδού. Απομένουν λοιπόν άλλα 10 χιλιόμετρα καθώς τα υπόλοιπα είναι τούνελ» εξηγεί.
«Με πρωτοβουλία της Καλλιστώ», συμπληρώνει, «σε ένα τμήμα μήκους 11 χιλιομέτρων, έχουν τοποθετηθεί κάμερες για την πιλοτική παρακολούθηση των επιπτώσεων στην πανίδα από τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού αν και προβλέπονται να τοποθετηθούν σε όλο το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος από τους αρμόδιους φορείς».
Πηγή : e-florina.gr
Σε εξέλιξη οι προσπάθειες των πυροσβεστών για την αποκατάσταση των ζημιών
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Βόλβης, Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Σιθωνίας και Κασσάνδρας, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Κώστα Κοκολάκη, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες των πυροσβεστών και των συνεργείων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την αποκατάσταση των ζημιών.
Διευκρίνισε δε ότι δεν αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας ωστόσο λαμβάνονται μέτρα προστασίας των περιοχών από μελλοντικά έντονα καιρικά φαινόμενα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Βόλβης, Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Σιθωνίας και Κασσάνδρας, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Κώστα Κοκολάκη, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες των πυροσβεστών και των συνεργείων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την αποκατάσταση των ζημιών.
Διευκρίνισε δε ότι δεν αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας ωστόσο λαμβάνονται μέτρα προστασίας των περιοχών από μελλοντικά έντονα καιρικά φαινόμενα.
Προβλήματα από βροχές και κεραυνούς
Προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Τετάρτης (20/9) σε πολλά σημεία του νομού Σερρών. Στην περιοχή της Νιγρίτας, κλιμάκιο της Πυροσβεστική Υπηρεσίας άντλησε νερά από πλημμυρισμένες αυλές αλλά και από ένα σουπερ μάρκετ. Στην ίδια περιοχή, δύο κτηνοτρόφοι απεγκλωβίστηκαν από σημείο που είχε αποκλειστεί απο νερά ρέματος που είχε υπερχειλίσει.
Προβλήματα και στην πόλη των Σερρών, τόσο στην περιοχή της Ομόνοιας όπου πλημμύρισε η υπόγεια διάβαση, όσο και στον συνοικισμό του Αγίου Αθανασίου, που η απουσία αποχετευτικού δικτύου μετέτρεψε σε … λίμνη τους κεντρικούς δρόμους, μετά την έντονη βροχόπτωση που προηγήθηκε.
Στο Μανδράκι του δήμου Σιντικής, κεραυνός χτύπησε σπίτι του χωριού προκαλώντας ρωγμές σε τοίχους και σοβαρές βλάβες στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Στο σημείο κατέφθασε πυροσβεστικό όχημα του κλιμακίου Άνω Πορροίων, όπου κατέσβεσε φωτιά στη στέγη του σπιτιού, πριν επεκταθεί.
Προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Τετάρτης (20/9) σε πολλά σημεία του νομού Σερρών. Στην περιοχή της Νιγρίτας, κλιμάκιο της Πυροσβεστική Υπηρεσίας άντλησε νερά από πλημμυρισμένες αυλές αλλά και από ένα σουπερ μάρκετ. Στην ίδια περιοχή, δύο κτηνοτρόφοι απεγκλωβίστηκαν από σημείο που είχε αποκλειστεί απο νερά ρέματος που είχε υπερχειλίσει.
Προβλήματα και στην πόλη των Σερρών, τόσο στην περιοχή της Ομόνοιας όπου πλημμύρισε η υπόγεια διάβαση, όσο και στον συνοικισμό του Αγίου Αθανασίου, που η απουσία αποχετευτικού δικτύου μετέτρεψε σε … λίμνη τους κεντρικούς δρόμους, μετά την έντονη βροχόπτωση που προηγήθηκε.
Στο Μανδράκι του δήμου Σιντικής, κεραυνός χτύπησε σπίτι του χωριού προκαλώντας ρωγμές σε τοίχους και σοβαρές βλάβες στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Στο σημείο κατέφθασε πυροσβεστικό όχημα του κλιμακίου Άνω Πορροίων, όπου κατέσβεσε φωτιά στη στέγη του σπιτιού, πριν επεκταθεί.
Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα περαίωση
Πέντε μέρες προθεσμία θα έχουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις για να αποδεχθούν την υπαγωγή τους στη νέα περαίωση, από τη στιγμή που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνονται έως 31.12.2012 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν 31.12.2011.
Η παράταση, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, αφορά κάθε είδους προθεσμίες παραγραφής υποθέσεων που λήγουν την 31.12.2011, όπως υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.
Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες προς τις εφορίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθούν στην ενημέρωση των φορολογούμενων για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. Ειδικότερα τα βήματα θα είναι τα ακόλουθα:
- 1ον Οι εφορίες θα καλούν τηλεφωνικά τον επιτηδευματία για έλεγχο.
- 2ον Θα επιδίδεται στον φορολογούμενο το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.
- 3ον Εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα εντός προθεσμίας των πέντε ημερών, ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.
- 4ον Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα τότε θα ξεκινά ο έλεγχος.
Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση για την περαίωση που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο όσοι δεν είχαν αποδεχθεί την προηγούμενη ρύθμιση, αλλά και φορολογούμενοι που είχαν εξαιρεθεί από αυτήν. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις στις οποίες τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και φθάνουν έως 40 εκατ. ευρώ.
Επίσης υπάγονται υποθέσεις των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών όπως και οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων, οι οποίοι το 2008 διέθεταν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ. Επίσης υπάγονται υποθέσεις που αφορούν δηλώσεις των οικονομικών ετών 2007, 2008, 2009 και 2010 οι οποίες υπήχθησαν στις διατάξεις για τον αυτοέλεγχο και δεν είχε αρχίσει ο έλεγχος πριν τις 22 Αυγούστου 2011.
Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι προτεραιότητα στην επίδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης θα έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:
1. Οι φορολογούμενοι με τον υψηλότερο τζίρο.
2. Όσοι είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη περαίωση επειδή είχαν ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας).
3. Οι φορολογούμενοι που από λάθος (των τραπεζών κλπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις από όσες ήθελαν στην προηγούμενη ρύθμιση.
Πηγή :naftemporiki.gr
Πέντε μέρες προθεσμία θα έχουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις για να αποδεχθούν την υπαγωγή τους στη νέα περαίωση, από τη στιγμή που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνονται έως 31.12.2012 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν 31.12.2011.
Η παράταση, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, αφορά κάθε είδους προθεσμίες παραγραφής υποθέσεων που λήγουν την 31.12.2011, όπως υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.
Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες προς τις εφορίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθούν στην ενημέρωση των φορολογούμενων για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. Ειδικότερα τα βήματα θα είναι τα ακόλουθα:
- 1ον Οι εφορίες θα καλούν τηλεφωνικά τον επιτηδευματία για έλεγχο.
- 2ον Θα επιδίδεται στον φορολογούμενο το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.
- 3ον Εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα εντός προθεσμίας των πέντε ημερών, ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.
- 4ον Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα τότε θα ξεκινά ο έλεγχος.
Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση για την περαίωση που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο όσοι δεν είχαν αποδεχθεί την προηγούμενη ρύθμιση, αλλά και φορολογούμενοι που είχαν εξαιρεθεί από αυτήν. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις στις οποίες τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και φθάνουν έως 40 εκατ. ευρώ.
Επίσης υπάγονται υποθέσεις των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών όπως και οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων, οι οποίοι το 2008 διέθεταν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ. Επίσης υπάγονται υποθέσεις που αφορούν δηλώσεις των οικονομικών ετών 2007, 2008, 2009 και 2010 οι οποίες υπήχθησαν στις διατάξεις για τον αυτοέλεγχο και δεν είχε αρχίσει ο έλεγχος πριν τις 22 Αυγούστου 2011.
Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι προτεραιότητα στην επίδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης θα έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:
1. Οι φορολογούμενοι με τον υψηλότερο τζίρο.
2. Όσοι είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη περαίωση επειδή είχαν ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας).
3. Οι φορολογούμενοι που από λάθος (των τραπεζών κλπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις από όσες ήθελαν στην προηγούμενη ρύθμιση.
Πηγή :naftemporiki.gr
Καστοριά:''Αυτοκινητόδρομοι και άγρια ζωή''
«Αυτοκινητόδρομοι και Άγρια Ζωή: Πώς συνυπάρχουν», είναι το θέμα της ημερίδας και συνάντησης των ειδικών επιστημόνων-μελών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου για τις μεγάλες υποδομές, που διοργανώνει ο Αρκτούρος αύριο Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο Λιμναίον στην Καστοριά.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής στην άγρια ζωή και τους βιοτόπους της.
Πηγή : ert.gr
«Αυτοκινητόδρομοι και Άγρια Ζωή: Πώς συνυπάρχουν», είναι το θέμα της ημερίδας και συνάντησης των ειδικών επιστημόνων-μελών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου για τις μεγάλες υποδομές, που διοργανώνει ο Αρκτούρος αύριο Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο Λιμναίον στην Καστοριά.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής στην άγρια ζωή και τους βιοτόπους της.
Πηγή : ert.gr
Αγριογούρουνα έπεσαν σε αρδευτικό κανάλι
Σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Δημητριτσίου και Βέργης του δήμου Βισαλτίας, έπεσε μεγάλο κοπάδι αγριογούρουνων.
Εντατικές προσπάθειες για τη διάσωσή τους έγιναν από κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών και Νιγρίτας από υπαλλήλους του δασαρχείου όπως και από κατοίκους της περιοχής, καθώς και μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου .
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες δεν κατάφερε να διασωθεί το σύνολο του κοπαδιού καθώς πολλά από αυτά πνίγηκαν ενώ άλλα χαροπαλεύουν στα νερά του καναλιού τα οποία φτάνουν τα δύο μέτρα.
Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών, Ζωή Κοντού έσπευσε να αποδώσει ευθύνες για το συμβάν σε κυνηγούς που βρίσκονταν στην περιοχή και τα αποπροσανατόλισαν.
Σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Δημητριτσίου και Βέργης του δήμου Βισαλτίας, έπεσε μεγάλο κοπάδι αγριογούρουνων.
Εντατικές προσπάθειες για τη διάσωσή τους έγιναν από κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών και Νιγρίτας από υπαλλήλους του δασαρχείου όπως και από κατοίκους της περιοχής, καθώς και μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου .
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες δεν κατάφερε να διασωθεί το σύνολο του κοπαδιού καθώς πολλά από αυτά πνίγηκαν ενώ άλλα χαροπαλεύουν στα νερά του καναλιού τα οποία φτάνουν τα δύο μέτρα.
Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών, Ζωή Κοντού έσπευσε να αποδώσει ευθύνες για το συμβάν σε κυνηγούς που βρίσκονταν στην περιοχή και τα αποπροσανατόλισαν.
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
Κλέβουν ξύλα για το χειμώνα
Καταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για «λαθροϋλοτομία» στο Πήλιο
Καταγγελία απέστειλε προς τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Θανάση Μωραΐτη, τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κα Πόπη Γερακούδη και τη Διευθύντρια Δασών Ν. Μαγνησίας κα Δημητρακοπούλου η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σχετικά με την παράνομη όπως χαρακτηρίζεται λαθροϋλοτομία στο νομό Μαγνησίας και ιδιαίτερα στο Πήλιο.
Η οργάνωση δέχεται πολύ συχνά καταγγελίες πολιτών για εκτεταμένη λαθροϋλοτομία και αποψίλωση δασών. Ακριβώς την ίδια διαπίστωση έχουν κάνει και τα μέλη της όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που είναι μάρτυρες: α) πολλών ανοιχτών και κλειστών φορτηγών και που μεταφέρουν ξυλεία, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, και β) αποψιλωμένων εκτάσεων σε διάφορες περιοχές.
Η κατάσταση επιδεινώνεται, τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της αύξησης του αριθμού των τζακιών στις πόλεις και της οικονομικής κρίσης.
Στην καταγγελία εκφράζεται η απορία πώς αυτή η διαπίστωση πολιτών και μελών της οργάνωσης δεν γίνεται αντιληπτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ενεργοποιηθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μείωση της υλοτομίας και έλεγχο της λαθροϋλοτομίας με την επιβολή κυρώσεων.
πηγή : magnesianews.gr
Καταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για «λαθροϋλοτομία» στο Πήλιο
Καταγγελία απέστειλε προς τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Θανάση Μωραΐτη, τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κα Πόπη Γερακούδη και τη Διευθύντρια Δασών Ν. Μαγνησίας κα Δημητρακοπούλου η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σχετικά με την παράνομη όπως χαρακτηρίζεται λαθροϋλοτομία στο νομό Μαγνησίας και ιδιαίτερα στο Πήλιο.
Η οργάνωση δέχεται πολύ συχνά καταγγελίες πολιτών για εκτεταμένη λαθροϋλοτομία και αποψίλωση δασών. Ακριβώς την ίδια διαπίστωση έχουν κάνει και τα μέλη της όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που είναι μάρτυρες: α) πολλών ανοιχτών και κλειστών φορτηγών και που μεταφέρουν ξυλεία, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, και β) αποψιλωμένων εκτάσεων σε διάφορες περιοχές.
Η κατάσταση επιδεινώνεται, τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της αύξησης του αριθμού των τζακιών στις πόλεις και της οικονομικής κρίσης.
Στην καταγγελία εκφράζεται η απορία πώς αυτή η διαπίστωση πολιτών και μελών της οργάνωσης δεν γίνεται αντιληπτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ενεργοποιηθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μείωση της υλοτομίας και έλεγχο της λαθροϋλοτομίας με την επιβολή κυρώσεων.
πηγή : magnesianews.gr
Δρυμός Ολύμπου: Περιορίζεται η ζώνη απόλυτης προστασίας – Εντάσσεται η Natura
Τρεις ζώνες προστασίας για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπουπροβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση για διάστημα ενός μήνα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας” το υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα περιορίζει τον πυρήνα απόλυτης προστασίας από τα 40.000 στρέμματα που προέβλεπε το βασιλικό διάταγμα του 1938 σε 35.000 στρέμματα, κατόπιν εξαίρεσης της περιοχής γύρω από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στη β’ ζώνη, που καλύπτει 46.000 στρέμματα, επιτρέπονται μικρές εγκαταστάσεις αναψυχής, ενώ θεσπίζεται και γ’ ζώνη, επιφάνειας 155.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές των οικισμών.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου διευρύνεται, καθώς πλέον σε αυτόν εντάσσεται και η περιοχή Natura.
Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση στην “Ελευθεροτυπία” ότι οι παρεμβάσεις έγιναν για να διευκολυνθεί η αγορά μεγάλων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή από ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους.
πηγή : econews
Τρεις ζώνες προστασίας για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπουπροβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση για διάστημα ενός μήνα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας” το υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα περιορίζει τον πυρήνα απόλυτης προστασίας από τα 40.000 στρέμματα που προέβλεπε το βασιλικό διάταγμα του 1938 σε 35.000 στρέμματα, κατόπιν εξαίρεσης της περιοχής γύρω από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στη β’ ζώνη, που καλύπτει 46.000 στρέμματα, επιτρέπονται μικρές εγκαταστάσεις αναψυχής, ενώ θεσπίζεται και γ’ ζώνη, επιφάνειας 155.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές των οικισμών.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου διευρύνεται, καθώς πλέον σε αυτόν εντάσσεται και η περιοχή Natura.
Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση στην “Ελευθεροτυπία” ότι οι παρεμβάσεις έγιναν για να διευκολυνθεί η αγορά μεγάλων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή από ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους.
πηγή : econews
Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Καρδίτσας
Την Τρίτη 20-09-2011 έγινε προσυνεδριακή εκδήλωση στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, της Καρδίτσας (ΤΕΙ Λάρισας), για το συντονισμό και την οργάνωση του 15ου Πανελληνίου Δασολογικού Συνεδρίου. Το συνέδριο αυτό έχει ως θέμα «Δασοπονία πολλαπλών σκοπών και κλιματική αλλαγή - Προστασία και αξιοποίηση φυσικών πόρων» και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καρδίτσας στις 16-19 Οκτ. 2011, στο Τμήμα ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, με την υποστήριξη της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και όλων των τοπικών Φορέων.
Συμμετείχαν στην εκδήλωση: ο Αν. Καθηγητής ΑΠΘ κ. Θ. Ζάγκας, πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αθ. Μαρκινός, ο κ. Ηλίας Τσέλιγκας, Δ/ντής Δασών Ν. Καρδίτσας και η κα. Πραντσίδου, Δασάρχης Ν. Καρδίτσας, ο δασολόγος κ. Χριστοδούλου από την Παγκύπρια Ένωση Δασολόγων, οι καθηγητές του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου κ.κ. Γ. Νταλός, Σωτ. Καραστεργίου, Γ. Μαντάνης και Γ. Κολλάτος, ο καθηγητής κ. Στέργιος Βέργος του Τμήματος Δασοπονίας και ο κ. Δημ. Μπιρμπίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Καθηγητών του Παραρτήματος Καρδίτσας. Χαιρετισμούς έστειλαν οι φορείς που υποστηρίζουν το εν λόγω συνέδριο, ήτοι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, και το ΤΕΙ Λάρισας.
Αρχικά, ο κ. Νταλός, ως Προϊστάμενος του τμήματος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, ανέφερε ότι είναι τιμή για το τμήμα η διοργάνωση ενός τέτοιου πανελλήνιου συνεδρίου και τόνισε ότι ήδη το τμήμα καταβάλλει προσπάθειες για την άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου, υπό τον συντονισμό του κ. Σωτ. Καραστεργίου, Αναπληρωτή Καθηγητή, τον οποίο και ευχαρίστησε.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Θ. Ζάγκας που τόνισε τη σημασία του συνεδρίου για την πόλη και την τοπική κοινωνία, και ζήτησε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων και των επαγγελματιών της Καρδίτσας. Ανέφερε πως αναμένονται στο συνέδριο περίπου 400 σύνεδροι, δασολόγοι και δασοπόνοι της δασικής πράξης και καθηγητές-ερευνητές, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τόνισε ότι έχουν υποβληθεί ~100 επιστημονικές εργασίες-εισηγήσεις για τις παρουσιάσεις στο συνέδριο και εκτιμάται ότι περίπου 800 επισκέπτες θα έρθουν στην πόλη το τετραήμερο 16-19 Οκτ. 2011 και είναι ευκαιρία για την πόλη να τους φιλοξενήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ζήτησε επίσης από τον Δήμο Καρδίτσας να βοηθηθούν οι επισκέπτες και να δοθεί η δυνατότητα επισκέψεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πινακοθήκη και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τους καθηγητές του Τμήματος ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου για την άοκνη και ανιδιοτελή προσφορά-υποστήριξή τους, που χαρακτηρίζεται από συντονισμό και μεθοδικότητα. Ο κ. Καραστεργίου συνοπτικά αναφέρθηκε στην όλη οργάνωση και τις απαραίτητες ενέργειες που έχουν γίνει και εξήρε την έμπρακτη υποστήριξη και διάθεση οικονομικής βοήθειας από τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το ΤΕΙ Λάρισας και τον Πρόεδρο κ. Ι. Κόκκορα και το τοπικό Επιμελητήριο Καρδίτσας, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά. Ο Αντιδήμαρχος κ. Αθ. Μαρκινός τόνισε ότι ο Δήμος και ο ίδιος ο Δήμαρχος Καρδίτσας υποστήριξαν και υποστηρίζουν ένθερμα τέτοιες αξιέπαινες για την πόλη πρωτοβουλίες και δεσμεύτηκε να βοηθήσει ο Δήμος όπου μπορεί και με κάθε πρόσφορο μέσο, στην επιτυχή για το ΤΕΙ, αλλά και για την πόλη, διοργάνωση αυτού του σημαντικού συνεδρίου. Ανέφερε δε, ότι η πόλη και ο νομός Καρδίτσας ενδείκνυται για τέτοια περιβαλλοντικά συνέδρια εξαιτίας της φύσης και των δασικών οικοσυστημάτων που κατακλύζουν την περιοχή μας.
Τέλος, ο καθ. Γ. Μαντάνης αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, ήτοι
http://www.wfdt.teilar.gr/15_th_Panhellenic_Forestry_CONFERENCE/index.html
τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης για τη διοργάνωση αυτή που είναι πολύ καλή για το ΤΕΙ αλλά και για την τοπική κοινωνία της Καρδίτσας και ευελπιστεί ότι με την υποστήριξη των τοπικών φορέων και της Δασικής Υπηρεσίας του νομού θα γίνει κάτι που θα είναι πολύ επιτυχημένο. Ο κ. Χριστοδούλου επίσης τόνισε τη συμπαράσταση των κυπρίων δασολόγων για το συνέδριο αυτό, και είπε ότι πολλοί δασολόγοι από την Κύπρο θα επισκεφτούν την πόλη της Καρδίτσας. Δεσμεύτηκε για τη διάχυση της ενημέρωσης στην Κύπρο και πρόσθετα ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία και τον κ. Ζάγκα για την όλη υποστήριξή τους τόσα χρόνια και τη βοήθεια στη Δασική Υπηρεσία της Κύπρου.
Την Τρίτη 20-09-2011 έγινε προσυνεδριακή εκδήλωση στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, της Καρδίτσας (ΤΕΙ Λάρισας), για το συντονισμό και την οργάνωση του 15ου Πανελληνίου Δασολογικού Συνεδρίου. Το συνέδριο αυτό έχει ως θέμα «Δασοπονία πολλαπλών σκοπών και κλιματική αλλαγή - Προστασία και αξιοποίηση φυσικών πόρων» και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καρδίτσας στις 16-19 Οκτ. 2011, στο Τμήμα ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, με την υποστήριξη της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και όλων των τοπικών Φορέων.
Συμμετείχαν στην εκδήλωση: ο Αν. Καθηγητής ΑΠΘ κ. Θ. Ζάγκας, πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αθ. Μαρκινός, ο κ. Ηλίας Τσέλιγκας, Δ/ντής Δασών Ν. Καρδίτσας και η κα. Πραντσίδου, Δασάρχης Ν. Καρδίτσας, ο δασολόγος κ. Χριστοδούλου από την Παγκύπρια Ένωση Δασολόγων, οι καθηγητές του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου κ.κ. Γ. Νταλός, Σωτ. Καραστεργίου, Γ. Μαντάνης και Γ. Κολλάτος, ο καθηγητής κ. Στέργιος Βέργος του Τμήματος Δασοπονίας και ο κ. Δημ. Μπιρμπίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Καθηγητών του Παραρτήματος Καρδίτσας. Χαιρετισμούς έστειλαν οι φορείς που υποστηρίζουν το εν λόγω συνέδριο, ήτοι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, και το ΤΕΙ Λάρισας.
Αρχικά, ο κ. Νταλός, ως Προϊστάμενος του τμήματος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, ανέφερε ότι είναι τιμή για το τμήμα η διοργάνωση ενός τέτοιου πανελλήνιου συνεδρίου και τόνισε ότι ήδη το τμήμα καταβάλλει προσπάθειες για την άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου, υπό τον συντονισμό του κ. Σωτ. Καραστεργίου, Αναπληρωτή Καθηγητή, τον οποίο και ευχαρίστησε.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Θ. Ζάγκας που τόνισε τη σημασία του συνεδρίου για την πόλη και την τοπική κοινωνία, και ζήτησε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων και των επαγγελματιών της Καρδίτσας. Ανέφερε πως αναμένονται στο συνέδριο περίπου 400 σύνεδροι, δασολόγοι και δασοπόνοι της δασικής πράξης και καθηγητές-ερευνητές, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τόνισε ότι έχουν υποβληθεί ~100 επιστημονικές εργασίες-εισηγήσεις για τις παρουσιάσεις στο συνέδριο και εκτιμάται ότι περίπου 800 επισκέπτες θα έρθουν στην πόλη το τετραήμερο 16-19 Οκτ. 2011 και είναι ευκαιρία για την πόλη να τους φιλοξενήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ζήτησε επίσης από τον Δήμο Καρδίτσας να βοηθηθούν οι επισκέπτες και να δοθεί η δυνατότητα επισκέψεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πινακοθήκη και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τους καθηγητές του Τμήματος ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου για την άοκνη και ανιδιοτελή προσφορά-υποστήριξή τους, που χαρακτηρίζεται από συντονισμό και μεθοδικότητα. Ο κ. Καραστεργίου συνοπτικά αναφέρθηκε στην όλη οργάνωση και τις απαραίτητες ενέργειες που έχουν γίνει και εξήρε την έμπρακτη υποστήριξη και διάθεση οικονομικής βοήθειας από τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το ΤΕΙ Λάρισας και τον Πρόεδρο κ. Ι. Κόκκορα και το τοπικό Επιμελητήριο Καρδίτσας, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά. Ο Αντιδήμαρχος κ. Αθ. Μαρκινός τόνισε ότι ο Δήμος και ο ίδιος ο Δήμαρχος Καρδίτσας υποστήριξαν και υποστηρίζουν ένθερμα τέτοιες αξιέπαινες για την πόλη πρωτοβουλίες και δεσμεύτηκε να βοηθήσει ο Δήμος όπου μπορεί και με κάθε πρόσφορο μέσο, στην επιτυχή για το ΤΕΙ, αλλά και για την πόλη, διοργάνωση αυτού του σημαντικού συνεδρίου. Ανέφερε δε, ότι η πόλη και ο νομός Καρδίτσας ενδείκνυται για τέτοια περιβαλλοντικά συνέδρια εξαιτίας της φύσης και των δασικών οικοσυστημάτων που κατακλύζουν την περιοχή μας.
Τέλος, ο καθ. Γ. Μαντάνης αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, ήτοι
http://www.wfdt.teilar.gr/15_th_Panhellenic_Forestry_CONFERENCE/index.html
τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης για τη διοργάνωση αυτή που είναι πολύ καλή για το ΤΕΙ αλλά και για την τοπική κοινωνία της Καρδίτσας και ευελπιστεί ότι με την υποστήριξη των τοπικών φορέων και της Δασικής Υπηρεσίας του νομού θα γίνει κάτι που θα είναι πολύ επιτυχημένο. Ο κ. Χριστοδούλου επίσης τόνισε τη συμπαράσταση των κυπρίων δασολόγων για το συνέδριο αυτό, και είπε ότι πολλοί δασολόγοι από την Κύπρο θα επισκεφτούν την πόλη της Καρδίτσας. Δεσμεύτηκε για τη διάχυση της ενημέρωσης στην Κύπρο και πρόσθετα ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία και τον κ. Ζάγκα για την όλη υποστήριξή τους τόσα χρόνια και τη βοήθεια στη Δασική Υπηρεσία της Κύπρου.
Δράσεις του Δήμου Κοζάνης για την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο
Ο Δήμος Κοζάνης θέλοντας να συμμετάσχει ενεργά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, θα λειτουργήσει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011, από τις 10.00 π.μ. σταντ ενημέρωσης στο χώρο της κεντρικής πλατείας, από όπου οι πολίτες θα πληροφορούνται από Δημοτικούς Αστυνόμους, σχετικά με τον χαρακτήρα της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» καθώς και για τα οφέλη της μετακίνησης χωρίς αυτό.
Επίσης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Intelligent Energy – Empower θα πραγματοποιηθεί από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Δρ. Μηχ. Βασίλειο Κική, παρουσίαση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου που φορτίζεται από φωτοβολταϊκό σύστημα.
Επιπρόσθετα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης, η μετακίνηση στην πόλη θα γίνεται δωρεάν με τα mini-bus.
Ο Δήμος Κοζάνης θέλοντας να συμμετάσχει ενεργά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, θα λειτουργήσει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011, από τις 10.00 π.μ. σταντ ενημέρωσης στο χώρο της κεντρικής πλατείας, από όπου οι πολίτες θα πληροφορούνται από Δημοτικούς Αστυνόμους, σχετικά με τον χαρακτήρα της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» καθώς και για τα οφέλη της μετακίνησης χωρίς αυτό.
Επίσης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Intelligent Energy – Empower θα πραγματοποιηθεί από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Δρ. Μηχ. Βασίλειο Κική, παρουσίαση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου που φορτίζεται από φωτοβολταϊκό σύστημα.
Επιπρόσθετα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης, η μετακίνηση στην πόλη θα γίνεται δωρεάν με τα mini-bus.
Ξύλινα γλυπτά σε γερασμένα δένδρα
Πολλά δέντρα στην περιοχή Craig του Κολοράντο, έπρεπε να κοπούν καθώς ήταν πλέον γερασμένα και επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε μια έξυπνη ιδέα, διοργανώνοντας ένα διαγωνισμό ξυλογλυπτικής στο πάρκο, προσφέροντας μάλιστα και βραβείο.
Έτσι οι κορμοί των γέρικων δέντρων μετατράπηκαν σε έργα τέχνης.
Ίσως να είναι μια καλή ιδέα για να την αντιγράψουν και να την υιοθετήσουν στον τόπο μας, οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…
Απολαύστε τα :
http://tovaltino.blogspot.com/2011/09/blog-post_02.html
Πολλά δέντρα στην περιοχή Craig του Κολοράντο, έπρεπε να κοπούν καθώς ήταν πλέον γερασμένα και επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε μια έξυπνη ιδέα, διοργανώνοντας ένα διαγωνισμό ξυλογλυπτικής στο πάρκο, προσφέροντας μάλιστα και βραβείο.
Έτσι οι κορμοί των γέρικων δέντρων μετατράπηκαν σε έργα τέχνης.
Ίσως να είναι μια καλή ιδέα για να την αντιγράψουν και να την υιοθετήσουν στον τόπο μας, οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…
Απολαύστε τα :
http://tovaltino.blogspot.com/2011/09/blog-post_02.html
Στα ύψη η ρύπανση
Σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή της εβδομάδας στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας, καθώς στο κόκκινο βρίσκονται τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ επιδείνωση του φαινομένου σημειώθηκε την Παρασκευή σε Ποντοκώμη, Οικισμό ΔΕΗ και Αγίους Αναργύρους Φλώρινας.
Συγκεκριμένα, πνιγμένοι στην τέφρα και τη σκόνη από τα ορυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ στην περιοχή είναι αρκετοί οικισμοί του λεκανοπεδίου από την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς ο ζεστός καιρός και οι χαμηλοί άνεμοι συνέβαλλαν στον εγκλωβισμό της αέριας ρύπανσης. Στο κόκκινο ήταν την Παρασκευή ολόκληρη σχεδόν τη μέρα, οι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης στον Οικισμό της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα), την Ποντοκώμη και τους Αγίους Αναργύρους Φλώρινας, καθώς στο χάρτη με τους δείκτες της αέριας ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι σταθμοί μέτρησης στους προαναφερόμενους οικισμούς είχαν καθηλωθεί στα ανώτατα όρια, αφού έδειχναν 10/10, σε μια κλίμακα μέτρησης της ρύπανσης από το 1 έως το 10 και είχαν βαθύ κόκκινο χρώμα, ένδειξη που καταδεικνύει ότι χειροτερεύουν οι επιπτώσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα στο κόκκινο ήταν ο σταθμός της Μαυροπηγής ο οποίος έδειχνε 8/10, ενώ στο πορτοκαλί, σημείο δηλαδή συναγερμού, βρισκόταν οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης στο Μαυροδένδρι και την πόλη της Πτολεμαΐδας, καθώς έδειχναν 4/10.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Π» ο υπεύθυνος για την αέρια ρύπανση του ΚΕΠΕ, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, το φαινόμενο απλά επιδεινώθηκε την Παρασκευή καθώς η αυξημένη αέρια ρύπανση επικρατεί από την αρχή της εβδομάδας.
Με βάση μάλιστα με τα στοιχεία που μας έδωσε, την Τετάρτη σημειώθηκε μεγάλη υπέρβαση ρύπων στον Οικισμό της ΔΕΗ, καθώς η εκπομπή ρύπων ανήλθε σε 228 μg/m3 ανά κυβικό και 194 μg/m3 την Πέμπτη, με μέση επιτρεπόμενη τιμή τα 50 μg/m3 ανά κυβικό, ενώ την Πέμπτη στους Αναργύρους οι τιμές ρύπων κατέγραφαν ρεκόρ, αφού ήταν πενταπλάσιες από τις επιτρεπόμενες τιμές καθώς έφθασαν τα 263 μg/m3!
Ο κ. Ευαγγελόπουλος ανέφερε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε ένα συνδυασμό δραστηριότητας της ΔΕΗ, των καιρικών συνθηκών και της επανεκκίνησης λιγνιτικών μονάδων που σημειώθηκε τις μέρες αυτές στους ΑΗΣ Καρδιάς, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου- Φιλώτα, καθώς, όπως σημείωσε, η δραστηριότητα των ορυχείων φαίνεται να κυμάνθηκε σε σταθερά επίπεδα.
Δήλωσε ότι το ΚΕΠΕ ενημέρωσε, για την αυξημένη αέρια ρύπανση τη διεύθυνση περιβαλλοντικών υπηρεσιών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, ο οποίος επικοινώνησε με τη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και ζήτησε να μειωθεί η δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Πηγή: e-ptolemeos.gr
Σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή της εβδομάδας στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας, καθώς στο κόκκινο βρίσκονται τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ επιδείνωση του φαινομένου σημειώθηκε την Παρασκευή σε Ποντοκώμη, Οικισμό ΔΕΗ και Αγίους Αναργύρους Φλώρινας.
Συγκεκριμένα, πνιγμένοι στην τέφρα και τη σκόνη από τα ορυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ στην περιοχή είναι αρκετοί οικισμοί του λεκανοπεδίου από την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς ο ζεστός καιρός και οι χαμηλοί άνεμοι συνέβαλλαν στον εγκλωβισμό της αέριας ρύπανσης. Στο κόκκινο ήταν την Παρασκευή ολόκληρη σχεδόν τη μέρα, οι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης στον Οικισμό της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα), την Ποντοκώμη και τους Αγίους Αναργύρους Φλώρινας, καθώς στο χάρτη με τους δείκτες της αέριας ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι σταθμοί μέτρησης στους προαναφερόμενους οικισμούς είχαν καθηλωθεί στα ανώτατα όρια, αφού έδειχναν 10/10, σε μια κλίμακα μέτρησης της ρύπανσης από το 1 έως το 10 και είχαν βαθύ κόκκινο χρώμα, ένδειξη που καταδεικνύει ότι χειροτερεύουν οι επιπτώσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα στο κόκκινο ήταν ο σταθμός της Μαυροπηγής ο οποίος έδειχνε 8/10, ενώ στο πορτοκαλί, σημείο δηλαδή συναγερμού, βρισκόταν οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης στο Μαυροδένδρι και την πόλη της Πτολεμαΐδας, καθώς έδειχναν 4/10.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Π» ο υπεύθυνος για την αέρια ρύπανση του ΚΕΠΕ, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, το φαινόμενο απλά επιδεινώθηκε την Παρασκευή καθώς η αυξημένη αέρια ρύπανση επικρατεί από την αρχή της εβδομάδας.
Με βάση μάλιστα με τα στοιχεία που μας έδωσε, την Τετάρτη σημειώθηκε μεγάλη υπέρβαση ρύπων στον Οικισμό της ΔΕΗ, καθώς η εκπομπή ρύπων ανήλθε σε 228 μg/m3 ανά κυβικό και 194 μg/m3 την Πέμπτη, με μέση επιτρεπόμενη τιμή τα 50 μg/m3 ανά κυβικό, ενώ την Πέμπτη στους Αναργύρους οι τιμές ρύπων κατέγραφαν ρεκόρ, αφού ήταν πενταπλάσιες από τις επιτρεπόμενες τιμές καθώς έφθασαν τα 263 μg/m3!
Ο κ. Ευαγγελόπουλος ανέφερε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε ένα συνδυασμό δραστηριότητας της ΔΕΗ, των καιρικών συνθηκών και της επανεκκίνησης λιγνιτικών μονάδων που σημειώθηκε τις μέρες αυτές στους ΑΗΣ Καρδιάς, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου- Φιλώτα, καθώς, όπως σημείωσε, η δραστηριότητα των ορυχείων φαίνεται να κυμάνθηκε σε σταθερά επίπεδα.
Δήλωσε ότι το ΚΕΠΕ ενημέρωσε, για την αυξημένη αέρια ρύπανση τη διεύθυνση περιβαλλοντικών υπηρεσιών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, ο οποίος επικοινώνησε με τη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και ζήτησε να μειωθεί η δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Πηγή: e-ptolemeos.gr
Επιστολή φορέων Θεοδωριάνων Άρτας
«« Ανοιχτή επιστολή προς Υποψήφιους Δημάρχους Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων από φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους Θεοδωριάνων Άρτας:
Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια την κοινωνία των Θεοδωριάνων απασχολεί και ταλανίζει το θέμα κατασκευής τεσσάρων μικρών υδροηλεκτρικών έργων στους χειμαρροπόταμους Άσπρη Γκούρα και Μουζάκι της περιοχής μας. Το 2004 τα δύο από αυτά τα έργα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχαν ακυρωθεί από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή κατοίκων και συλλόγων του χωριού μας. Η εταιρεία παρά τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του τότε κοινοτικού συμβουλίου, που τάσσονταν κατά της κατασκευής οποιουδήποτε άλλου υδροηλεκτρικού στην περιοχή των Θεοδωριάνων, σχετικές ανάλογες αποφάσεις των φορέων και συλλόγων, τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, τις επανειλημμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών, επανέρχεται εκ νέου και για τέταρτη φορά για την κατασκευή τους καταθέτοντας τροποποιημένες τις ίδιες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα προτεινόμενα έργα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, επειδή θα επιδράσουν συσσωρευτικά μιας και στην περιοχή μας και στον ίδιο χειμαρροπόταμο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σχεδιαζόμενα έργα, λειτουργεί από το 2004 ανάλογο υδροηλεκτρικό έργο κατασκευασμένο από την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Κατάντη του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού, λίγο πριν την εκβολή του χειμαρροπόταμου στον Αχελώο και εντός ορίων της κοινότητας Θεοδωριάνων, έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής για ανάλογο έργο της εταιρείας ΕΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Το υπάρχον υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχει επιβαρύνει και αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον παραβιάζοντας συστηματικά στο παρελθόν τους περιβαλλοντικούς όρους, που προέβλεπε η άδεια λειτουργίας του, προκαλώντας ακόμα και το στέρεμα του ποταμού για μεγάλες περιόδους, με συνέπεια την επιβολή προστίμων από την πολιτεία. Η περιοχή μας, άρα και η περιοχή κατασκευής των έργων, είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, είναι τόπος κοινοτικής σημασίας (SCI) και περιέχει «οικότοπους προτεραιότητας», καθώς και «είδη προτεραιότητας» σύμφωνα με την σχετική απόφαση 2006/613/ΕΚ της Ε.Ε.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, είναι το φυσικό μας περιβάλλον, τα βουνά μας και τα νερά μας. Συνεπώς δεν είναι προς το συμφέρον του χωριού μας και δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση άλλου υδροηλεκτρικού στα ποτάμια της περιοχής μας, υποθηκεύοντας για πάντα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.
Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού, που θα αναδεικνύουν και δεν θα εξαφανίζουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Κατόπιν αυτών σας καλούμε ενόψει των επαναληπτικών εκλογών στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ, να πάρετε δημόσια σαφή και ξεκάθαρη θέση για το μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί για πολλά χρόνια την κοινωνία των Θεοδωριάνων καθώς και για την μορφή της ανάπτυξης που οραματιζόσαστε για τον Δήμο μας.
Με τιμή
Οι παρακάτω εκπρόσωποι, φορείς και σύλλογοι, της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας:
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Θεοδωριάνων: Γιώργος Γκορόγιας
Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου: Σωτήρης Γκορόγιας και Αρετή Κουτσούκη – Γκορόγια.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής ενότητας Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Κώστας Κατσούλας και Ελένη Σερδενέ.
Για τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Διαχείρισης Συνδιοκτησίας Ακινήτου Θεοδωριάνων: ο πρόεδρος Χρήστος Μητρογιάννης.
Για τον Λαογραφικό και Πολιτιστικό σύλλογο «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ»: ο πρόεδρος Γιάννης Παπαγιάννης.
Για το σύλλογο «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»: ο πρόεδρος Δημήτρης Στεργιούλης.
Για το εκκλησιαστικό Συμβούλιο: ο πρόεδρος ιερέας Παναγιώτης Τσινέλος
«« Ανοιχτή επιστολή προς Υποψήφιους Δημάρχους Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων από φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους Θεοδωριάνων Άρτας:
Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια την κοινωνία των Θεοδωριάνων απασχολεί και ταλανίζει το θέμα κατασκευής τεσσάρων μικρών υδροηλεκτρικών έργων στους χειμαρροπόταμους Άσπρη Γκούρα και Μουζάκι της περιοχής μας. Το 2004 τα δύο από αυτά τα έργα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχαν ακυρωθεί από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή κατοίκων και συλλόγων του χωριού μας. Η εταιρεία παρά τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του τότε κοινοτικού συμβουλίου, που τάσσονταν κατά της κατασκευής οποιουδήποτε άλλου υδροηλεκτρικού στην περιοχή των Θεοδωριάνων, σχετικές ανάλογες αποφάσεις των φορέων και συλλόγων, τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, τις επανειλημμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών, επανέρχεται εκ νέου και για τέταρτη φορά για την κατασκευή τους καταθέτοντας τροποποιημένες τις ίδιες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα προτεινόμενα έργα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, επειδή θα επιδράσουν συσσωρευτικά μιας και στην περιοχή μας και στον ίδιο χειμαρροπόταμο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σχεδιαζόμενα έργα, λειτουργεί από το 2004 ανάλογο υδροηλεκτρικό έργο κατασκευασμένο από την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Κατάντη του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού, λίγο πριν την εκβολή του χειμαρροπόταμου στον Αχελώο και εντός ορίων της κοινότητας Θεοδωριάνων, έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής για ανάλογο έργο της εταιρείας ΕΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Το υπάρχον υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχει επιβαρύνει και αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον παραβιάζοντας συστηματικά στο παρελθόν τους περιβαλλοντικούς όρους, που προέβλεπε η άδεια λειτουργίας του, προκαλώντας ακόμα και το στέρεμα του ποταμού για μεγάλες περιόδους, με συνέπεια την επιβολή προστίμων από την πολιτεία. Η περιοχή μας, άρα και η περιοχή κατασκευής των έργων, είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, είναι τόπος κοινοτικής σημασίας (SCI) και περιέχει «οικότοπους προτεραιότητας», καθώς και «είδη προτεραιότητας» σύμφωνα με την σχετική απόφαση 2006/613/ΕΚ της Ε.Ε.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, είναι το φυσικό μας περιβάλλον, τα βουνά μας και τα νερά μας. Συνεπώς δεν είναι προς το συμφέρον του χωριού μας και δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση άλλου υδροηλεκτρικού στα ποτάμια της περιοχής μας, υποθηκεύοντας για πάντα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.
Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού, που θα αναδεικνύουν και δεν θα εξαφανίζουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Κατόπιν αυτών σας καλούμε ενόψει των επαναληπτικών εκλογών στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ, να πάρετε δημόσια σαφή και ξεκάθαρη θέση για το μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί για πολλά χρόνια την κοινωνία των Θεοδωριάνων καθώς και για την μορφή της ανάπτυξης που οραματιζόσαστε για τον Δήμο μας.
Με τιμή
Οι παρακάτω εκπρόσωποι, φορείς και σύλλογοι, της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας:
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Θεοδωριάνων: Γιώργος Γκορόγιας
Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου: Σωτήρης Γκορόγιας και Αρετή Κουτσούκη – Γκορόγια.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής ενότητας Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Κώστας Κατσούλας και Ελένη Σερδενέ.
Για τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Διαχείρισης Συνδιοκτησίας Ακινήτου Θεοδωριάνων: ο πρόεδρος Χρήστος Μητρογιάννης.
Για τον Λαογραφικό και Πολιτιστικό σύλλογο «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ»: ο πρόεδρος Γιάννης Παπαγιάννης.
Για το σύλλογο «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»: ο πρόεδρος Δημήτρης Στεργιούλης.
Για το εκκλησιαστικό Συμβούλιο: ο πρόεδρος ιερέας Παναγιώτης Τσινέλος
Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία (Ε.Ζ.Ε.) διοργανώνει το 26ο Ετήσιο Επιστημονικό της Συνέδριο στη Χαλκίδα από 12 - 14 Οκτωβρίου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο της Νομαρχίας.
Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία
Στο συνέδριο θα ενημερωθούν τα μέλη της και κάθε ενδιαφερόμενος επί των εξελίξεων της Ζωικής Παραγωγής και της διεξαγόμενης στην Ελλάδα έρευνας σε θέματα Διατροφής, Γενετικής Βελτίωσης, Εκτροφής Παραγωγικών Ζώων και Υδρόβιων Οργανισμών, Αναπαραγωγής, Φυσιολογίας και Υγιεινής των Παραγωγικών Ζώων.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και “στρογγυλό τραπέζι” με θέμα «Η διατροφή ως προϋπόθεση για την παραγωγή ζωικών προϊόντων ποιότητας», στο οποίο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διατροφή των μηρυκαστικών και μονογαστρικών ζώων, τη βιομηχανική παραγωγή και διακίνηση συμβατικών και βιολογικών ζωοτροφών και ιχθυοτροφών, τις υδατοκαλλιέργειες και τις βιολογικές εκτροφές.
Διαβάστε περισσότερα: http://agrogreco.blogspot.com/2011/09/26.html#ixzz1YZYHNmfz
Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία
Στο συνέδριο θα ενημερωθούν τα μέλη της και κάθε ενδιαφερόμενος επί των εξελίξεων της Ζωικής Παραγωγής και της διεξαγόμενης στην Ελλάδα έρευνας σε θέματα Διατροφής, Γενετικής Βελτίωσης, Εκτροφής Παραγωγικών Ζώων και Υδρόβιων Οργανισμών, Αναπαραγωγής, Φυσιολογίας και Υγιεινής των Παραγωγικών Ζώων.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και “στρογγυλό τραπέζι” με θέμα «Η διατροφή ως προϋπόθεση για την παραγωγή ζωικών προϊόντων ποιότητας», στο οποίο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διατροφή των μηρυκαστικών και μονογαστρικών ζώων, τη βιομηχανική παραγωγή και διακίνηση συμβατικών και βιολογικών ζωοτροφών και ιχθυοτροφών, τις υδατοκαλλιέργειες και τις βιολογικές εκτροφές.
Διαβάστε περισσότερα: http://agrogreco.blogspot.com/2011/09/26.html#ixzz1YZYHNmfz
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΡΟΔΟΥ
Αυξήθηκαν οι εκβρασμοί θαλάσσιων χελωνών
Σημαντική είναι η αύξηση των περιστατικών εκβρασμού θαλάσσιων χελωνών στις ακτές της Ρόδου στη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του έτους που διανύουμε.
Συνολικά, από τις 23 θαλάσσιες χελώνες (20 άτομα Caretta caretta και 3 άτομα Chelonia mydas) που εκβράσθηκαν και καταγράφηκαν το 2011 από τον Υδροβιολογικό Σταθµό Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, οι 21 ήταν νεκρές. Τα συχνότερα αίτια θανάτου είναι η κατάποση αγκιστριών ή τα βαθιά τραύματα. Σημειώνεται ότι 16 νεκρές θαλάσσιες χελώνες μεγάλου μεγέθους του είδους Caretta caretta εντοπίσθηκαν από τον Ιούνιο έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου, γεγονός σπάνιο για την περιοχή μας, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που διαθέτει ο Υ.Σ.Ρ. Μια μεγάλη πράσινη χελώνα Chelonia mydas, βαθιά τραυματισμένη στο κρανίο, που εντοπίσθηκε από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας στην περιοχή Καλάθου βρίσκεται τώρα υπό κτηνιατρική παρακολούθηση στις εγκαταστάσεις του ΥΣΡ.
Ο Σταθμός, πέρα από την καταγραφή των περιστατικών, λειτουργεί και ως “ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ” για την ευρύτερη περιοχή της ∆ωδεκανήσου, ανταποκρινόμενος άμεσα σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε κατάσταση δυσκολίας θαλάσσιων απειλούμενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών) τα οποία προστατεύονται από την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία (βλέπε CITES, IUCN). Το επιστημονικό προσωπικό του Σταθμού προσφέρει αρχικά άμεση φροντίδα στα τραυματισμένα ζώα μέσα στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου και κατόπιν, εάν απαιτείται, αναλαμβάνει την αποστολή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα Περίθαλψης ¶γριων Ζώων.
Η κινητοποίηση για τα παραπάνω περιστατικά, η οποία αφορά κυρίως θαλάσσιες χελώνες, εντάσσεται στις διευρυμένες δράσεις του Υδροβιολογικού Σταθµού Ρόδου με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και υλοποιείται σε συνεργασία µε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, καθώς και με τη Διεύθυνση Δασών.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο Υ.Σ.Ρ. καλεί τους πολίτες, τους αλιείς και τους επισκέπτες του νησιού, να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον: Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΆΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!
Τέλος, με το παρόν δελτίο τύπου, ο ΥΣΡ θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους πολίτες που συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης των θαλάσσιων απειλούμενων ειδών.
Αυξήθηκαν οι εκβρασμοί θαλάσσιων χελωνών
Σημαντική είναι η αύξηση των περιστατικών εκβρασμού θαλάσσιων χελωνών στις ακτές της Ρόδου στη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του έτους που διανύουμε.
Συνολικά, από τις 23 θαλάσσιες χελώνες (20 άτομα Caretta caretta και 3 άτομα Chelonia mydas) που εκβράσθηκαν και καταγράφηκαν το 2011 από τον Υδροβιολογικό Σταθµό Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, οι 21 ήταν νεκρές. Τα συχνότερα αίτια θανάτου είναι η κατάποση αγκιστριών ή τα βαθιά τραύματα. Σημειώνεται ότι 16 νεκρές θαλάσσιες χελώνες μεγάλου μεγέθους του είδους Caretta caretta εντοπίσθηκαν από τον Ιούνιο έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου, γεγονός σπάνιο για την περιοχή μας, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που διαθέτει ο Υ.Σ.Ρ. Μια μεγάλη πράσινη χελώνα Chelonia mydas, βαθιά τραυματισμένη στο κρανίο, που εντοπίσθηκε από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας στην περιοχή Καλάθου βρίσκεται τώρα υπό κτηνιατρική παρακολούθηση στις εγκαταστάσεις του ΥΣΡ.
Ο Σταθμός, πέρα από την καταγραφή των περιστατικών, λειτουργεί και ως “ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ” για την ευρύτερη περιοχή της ∆ωδεκανήσου, ανταποκρινόμενος άμεσα σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε κατάσταση δυσκολίας θαλάσσιων απειλούμενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών) τα οποία προστατεύονται από την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία (βλέπε CITES, IUCN). Το επιστημονικό προσωπικό του Σταθμού προσφέρει αρχικά άμεση φροντίδα στα τραυματισμένα ζώα μέσα στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου και κατόπιν, εάν απαιτείται, αναλαμβάνει την αποστολή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα Περίθαλψης ¶γριων Ζώων.
Η κινητοποίηση για τα παραπάνω περιστατικά, η οποία αφορά κυρίως θαλάσσιες χελώνες, εντάσσεται στις διευρυμένες δράσεις του Υδροβιολογικού Σταθµού Ρόδου με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και υλοποιείται σε συνεργασία µε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, καθώς και με τη Διεύθυνση Δασών.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο Υ.Σ.Ρ. καλεί τους πολίτες, τους αλιείς και τους επισκέπτες του νησιού, να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον: Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΆΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!
Τέλος, με το παρόν δελτίο τύπου, ο ΥΣΡ θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους πολίτες που συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης των θαλάσσιων απειλούμενων ειδών.
Νεκρός Γάλλος τουρίστας από ανεμοστρόβιλο στη Λευκάδα
Ένας Γάλλος τουρίστας νεκρός και πολλές υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του ανεμοστρόβιλου που έπληξε τον όρμο του Βλυχού στη Λευκάδα, αργά χτες το απόγευμα.
Νεκρός Γάλλος τουρίστας από ανεμοστρόβιλο στη Λευκάδα
Το δυνατό μπουρίνι στο Βλυχό προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. Τα σκάφη που βρίσκονταν στο καρνάγιο ανατράπηκαν, ενώ πολλές από τις βάρκες που ήταν δεμένες στο λιμάνι "βγήκαν" στη στεριά. Από την κακοκαιρία πνίγηκε ένας 60χρονος Γάλλος, ο οποίος ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο άτυχος τουρίστας την ώρα του ανεμοστρόβιλου βρισκόταν μαζί με την σύζυγό του πάνω σε ένα σκάφος. Για την υπόθεση διενεργεί προανάκριση το Λιμεναρχείο Νυδρίου.
Στον κόλπο του Βλυχού κινδύνευσαν και δυο Βρετανοί τουρίστες, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, πήρε κλίση λόγω εισροής υδάτων όμως κατάφεραν βγουν στην ακτή.
Ένας Γάλλος τουρίστας νεκρός και πολλές υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του ανεμοστρόβιλου που έπληξε τον όρμο του Βλυχού στη Λευκάδα, αργά χτες το απόγευμα.
Νεκρός Γάλλος τουρίστας από ανεμοστρόβιλο στη Λευκάδα
Το δυνατό μπουρίνι στο Βλυχό προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. Τα σκάφη που βρίσκονταν στο καρνάγιο ανατράπηκαν, ενώ πολλές από τις βάρκες που ήταν δεμένες στο λιμάνι "βγήκαν" στη στεριά. Από την κακοκαιρία πνίγηκε ένας 60χρονος Γάλλος, ο οποίος ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο άτυχος τουρίστας την ώρα του ανεμοστρόβιλου βρισκόταν μαζί με την σύζυγό του πάνω σε ένα σκάφος. Για την υπόθεση διενεργεί προανάκριση το Λιμεναρχείο Νυδρίου.
Στον κόλπο του Βλυχού κινδύνευσαν και δυο Βρετανοί τουρίστες, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, πήρε κλίση λόγω εισροής υδάτων όμως κατάφεραν βγουν στην ακτή.
Κρούσμα ελονοσίας στον Ορχομενό
Απόλυτα καθησυχαστικές είναι οι αρχές της Βοιωτίας για το κρούσμα ελονοσίας που διαπιστώθηκε σε...
κάτοικο του Ορχομενού. Ο ασθενείς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο των Αθηνών ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο εξέλιξης του φαινομένου.
lamiastar.gr
Απόλυτα καθησυχαστικές είναι οι αρχές της Βοιωτίας για το κρούσμα ελονοσίας που διαπιστώθηκε σε...
κάτοικο του Ορχομενού. Ο ασθενείς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο των Αθηνών ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο εξέλιξης του φαινομένου.
lamiastar.gr
Κανείς δεν μπορεί να δημεύσει το ταμείο Μολυβιάτη
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τη διάσωση των χρημάτων από το Ταμείο Μολυβιάτη... ακόμα και μέσω δικαστικής οδού, εντός ή και εκτός Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έκανε ειδική μνεία για το Ταμείο Μολυβιάτη, στο οποίο δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αναλογικότητα και το οποίο βρίσκεται τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών με τα 114 εκατομμύρια που διαθέτει να λιμνάζουν. «Πρόκειται για χρήματα ιδιωτών και κανείς δεν μπορεί να τα δημεύσει», είπε.
Στην εισήγηση του για τον απολογισμό των πυρκαγιών της θερινής περιόδου. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετικό τον απολογισμό των πυρκαγιών αν και στόχος της Περιφέρειας είναι η μηδενική απώλεια ανθρώπινης ζωής αλλά και δασικής γης, γεγονός δύσκολο λόγω της έντονης κλιματικής αλλαγής, όπως είπε.
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το σώμα ότι έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ για την ολοκληρωμένη προστασία του δάσους. Για τις λιμνοδεξαμενές ανέφερε ότι σώθηκε το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και άλλων προγραμμάτων, τα οποία κινδύνευαν να χαθούν, όπως η αναδάσωση του Πάρνωνα. Επίσης προετοιμάζεται το πρόγραμμα 2013 – 2016 του ΕΟΧ για τα δάση και τη βιοποικιλότητα. Για το Μαίναλο ανέφερε ότι χρειάζεται να αναδασωθούν περίπου 800 στρέμματα.
www.moriasnow.gr
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τη διάσωση των χρημάτων από το Ταμείο Μολυβιάτη... ακόμα και μέσω δικαστικής οδού, εντός ή και εκτός Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έκανε ειδική μνεία για το Ταμείο Μολυβιάτη, στο οποίο δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αναλογικότητα και το οποίο βρίσκεται τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών με τα 114 εκατομμύρια που διαθέτει να λιμνάζουν. «Πρόκειται για χρήματα ιδιωτών και κανείς δεν μπορεί να τα δημεύσει», είπε.
Στην εισήγηση του για τον απολογισμό των πυρκαγιών της θερινής περιόδου. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετικό τον απολογισμό των πυρκαγιών αν και στόχος της Περιφέρειας είναι η μηδενική απώλεια ανθρώπινης ζωής αλλά και δασικής γης, γεγονός δύσκολο λόγω της έντονης κλιματικής αλλαγής, όπως είπε.
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το σώμα ότι έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ για την ολοκληρωμένη προστασία του δάσους. Για τις λιμνοδεξαμενές ανέφερε ότι σώθηκε το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και άλλων προγραμμάτων, τα οποία κινδύνευαν να χαθούν, όπως η αναδάσωση του Πάρνωνα. Επίσης προετοιμάζεται το πρόγραμμα 2013 – 2016 του ΕΟΧ για τα δάση και τη βιοποικιλότητα. Για το Μαίναλο ανέφερε ότι χρειάζεται να αναδασωθούν περίπου 800 στρέμματα.
www.moriasnow.gr
Έντονη υποβάθμιση υγρότοπου στην Κρήτη
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους τον υγρότοπο εκβολής Καρτερού, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο Κρήτης... τα μέλη του Δικτύου για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης διαπίστωσαν μία απαράδεκτη από κάθε άποψη κατάσταση.
Η εκβολή του Καρτερού έχει γίνει χώρος στάθμευσης, μετά από επιχωμάτωση, ενώ υπήρξε και επίστρωση του χωμάτινου δρόμου με τσιμέντο. Τα σκουπίδια είναι παντού , και σε μεγάλες ποσότητες, την ώρα που το νερό του ποταμού είναι μολυσμένο με αστικά λύματα. Τα τροχοφόρα κινούνται στις αμμοθίνες – τις λίγες που ακόμη επιβιώνουν – χωρίς να «παρεμποδίζονται» από τις πρόχειρες κατασκευές και τα beach bars. Στην περιοχή υπάρχουν εκτός από τα παράνομα οικήματα και 2 (!) γήπεδα, ενώ για να προκύψουν όλα αυτά έγινε εκχέρσωση της υγροτοπικής βλάστησης.
Ο υγρότοπος, βρίσκεται εντός των Περιοχών Ειδικής Προστασίας I και ΙΙ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Καποδιαστριακού Δήμου Νέας Αλικαρναρνασού, σύμφωνα με το όποιο όλα τα παραπάνω, απλά και κατηγορηματικά, ΔΕΝ επιτρέπονται.
Ύστερα από την καταγγελία μας και μία επιπλέον μηνυτήρια αναφορά, ο Εισαγγελέας Ηρακλείου και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου επισκέφτηκαν την περιοχή μαζί με τους ερευνητές του WWF Ελλάς και αναμένεται απόδοση ευθυνών. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην εκβολή Αποσελέμη, όπου ο Δήμαρχος Χερσονήσου δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την περιοχή που εκχερσώθηκε πρόσφατα.
Το λυπηρό είναι ότι η κατάσταση στον Καρτερό δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα σε πολλούς παράκτιους νησιωτικούς υγρότοπους, ιδιαίτερα της Κρήτης. Αν και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να προστατεύσουν τον τόπο τους, δεν φαίνεται να γνωρίζουν τη δύναμη τους ως φυσικά πρόσωπα. Από την άλλη, η καθημερινή υποβάθμιση των νησιωτικών υγρότοπων δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρία.
wwfaction.wordpress.com
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους τον υγρότοπο εκβολής Καρτερού, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο Κρήτης... τα μέλη του Δικτύου για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης διαπίστωσαν μία απαράδεκτη από κάθε άποψη κατάσταση.
Η εκβολή του Καρτερού έχει γίνει χώρος στάθμευσης, μετά από επιχωμάτωση, ενώ υπήρξε και επίστρωση του χωμάτινου δρόμου με τσιμέντο. Τα σκουπίδια είναι παντού , και σε μεγάλες ποσότητες, την ώρα που το νερό του ποταμού είναι μολυσμένο με αστικά λύματα. Τα τροχοφόρα κινούνται στις αμμοθίνες – τις λίγες που ακόμη επιβιώνουν – χωρίς να «παρεμποδίζονται» από τις πρόχειρες κατασκευές και τα beach bars. Στην περιοχή υπάρχουν εκτός από τα παράνομα οικήματα και 2 (!) γήπεδα, ενώ για να προκύψουν όλα αυτά έγινε εκχέρσωση της υγροτοπικής βλάστησης.
Ο υγρότοπος, βρίσκεται εντός των Περιοχών Ειδικής Προστασίας I και ΙΙ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Καποδιαστριακού Δήμου Νέας Αλικαρναρνασού, σύμφωνα με το όποιο όλα τα παραπάνω, απλά και κατηγορηματικά, ΔΕΝ επιτρέπονται.
Ύστερα από την καταγγελία μας και μία επιπλέον μηνυτήρια αναφορά, ο Εισαγγελέας Ηρακλείου και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου επισκέφτηκαν την περιοχή μαζί με τους ερευνητές του WWF Ελλάς και αναμένεται απόδοση ευθυνών. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην εκβολή Αποσελέμη, όπου ο Δήμαρχος Χερσονήσου δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την περιοχή που εκχερσώθηκε πρόσφατα.
Το λυπηρό είναι ότι η κατάσταση στον Καρτερό δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα σε πολλούς παράκτιους νησιωτικούς υγρότοπους, ιδιαίτερα της Κρήτης. Αν και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να προστατεύσουν τον τόπο τους, δεν φαίνεται να γνωρίζουν τη δύναμη τους ως φυσικά πρόσωπα. Από την άλλη, η καθημερινή υποβάθμιση των νησιωτικών υγρότοπων δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρία.
wwfaction.wordpress.com
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
Ο διάλογος για τα βιοκαύσιμα διχάζει τις Βρυξέλλες
Τα πλεονεκτήματα εκπομπής άνθρακα των βιοκαυσίμων όπως και η βιοενέργεια αμφισβητούνται συνεχώς
προηγούμενο1 από 1επόμενο
Διαφημίσεις GoogleΜηχανήματα ΒιοντίζελΑυτόματα μηχανήματα μετατροπής λαδιού σε βιοντίζελwww.oilconvert.com
Διαμάχη έχει ξεσπάσει στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Princeton, η έρευνα του οποίου χρησιμοποιήθηκε από 19 Ευρωπαίους επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η πολιτική βιοκαυσίμων της ΕΕ βασίζεται σε ένα «σοβαρό λογιστικό σφάλμα» και πρέπει να αλλάξει.
Ο Tim Searchinger, υπότροφος ερευνητής και λέκτορας στο Princeton δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί ανεπαρκούς ερευνητικής εργασίας από την εκπρόσωπο του επιτρόπου ενέργειας, Marlene Holzner , ήταν κατηγορηματικά «αβάσιμες».
Ο Robbie Blake, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Φίλοι της Γης», αρμόδιος για τα βιοκαύσιμα, πρόσθεσε ότι η Holzner «δεν είναι γνωστή για την αξιοπιστία της σε αυτό το θέμα,» φανερώνοντας έτσι τις συχνές προσωπικές διαφωνίες που εγείρονται στο «θερμοκήπιο» των Βρυξελλών.
«Το ζήτημα δεν είναι παρά απλά μαθηματικά,» τόνισε ο Searchinger. Η διαμάχη ξέσπασε μετά τη διαρροή των απόψεων της επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), την περασμένη εβδομάδα.
Η έκθεση αποδυναμώνει την επίσημη θέση της ΕΕ ότι τα βιοκαύσιμα είναι επωφελή για το περιβάλλον, ενώ κάνει λόγο για λογιστικό σφάλμα με «έντονες» πολιτικές συνέπειες.
Η ΕΕ αναφέρει ότι ο άνθρακας που απορροφήθηκε από τα ενεργειακά φυτά ενώ αυτά αναπτύσσονταν, απελευθερώνει εκπομπές CO2 ενόσω καίγονται.
«Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται με την καύση των βιοκαυσίμων εκτιμάται ότι είναι ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, καθώς ο άνθρακας απορροφούνταν από την ατμόσφαιρα όταν η βιομάζα αναπτύχθηκε. Επομένως δεν προσθέτει άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς αυτός ο άνθρακας είναι τμήμα του ήδη υπάρχοντος κύκλου άνθρακα,» πληροφορήθηκε η EurActiv από αξιωματούχο της ΕΕ.
Όμως η ομάδα 19 επιστημόνων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος αποφάνθηκε ότι – σε συμφωνία με τους ισχυρισμούς του Searchinger – αυτό παραμερίζει το γεγονός ότι άλλα φυτά που απορροφούν άνθρακα μπορούν να έχουν μεγαλώσει σε περιοχή με βιοκαύσιμα, εάν το έδαφος είναι εύφορο, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε άλλη απορρόφηση άνθρακα από τα βιοκαύσιμα να υπολογίζεται διπλά».
«Αυτό το οποίο εξέρχεται από τον σωλήνα εξάτμισης του αυτοκινήτου είναι πραγματικό διοξείδιο του άνθρακα, είτε καίγονται βιοκαύσιμα είτε diesel,» υπογράμμισε ο Searchinger. «Επωφελείσαι μεν από την ανάπτυξη των φυτών, αλλά στη γη φυτρώνουν φυτά ούτως ‘η άλλως, είτε τα χρησιμοποιείς για βιοκαύσιμα είτε όχι.»
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Holzner δήλωσε στη New York Times ότι τα συμπεράσματα του Searchinger «καταρρίφθηκαν από άλλους φορείς» και ότι η γνώμη του «δε φαίνεται να είναι μια πραγματικά καλή συνεισφορά» στον διάλογο για τα βιοκαύσιμα.
Κατόπιν εξήγησε στη EurActiv ότι η άποψη του Searchinger επικρίθηκε από έκθεση που συνέταξε η Econometrica επειδή δε συνέκρινε τις εκπομπές CO2 από τα βιοκαύσιμα με τις αντίστοιχες της βενζίνης.
«Αυτό είναι το σημαντικότερο αποτέλεσμα για εμάς, καθώς οι άνθρωποι δε θα κρατούν τα αυτοκίνητά τους ακινητοποιημένα ακόμη και αν τους δώσουμε τέτοιες οδηγίες,» δήλωσε. «Εάν χρησιμοποιείς βιοκαύσιμα εξοικονομείς πολύ περισσότερο CO2 σε σύγκριση με τη βενζίνη. Κατηγορήθηκε λοιπόν ο Searchinger επειδή δεν έλαβε υπόψη του αυτή τη σύγκριση. «
Παρόλα αυτά σε συνάντησή του με τη EurActiv ο Searchinger εξεπλάγην με την παρέμβαση της Holzner, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, διέφερε από τις αντίστοιχες των άλλων αξιωματούχων της ΓΔ Ενέργειας.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια,» απάντησε. «Ο κύριος σκοπός της ανάλυσής μου ήταν να υπογραμμίσω αυτή τη σύγκριση – με κάθε λεπτομέρεια. Εάν τα βιοκαύσιμα δημιουργούν τις ίδιες ή περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με αυτές της βενζίνης, τότε το συμπέρασμα είναι ένα: ότι τα βιοκαύσιμα δε μειώνουν τις εκπομπές αερίων αλλά ίσως τις αυξάνουν κιόλας.»
Πρόσφατες εκθέσεις από το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της ΕΕ και το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI) συμπέραναν επίσης ότι τα βιοκαύσιμα μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή CO2, τόνισε. «Τα αληθοφανή σενάρια βρίσκονται μεταξύ αυτών που κάνουν λόγο για μικρά πλεονεκτήματα από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών σε σχέση με τη βενζίνη, μέχρι αυτών που υποστηρίζουν ότι αυξάνουν κατά πολύ τις εκπομπές αερίων,» πρόσθεσε.
Πρόσφατη έρευνα για τα βιοκαύσιμα της ΕΕ από το IFPRI έδειξε ότι η βιοαιθανόλη έχει μικρότερο αντίκτυπο iLUC (indirect land Use Change) από αυτό της βιο-diesel.
«Εάν στ’ αλήθεια θέλεις φιλικά προς το περιβάλλον βιοκαύσιμα θα πρέπει να μετακινήσεις τις σοδειές βιοενέργειας μακριά από τις πρώιμες αγροτικές περιοχές σε αχρησιμοποίητα υποβαθμισμένα εδάφη που δεν είναι τόσο εύφορα, ενημέρωσε τη EurEactiv ο Nusa Urbancic, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας «Μετακίνηση και Περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον Lars Hansen, πρόεδρο της βιομηχανίας «Novozymes», το κλειδί στην υπόθεση είναι να διαπιστωθεί εάν τα βιοκαύσιμα εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τη βενζίνη.» Υποθέτοντας ότι τα ζητήματα χρήσης γης συνυπολογίζονται, «τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι όντως οι εκπομπές είναι λιγότερες.»
Τέτοια διαπιστευτήρια δεν αναμένεται να σταματήσουν την αυξανόμενη ανησυχία για τα βιοκαύσιμα.
«Η βιομηχανία μπορεί να αρνηθεί οτιδήποτε επιθυμεί, αλλά η φράση κλειδί είναι «υποθέτοντας ότι τα ζητήματα χρήσης γης συνυπολογίζονται,» δήλωσε ο Searchinger . Το πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν δε λαμβάνουμε υπόψη τη χρήση γης καθόλου.»
Απόψεις
Ο Robbie Blake, εκπρόσωπος βιοκαυσίμων της οργάνωσης «Φίλοι της Γης», ανέφερε στη EurActiv ότι: «Όλες οι επιστημονικές εκθέσεις δείχνουν ότι τα πλεονεκτήματα εκπομπής άνθρακα των βιοκαυσίμων όπως και η βιοενέργεια αμφισβητούνται συνεχώς. Μου φαίνεται ότι οι διακεκριμένες αυτές επιστημονικές ομάδες δεν μπορούν να αγνοηθούν τόσο εύκολα και ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όσα ισχυρίζονται, και ειδικά χωρίς τη λογοκριμένη τους μορφή.
Σε επιστολή του στη EurActiv, ο Lars Hansen, πρόεδρος της εταιρίας «Novozymes», επεσήμανε: «Ο αντίκτυπος του άνθρακα που αποθηκεύεται στο έδαφος προσμετράται στην ανάλυση «Life-Cycle» για τα βιοκαύσιμα, σε ετήσια βάση πάνω από 20 χρόνια. Αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται σε κατευθυντήριες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Επί προσθέτως, κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης εμποδίζουν τη μετατροπή των περιοχών υψηλών αποθεμάτων άνθρακα, όπως τα δάση. Επομένως η Οδηγία για την Ανανεώσιμη Ενέργεια της ΕΕ ενσωματώνει ήδη αυτές τις εκπομπές ή τις αποτρέπει».
«Στον τομέα μεταφορών, τα βιοκαύσιμα είναι η μόνη ζωτική εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Επίσης, προηγμένα βιοκαύσιμα που παράγονται από υπολείμματα ή απόβλητα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 90% σε σύγκριση με τη βενζίνη»
Ιστορικό
«Έμμεση αλλαγή στη χρήση γης» σημαίνει ότι εάν σε ένα χωράφι αλλάξεις τη σοδειά από σιτηρά σε βιοκαύσιμα, κάποιος κάπου θα πεινάσει, εκτός βέβαια εάν σπείρεις σιτηρά κάπου αλλού.
Η οικονομική θεωρία συχνά υπαγορεύει ότι οι καλλιέργειες για να καλύψουν το έλλειμμα προέρχονται από τροπικές ζώνες και έτσι ενθαρρύνουν τους αγρότες να χαράξουν νέα γη από τα δάση.
Τα πλεονεκτήματα εκπομπής άνθρακα των βιοκαυσίμων όπως και η βιοενέργεια αμφισβητούνται συνεχώς
προηγούμενο1 από 1επόμενο
Διαφημίσεις GoogleΜηχανήματα ΒιοντίζελΑυτόματα μηχανήματα μετατροπής λαδιού σε βιοντίζελwww.oilconvert.com
Διαμάχη έχει ξεσπάσει στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Princeton, η έρευνα του οποίου χρησιμοποιήθηκε από 19 Ευρωπαίους επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η πολιτική βιοκαυσίμων της ΕΕ βασίζεται σε ένα «σοβαρό λογιστικό σφάλμα» και πρέπει να αλλάξει.
Ο Tim Searchinger, υπότροφος ερευνητής και λέκτορας στο Princeton δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί ανεπαρκούς ερευνητικής εργασίας από την εκπρόσωπο του επιτρόπου ενέργειας, Marlene Holzner , ήταν κατηγορηματικά «αβάσιμες».
Ο Robbie Blake, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Φίλοι της Γης», αρμόδιος για τα βιοκαύσιμα, πρόσθεσε ότι η Holzner «δεν είναι γνωστή για την αξιοπιστία της σε αυτό το θέμα,» φανερώνοντας έτσι τις συχνές προσωπικές διαφωνίες που εγείρονται στο «θερμοκήπιο» των Βρυξελλών.
«Το ζήτημα δεν είναι παρά απλά μαθηματικά,» τόνισε ο Searchinger. Η διαμάχη ξέσπασε μετά τη διαρροή των απόψεων της επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), την περασμένη εβδομάδα.
Η έκθεση αποδυναμώνει την επίσημη θέση της ΕΕ ότι τα βιοκαύσιμα είναι επωφελή για το περιβάλλον, ενώ κάνει λόγο για λογιστικό σφάλμα με «έντονες» πολιτικές συνέπειες.
Η ΕΕ αναφέρει ότι ο άνθρακας που απορροφήθηκε από τα ενεργειακά φυτά ενώ αυτά αναπτύσσονταν, απελευθερώνει εκπομπές CO2 ενόσω καίγονται.
«Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται με την καύση των βιοκαυσίμων εκτιμάται ότι είναι ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, καθώς ο άνθρακας απορροφούνταν από την ατμόσφαιρα όταν η βιομάζα αναπτύχθηκε. Επομένως δεν προσθέτει άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς αυτός ο άνθρακας είναι τμήμα του ήδη υπάρχοντος κύκλου άνθρακα,» πληροφορήθηκε η EurActiv από αξιωματούχο της ΕΕ.
Όμως η ομάδα 19 επιστημόνων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος αποφάνθηκε ότι – σε συμφωνία με τους ισχυρισμούς του Searchinger – αυτό παραμερίζει το γεγονός ότι άλλα φυτά που απορροφούν άνθρακα μπορούν να έχουν μεγαλώσει σε περιοχή με βιοκαύσιμα, εάν το έδαφος είναι εύφορο, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε άλλη απορρόφηση άνθρακα από τα βιοκαύσιμα να υπολογίζεται διπλά».
«Αυτό το οποίο εξέρχεται από τον σωλήνα εξάτμισης του αυτοκινήτου είναι πραγματικό διοξείδιο του άνθρακα, είτε καίγονται βιοκαύσιμα είτε diesel,» υπογράμμισε ο Searchinger. «Επωφελείσαι μεν από την ανάπτυξη των φυτών, αλλά στη γη φυτρώνουν φυτά ούτως ‘η άλλως, είτε τα χρησιμοποιείς για βιοκαύσιμα είτε όχι.»
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Holzner δήλωσε στη New York Times ότι τα συμπεράσματα του Searchinger «καταρρίφθηκαν από άλλους φορείς» και ότι η γνώμη του «δε φαίνεται να είναι μια πραγματικά καλή συνεισφορά» στον διάλογο για τα βιοκαύσιμα.
Κατόπιν εξήγησε στη EurActiv ότι η άποψη του Searchinger επικρίθηκε από έκθεση που συνέταξε η Econometrica επειδή δε συνέκρινε τις εκπομπές CO2 από τα βιοκαύσιμα με τις αντίστοιχες της βενζίνης.
«Αυτό είναι το σημαντικότερο αποτέλεσμα για εμάς, καθώς οι άνθρωποι δε θα κρατούν τα αυτοκίνητά τους ακινητοποιημένα ακόμη και αν τους δώσουμε τέτοιες οδηγίες,» δήλωσε. «Εάν χρησιμοποιείς βιοκαύσιμα εξοικονομείς πολύ περισσότερο CO2 σε σύγκριση με τη βενζίνη. Κατηγορήθηκε λοιπόν ο Searchinger επειδή δεν έλαβε υπόψη του αυτή τη σύγκριση. «
Παρόλα αυτά σε συνάντησή του με τη EurActiv ο Searchinger εξεπλάγην με την παρέμβαση της Holzner, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, διέφερε από τις αντίστοιχες των άλλων αξιωματούχων της ΓΔ Ενέργειας.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια,» απάντησε. «Ο κύριος σκοπός της ανάλυσής μου ήταν να υπογραμμίσω αυτή τη σύγκριση – με κάθε λεπτομέρεια. Εάν τα βιοκαύσιμα δημιουργούν τις ίδιες ή περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με αυτές της βενζίνης, τότε το συμπέρασμα είναι ένα: ότι τα βιοκαύσιμα δε μειώνουν τις εκπομπές αερίων αλλά ίσως τις αυξάνουν κιόλας.»
Πρόσφατες εκθέσεις από το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της ΕΕ και το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI) συμπέραναν επίσης ότι τα βιοκαύσιμα μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή CO2, τόνισε. «Τα αληθοφανή σενάρια βρίσκονται μεταξύ αυτών που κάνουν λόγο για μικρά πλεονεκτήματα από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών σε σχέση με τη βενζίνη, μέχρι αυτών που υποστηρίζουν ότι αυξάνουν κατά πολύ τις εκπομπές αερίων,» πρόσθεσε.
Πρόσφατη έρευνα για τα βιοκαύσιμα της ΕΕ από το IFPRI έδειξε ότι η βιοαιθανόλη έχει μικρότερο αντίκτυπο iLUC (indirect land Use Change) από αυτό της βιο-diesel.
«Εάν στ’ αλήθεια θέλεις φιλικά προς το περιβάλλον βιοκαύσιμα θα πρέπει να μετακινήσεις τις σοδειές βιοενέργειας μακριά από τις πρώιμες αγροτικές περιοχές σε αχρησιμοποίητα υποβαθμισμένα εδάφη που δεν είναι τόσο εύφορα, ενημέρωσε τη EurEactiv ο Nusa Urbancic, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας «Μετακίνηση και Περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον Lars Hansen, πρόεδρο της βιομηχανίας «Novozymes», το κλειδί στην υπόθεση είναι να διαπιστωθεί εάν τα βιοκαύσιμα εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τη βενζίνη.» Υποθέτοντας ότι τα ζητήματα χρήσης γης συνυπολογίζονται, «τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι όντως οι εκπομπές είναι λιγότερες.»
Τέτοια διαπιστευτήρια δεν αναμένεται να σταματήσουν την αυξανόμενη ανησυχία για τα βιοκαύσιμα.
«Η βιομηχανία μπορεί να αρνηθεί οτιδήποτε επιθυμεί, αλλά η φράση κλειδί είναι «υποθέτοντας ότι τα ζητήματα χρήσης γης συνυπολογίζονται,» δήλωσε ο Searchinger . Το πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν δε λαμβάνουμε υπόψη τη χρήση γης καθόλου.»
Απόψεις
Ο Robbie Blake, εκπρόσωπος βιοκαυσίμων της οργάνωσης «Φίλοι της Γης», ανέφερε στη EurActiv ότι: «Όλες οι επιστημονικές εκθέσεις δείχνουν ότι τα πλεονεκτήματα εκπομπής άνθρακα των βιοκαυσίμων όπως και η βιοενέργεια αμφισβητούνται συνεχώς. Μου φαίνεται ότι οι διακεκριμένες αυτές επιστημονικές ομάδες δεν μπορούν να αγνοηθούν τόσο εύκολα και ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όσα ισχυρίζονται, και ειδικά χωρίς τη λογοκριμένη τους μορφή.
Σε επιστολή του στη EurActiv, ο Lars Hansen, πρόεδρος της εταιρίας «Novozymes», επεσήμανε: «Ο αντίκτυπος του άνθρακα που αποθηκεύεται στο έδαφος προσμετράται στην ανάλυση «Life-Cycle» για τα βιοκαύσιμα, σε ετήσια βάση πάνω από 20 χρόνια. Αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται σε κατευθυντήριες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Επί προσθέτως, κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης εμποδίζουν τη μετατροπή των περιοχών υψηλών αποθεμάτων άνθρακα, όπως τα δάση. Επομένως η Οδηγία για την Ανανεώσιμη Ενέργεια της ΕΕ ενσωματώνει ήδη αυτές τις εκπομπές ή τις αποτρέπει».
«Στον τομέα μεταφορών, τα βιοκαύσιμα είναι η μόνη ζωτική εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Επίσης, προηγμένα βιοκαύσιμα που παράγονται από υπολείμματα ή απόβλητα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 90% σε σύγκριση με τη βενζίνη»
Ιστορικό
«Έμμεση αλλαγή στη χρήση γης» σημαίνει ότι εάν σε ένα χωράφι αλλάξεις τη σοδειά από σιτηρά σε βιοκαύσιμα, κάποιος κάπου θα πεινάσει, εκτός βέβαια εάν σπείρεις σιτηρά κάπου αλλού.
Η οικονομική θεωρία συχνά υπαγορεύει ότι οι καλλιέργειες για να καλύψουν το έλλειμμα προέρχονται από τροπικές ζώνες και έτσι ενθαρρύνουν τους αγρότες να χαράξουν νέα γη από τα δάση.
Μείωση διδάκτρων στο ΕΑΠ από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013
Τη μείωση των διδάκτρων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Ετσι οι φοιτητές θα καταβάλλουν 650 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 800 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Το ποσό συμμετοχής μέχρι πέρυσι ανερχόταν σε 700 ευρώ για τα προπτυχιακά και σε 850 ευρώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ανά θεματική ενότητα.
Τη μείωση των διδάκτρων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Ετσι οι φοιτητές θα καταβάλλουν 650 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 800 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Το ποσό συμμετοχής μέχρι πέρυσι ανερχόταν σε 700 ευρώ για τα προπτυχιακά και σε 850 ευρώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ανά θεματική ενότητα.
250 στρέμματα δάσους έκαψε η φωτιά στους Πάδες Κόνιτσας
Αρκετές πυρκαγιές και χθες σε Γιάννινα και Θεσπρωτία
Υπό έλεγχο τέθηκε χθες αργά το απόγευμα η μεγάλη φωτιά που έκαιγε από τη Δευτέρα στους Πάδες Κόνιτσας. Στο σημείο, που ήταν δύσβατο, στις πλαγιές του Σμόλικα, βρίσκονταν και χθες ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα. Η φωτιά έκαψε 250 στρέμματα δασικής έκτασης.
Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε χθες και στο Σκάνδαλο Θεσπρωτίας. Αργά το βράδυ τέθηκε και αυτή υπό έλεγχο, πρόλαβε όμως να κάνει στάχτη 15 στρέμματα δασικής έκτασης.
Σε άλλες φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες στην Ήπειρο, στο Γαρδίκι έγιναν στάχτη 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1,5 δασικής, ενώ στην Ελεούσα, σε φωτιά που ξέσπασε στις 8 το βράδυ, αποτεφρώθηκαν 2 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Τέλος, στο Μανδρότοπο Θεσπρωτίας, κάηκαν 5 στρέμματα δασικής έκτασης.
Αρκετές πυρκαγιές και χθες σε Γιάννινα και Θεσπρωτία
Υπό έλεγχο τέθηκε χθες αργά το απόγευμα η μεγάλη φωτιά που έκαιγε από τη Δευτέρα στους Πάδες Κόνιτσας. Στο σημείο, που ήταν δύσβατο, στις πλαγιές του Σμόλικα, βρίσκονταν και χθες ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα. Η φωτιά έκαψε 250 στρέμματα δασικής έκτασης.
Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε χθες και στο Σκάνδαλο Θεσπρωτίας. Αργά το βράδυ τέθηκε και αυτή υπό έλεγχο, πρόλαβε όμως να κάνει στάχτη 15 στρέμματα δασικής έκτασης.
Σε άλλες φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες στην Ήπειρο, στο Γαρδίκι έγιναν στάχτη 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1,5 δασικής, ενώ στην Ελεούσα, σε φωτιά που ξέσπασε στις 8 το βράδυ, αποτεφρώθηκαν 2 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Τέλος, στο Μανδρότοπο Θεσπρωτίας, κάηκαν 5 στρέμματα δασικής έκτασης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΔΔΙΦΥΠ
H Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος Θα πραγματοποιήσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 μμ με κύρια θέματα :
Α) Την πορεία της Ένωσης μετά την έγκριση του καταστατικού
Β) Την στέγαση και οργάνωση της Ένωσης
Γ) Την εύρεση ημερομηνίας της πρώτης Γενικής Συνέλευσης
Δ) Ότι άλλο προκύψει κατά την συζήτηση
ΕΚ ΤΗΣ ΠΕΔΔΙΦΥΠ
H Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος Θα πραγματοποιήσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 μμ με κύρια θέματα :
Α) Την πορεία της Ένωσης μετά την έγκριση του καταστατικού
Β) Την στέγαση και οργάνωση της Ένωσης
Γ) Την εύρεση ημερομηνίας της πρώτης Γενικής Συνέλευσης
Δ) Ότι άλλο προκύψει κατά την συζήτηση
ΕΚ ΤΗΣ ΠΕΔΔΙΦΥΠ
Εφεδρεία και στον «πυρήνα» του κράτους
Την πόρτα εξόδου από τον στενό δημόσιο τομέα για δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ο κ. Βενιζέλος για πρώτη φορά μίλησε για πλεονάζον προσωπικό στον στενό δημόσιο τομέα από το βήμα του συνεδρίου του "Economist" και προανήγγειλε μειώσεις προσωπικού στον κρατικό μηχανισμό, χαρακτηρίζοντας ως "εθνικό στόχο" για το 2012 τη δημιουργία ενός "μικρότερου και εξυπνότερου κράτους". Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα, επιχείρησε να προετοιμάσει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα για τις επερχόμενες απολύσεις αλλά και για νέες περικοπές στους μισθούς τους. "Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τόσοι περιορισμοί και ταμπού στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο αναποτελεσματικών εταιρειών και σε σχέση με τις απολύσεις.
Την πόρτα εξόδου από τον στενό δημόσιο τομέα για δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ο κ. Βενιζέλος για πρώτη φορά μίλησε για πλεονάζον προσωπικό στον στενό δημόσιο τομέα από το βήμα του συνεδρίου του "Economist" και προανήγγειλε μειώσεις προσωπικού στον κρατικό μηχανισμό, χαρακτηρίζοντας ως "εθνικό στόχο" για το 2012 τη δημιουργία ενός "μικρότερου και εξυπνότερου κράτους". Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα, επιχείρησε να προετοιμάσει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα για τις επερχόμενες απολύσεις αλλά και για νέες περικοπές στους μισθούς τους. "Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τόσοι περιορισμοί και ταμπού στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο αναποτελεσματικών εταιρειών και σε σχέση με τις απολύσεις.
Την Τρίτη θα συνεχιστεί η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για τα μέτρα
Ουσιαστικές και παραγωγικές χαρακτηρίστηκαν οι συζητήσεις κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας με αντικείμενο τα μέτρα που θα χρειαστούν για την εξασφάλιση της έκτης δόσης.
Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την Τρίτη το πρωί με το τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο «θα επεξεργαστεί περαιτέρω ορισμένα στοιχεία», και το απόγευμα, περί τις 19:00, με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους με στόχο να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι «είμαστε κοντά σε μία συμφωνία» με την τρόικα, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέτρα για το 2011 και το 2012 «πρέπει να ποσοτικοποιηθούν».
Άλλη ανώνυμη πηγή που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για κλίμα «καλύτερο του αναμενόμενου» και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία κατά τις συζητήσεις της Τρίτης.
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν [οι διαπραγματεύσεις] αύριο. Η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις πιθανότατα την Τετάρτη, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δεν θέλησε να προβεί σε σχόλιο για την ουσία των συζητήσεων. Είπε μόνο ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη στην Αθήνα.
Η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ξεκίνησε στις 19:22.
Ο υπουργός μετείχε από το γραφείο του, στον 6ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Νίκης στο Σύνταγμα.
Στο ίδιο γραφείο βρίσκονται και συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ.Ζανιάς.
Το πλαίσιο των μέτρων επικεντρώνεται στην περικοπή δαπανών στο Δημόσιο, όπως αυτές περιγράφονται μεταξύ άλλων στον δεκαπεντάλογο των παρεμβάσεων που ζητούν οι εταίροι.
Κυρίαρχη θέση έχουν οι 100.000 απολύσεις από το Δημόσιο έως το 2015, η εφεδρεία, η περικοπή μισθών και συντάξεων. Διαβάστε εδώ τα 15 μέτρα που ζητά η τρόικα.
Επιπλέον, η τρόικα φέρεται να ζητεί την διακοπή καταβολής σύνταξης δικαιούχων του Δημοσίου που είναι κάτω των 55 ετών.
πηγή: news.in.gr
Ουσιαστικές και παραγωγικές χαρακτηρίστηκαν οι συζητήσεις κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας με αντικείμενο τα μέτρα που θα χρειαστούν για την εξασφάλιση της έκτης δόσης.
Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την Τρίτη το πρωί με το τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο «θα επεξεργαστεί περαιτέρω ορισμένα στοιχεία», και το απόγευμα, περί τις 19:00, με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους με στόχο να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι «είμαστε κοντά σε μία συμφωνία» με την τρόικα, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέτρα για το 2011 και το 2012 «πρέπει να ποσοτικοποιηθούν».
Άλλη ανώνυμη πηγή που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για κλίμα «καλύτερο του αναμενόμενου» και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία κατά τις συζητήσεις της Τρίτης.
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν [οι διαπραγματεύσεις] αύριο. Η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις πιθανότατα την Τετάρτη, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δεν θέλησε να προβεί σε σχόλιο για την ουσία των συζητήσεων. Είπε μόνο ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη στην Αθήνα.
Η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ξεκίνησε στις 19:22.
Ο υπουργός μετείχε από το γραφείο του, στον 6ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Νίκης στο Σύνταγμα.
Στο ίδιο γραφείο βρίσκονται και συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ.Ζανιάς.
Το πλαίσιο των μέτρων επικεντρώνεται στην περικοπή δαπανών στο Δημόσιο, όπως αυτές περιγράφονται μεταξύ άλλων στον δεκαπεντάλογο των παρεμβάσεων που ζητούν οι εταίροι.
Κυρίαρχη θέση έχουν οι 100.000 απολύσεις από το Δημόσιο έως το 2015, η εφεδρεία, η περικοπή μισθών και συντάξεων. Διαβάστε εδώ τα 15 μέτρα που ζητά η τρόικα.
Επιπλέον, η τρόικα φέρεται να ζητεί την διακοπή καταβολής σύνταξης δικαιούχων του Δημοσίου που είναι κάτω των 55 ετών.
πηγή: news.in.gr
Νέα νησιά εμφανίζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής
Στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει «Νησί της Ζέστης» και μέχρι πριν από λίγο καιρό ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη της νήσου Ουουναρτόκ Κέκερτακ.
Είναι ένα από τα πιο καινούργια νησιά στον πλανήτη και εμφανίστηκε το 2006, στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας, 547 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού κύκλου, καθώς υποχώρησε ο πάγος λόγω της υπερθέρμανσης.
Η ύπαρξή του θεωρείται από τους χαρτογράφους αρκούντως μόνιμη, ώστε να περιληφθεί στην καινούργια έκδοση του πιο περιεκτικού άτλαντα του πλανήτη, του Times Comprehensive Atlas of the World, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.
Το νησί, μαζί με το Νότιο Σουδάν και σχεδόν άλλες 7.000 χώρες και τοποθεσίες στον πλανήτη προστέθηκαν ή άλλαξαν από την προηγούμενη έκδοση του Άτλαντα, αντικατοπτρίζοντας πολιτικές αλλαγές στην Αφρικανική ήπειρο, διοικητικές αλλαγές στην Κίνα, πόλεις που άνθισαν στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλαγή του κλίματος και μεγάλα προγράμματα υποδομών που άλλαξαν τον ρου ποταμών, λίμνες και ακτογραμμές.
Όπως επισημαίνει ο συντάκτης για περιβαλλοντικά ζητήματα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», Τζον Βίνταλ, οι μεγαλύτερες φυσικές αλλαγές στον πλανήτη παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ως επί το πλείστον, κοντά στους Πόλους, όπου η αλλαγή του κλίματος ήταν και η πιο ακραία.
Στους χάρτες, η Γροιλανδία εμφανίζεται με σαφώς πιο καφέ χρώμα στην περίμετρό της, έχοντας χάσει σχεδόν το 15% ή 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη μόνιμη κάλυψη πάγου.
Η Ανταρκτική είναι μικρότερη, καθώς έσπασαν οι κρηπίδες πάγου Larsen B και Wilkins.
Αντιθέτως, η Αράλη στην Κεντρική Ασία, η οποία είχε προηγουμένως συρρικνωθεί στο 25% του μεγέθους που είχε πριν από ογδόντα χρόνια, είναι σήμερα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, χάρη στην εκτροπή νερού προς αυτήν από το Καζακστάν.
Σε άλλα σημεία τη Ασίας, νησιά εμφανίζονται στα ανοικτά των εκβολών του Γάγγη και του Γιανγκτσέ, καθώς μεταβάλλονται οι ποσότητες της ιλύος που εναποτίθεται στους ποταμούς, προερχόμενη από τα Ιμαλάια ή την ηπειρωτική Κίνα.
Τμήματα του Ρίο Γκράντε, του Τίγρη, του Κίτρινου Ποταμού και του Κολοράντο ξεραίνονται τελείως κάθε καλοκαίρι και ο τελευταίος τα περισσότερα καλοκαίρια δεν φθάνει στη θάλασσα.
«Ανησυχούμε όλο και πιο πολύ για το ότι, στο κοντινό μέλλον, σημαντικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά θα εξαφανιστούν για πάντα. Η Γροιλανδία ενδέχεται, σε περίπου τριάντα χρόνια, να αγγίξει σημείο καμπής, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή», υπογράμμισε ο εκδότης του Άτλαντα, Τζέθρο Λένοξ.
πηγή: newsbeast.gr
Στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει «Νησί της Ζέστης» και μέχρι πριν από λίγο καιρό ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη της νήσου Ουουναρτόκ Κέκερτακ.
Είναι ένα από τα πιο καινούργια νησιά στον πλανήτη και εμφανίστηκε το 2006, στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας, 547 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού κύκλου, καθώς υποχώρησε ο πάγος λόγω της υπερθέρμανσης.
Η ύπαρξή του θεωρείται από τους χαρτογράφους αρκούντως μόνιμη, ώστε να περιληφθεί στην καινούργια έκδοση του πιο περιεκτικού άτλαντα του πλανήτη, του Times Comprehensive Atlas of the World, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.
Το νησί, μαζί με το Νότιο Σουδάν και σχεδόν άλλες 7.000 χώρες και τοποθεσίες στον πλανήτη προστέθηκαν ή άλλαξαν από την προηγούμενη έκδοση του Άτλαντα, αντικατοπτρίζοντας πολιτικές αλλαγές στην Αφρικανική ήπειρο, διοικητικές αλλαγές στην Κίνα, πόλεις που άνθισαν στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλαγή του κλίματος και μεγάλα προγράμματα υποδομών που άλλαξαν τον ρου ποταμών, λίμνες και ακτογραμμές.
Όπως επισημαίνει ο συντάκτης για περιβαλλοντικά ζητήματα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», Τζον Βίνταλ, οι μεγαλύτερες φυσικές αλλαγές στον πλανήτη παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ως επί το πλείστον, κοντά στους Πόλους, όπου η αλλαγή του κλίματος ήταν και η πιο ακραία.
Στους χάρτες, η Γροιλανδία εμφανίζεται με σαφώς πιο καφέ χρώμα στην περίμετρό της, έχοντας χάσει σχεδόν το 15% ή 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη μόνιμη κάλυψη πάγου.
Η Ανταρκτική είναι μικρότερη, καθώς έσπασαν οι κρηπίδες πάγου Larsen B και Wilkins.
Αντιθέτως, η Αράλη στην Κεντρική Ασία, η οποία είχε προηγουμένως συρρικνωθεί στο 25% του μεγέθους που είχε πριν από ογδόντα χρόνια, είναι σήμερα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, χάρη στην εκτροπή νερού προς αυτήν από το Καζακστάν.
Σε άλλα σημεία τη Ασίας, νησιά εμφανίζονται στα ανοικτά των εκβολών του Γάγγη και του Γιανγκτσέ, καθώς μεταβάλλονται οι ποσότητες της ιλύος που εναποτίθεται στους ποταμούς, προερχόμενη από τα Ιμαλάια ή την ηπειρωτική Κίνα.
Τμήματα του Ρίο Γκράντε, του Τίγρη, του Κίτρινου Ποταμού και του Κολοράντο ξεραίνονται τελείως κάθε καλοκαίρι και ο τελευταίος τα περισσότερα καλοκαίρια δεν φθάνει στη θάλασσα.
«Ανησυχούμε όλο και πιο πολύ για το ότι, στο κοντινό μέλλον, σημαντικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά θα εξαφανιστούν για πάντα. Η Γροιλανδία ενδέχεται, σε περίπου τριάντα χρόνια, να αγγίξει σημείο καμπής, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή», υπογράμμισε ο εκδότης του Άτλαντα, Τζέθρο Λένοξ.
πηγή: newsbeast.gr
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
Ερχεται «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται παραρτήματα των ΑΕΙ σε άλλες χώρες
Σαρωτικός αναμένεται ο "Καλλικράτης" στα ΑΕΙ - ΤΕΙ της χώρας από τον Σεπτέμβρη, καθώς δίνεται η δυνατότητα με Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδίδεται από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και μετά τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου του οικείου ιδρύματος, να συγχωνεύονται, να μετονομάζονται, να αλλάζουν έδρα ή να καταργούνται ΑΕΙ. Επίσης, θα μπορούν να συγχωνεύονται ή να κατατέμνονται ή να καταργούνται ΑΕΙ και σχολές με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Οταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης παιδείας ή την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων, που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα ΑΕΙ ή τις σχολές που λειτουργούν.
Οταν το επιβάλλει ο δυσανάλογα μεγάλος ή μικρός αριθμός φοιτητών ή αποφοίτων κατ' έτος ανά καθηγητή ενός ΑΕΙ ή μίας σχολής.
Οταν η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ ή σχολών δεν δικαιολογείται επιστημονικά και δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία.
Επισημαίνεται πως η ίδρυση, κατάργηση, κατάτμηση ή συγχώνευση σχολών και ιδρυμάτων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης, απαγορεύεται η μεταστέγαση ιδρύματος ή σχολής εκτός της έδρας τους, καθώς και η μεταφορά της έδρας στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται παραρτήματα των ΑΕΙ σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ιδρύεται μια σχολή σε ελληνικό ίδρυμα.
Στο προσχέδιο νόμου, δίνεται η δυνατότητα προσωρινής μετακίνησης ενός φοιτητή από ένα ΑΕΙ σε άλλο για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το ένα ακαδημαϊκό έτος.
Αναφορικά με τη μετακίνηση φοιτητών μεταξύ ελληνικών και ομοταγών αλλοδαπών ιδρυμάτων στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, εγγράφονται ως φιλοξενούμενοι φοιτητές στα ΑΕΙ υποδοχής.
"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν", αναφέρεται σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Οπως σημειώνει, μετά τη χρονική διάρκεια σπουδών ν+2 και 2ν (διπλάσιος χρόνος σπουδών) για τους μερικής φοίτησης, το κάθε ίδρυμα θα αποφασίζει τους τρόπους και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας. Ωστόσο, στο προσχέδιο νόμου επισημαίνεται ότι θα υπάρχουν δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές.
Με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται παραρτήματα των ΑΕΙ σε άλλες χώρες
Σαρωτικός αναμένεται ο "Καλλικράτης" στα ΑΕΙ - ΤΕΙ της χώρας από τον Σεπτέμβρη, καθώς δίνεται η δυνατότητα με Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδίδεται από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και μετά τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου του οικείου ιδρύματος, να συγχωνεύονται, να μετονομάζονται, να αλλάζουν έδρα ή να καταργούνται ΑΕΙ. Επίσης, θα μπορούν να συγχωνεύονται ή να κατατέμνονται ή να καταργούνται ΑΕΙ και σχολές με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Οταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης παιδείας ή την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων, που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα ΑΕΙ ή τις σχολές που λειτουργούν.
Οταν το επιβάλλει ο δυσανάλογα μεγάλος ή μικρός αριθμός φοιτητών ή αποφοίτων κατ' έτος ανά καθηγητή ενός ΑΕΙ ή μίας σχολής.
Οταν η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ ή σχολών δεν δικαιολογείται επιστημονικά και δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία.
Επισημαίνεται πως η ίδρυση, κατάργηση, κατάτμηση ή συγχώνευση σχολών και ιδρυμάτων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης, απαγορεύεται η μεταστέγαση ιδρύματος ή σχολής εκτός της έδρας τους, καθώς και η μεταφορά της έδρας στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται παραρτήματα των ΑΕΙ σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ιδρύεται μια σχολή σε ελληνικό ίδρυμα.
Στο προσχέδιο νόμου, δίνεται η δυνατότητα προσωρινής μετακίνησης ενός φοιτητή από ένα ΑΕΙ σε άλλο για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το ένα ακαδημαϊκό έτος.
Αναφορικά με τη μετακίνηση φοιτητών μεταξύ ελληνικών και ομοταγών αλλοδαπών ιδρυμάτων στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, εγγράφονται ως φιλοξενούμενοι φοιτητές στα ΑΕΙ υποδοχής.
"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν", αναφέρεται σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Οπως σημειώνει, μετά τη χρονική διάρκεια σπουδών ν+2 και 2ν (διπλάσιος χρόνος σπουδών) για τους μερικής φοίτησης, το κάθε ίδρυμα θα αποφασίζει τους τρόπους και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας. Ωστόσο, στο προσχέδιο νόμου επισημαίνεται ότι θα υπάρχουν δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές.
24-27.9.2011: 16ο Διεθνές Συνέδριο για την Περιβαλλοντική Ρύπανση και τις επιδράσεις της στην Λεκάνη της Μεσογείου, Ιωάννινα, Ελλάδα
16th International Symposium on Environmental Pollution and its impact on life in the Mediterranean Region
Ιωάννινα , Ελλάδα
Η Επιστημονική Ένωση MESAEP ( Mediterranean Scientific Association of Environmental Protection)
εκ μέρους του Καθηγητή και μέλους της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ κύριου Γιώργου Πηλίδη ανακοίνωσε τη διοργάνωση του Συνέδριου για την Περιβαλλοντική Ρύπανση και τις επιδράσεις της στη Λεκάνη της Μεσογείου στις 24-27.9.2011 στα Ιωάννινα στην Ελλάδα.
16th International Symposium on Environmental Pollution and its impact on life in the Mediterranean Region
Ιωάννινα , Ελλάδα
Η Επιστημονική Ένωση MESAEP ( Mediterranean Scientific Association of Environmental Protection)
εκ μέρους του Καθηγητή και μέλους της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ κύριου Γιώργου Πηλίδη ανακοίνωσε τη διοργάνωση του Συνέδριου για την Περιβαλλοντική Ρύπανση και τις επιδράσεις της στη Λεκάνη της Μεσογείου στις 24-27.9.2011 στα Ιωάννινα στην Ελλάδα.
Εκπαιδευτές σε ΙΕΚ
Ανακοινώθηκαν τα ΙΕΚ που θα λειτουργήσουν φέτος και στα παρακάτω δημόσια Ι.Ε.Κ. προσφέρεται η ειδικότητα «Ειδικός Δασικής Προστασίας»
ΣΑΜΟΥ - ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΣΕΡΡΩΝ
ΡΟΔΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΣΥΡΟΥ - ΓΡΕΒΕΝΩΝ - 2ο ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ - ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Αναμένεται η προκήρυξη για τους εκπαιδευτές. Όσοι συνάδελφοι δασοπόνοι ενδιαφέρονται μπορούν να ψάξουν από τώρα το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα που θα διδαχτούν ώστε όταν βγει η προκήρυξη να είναι έτοιμη.
Ανακοινώθηκαν τα ΙΕΚ που θα λειτουργήσουν φέτος και στα παρακάτω δημόσια Ι.Ε.Κ. προσφέρεται η ειδικότητα «Ειδικός Δασικής Προστασίας»
ΣΑΜΟΥ - ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΣΕΡΡΩΝ
ΡΟΔΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΣΥΡΟΥ - ΓΡΕΒΕΝΩΝ - 2ο ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ - ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Αναμένεται η προκήρυξη για τους εκπαιδευτές. Όσοι συνάδελφοι δασοπόνοι ενδιαφέρονται μπορούν να ψάξουν από τώρα το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα που θα διδαχτούν ώστε όταν βγει η προκήρυξη να είναι έτοιμη.
Κλείνει το ΕΘΙΑΓΕ και συγχωνεύεται με άλλους οργανισμούς
Ο νέος νόμος προωθεί την συγχώνευση τεσσάρων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΛΟΓΑΚ σε έναν ενιαίο φορέα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ».
Με τη συγχώνευση των τεσσάρων νομικών προσώπων επιτυγχάνονται:
• η ενοποίηση κατακερματισμένων μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων, οι οποίες από κοινού πρέπει να ανταποκρίνονται στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και της γεωργικής παραγωγής,
• η άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη συνεργασία των μέχρι σήμερα ξεχωριστών φορέων,
• η διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης
• η αποτελεσματικότερη απόδοση των ελέγχων των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων
• η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε ορθολογικότερα κατανεμημένες μονάδες με περιφερειακή διάταξη.
• Οικονομία κλίμακας.
Ο νέος νόμος προωθεί την συγχώνευση τεσσάρων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΛΟΓΑΚ σε έναν ενιαίο φορέα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ».
Με τη συγχώνευση των τεσσάρων νομικών προσώπων επιτυγχάνονται:
• η ενοποίηση κατακερματισμένων μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων, οι οποίες από κοινού πρέπει να ανταποκρίνονται στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και της γεωργικής παραγωγής,
• η άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη συνεργασία των μέχρι σήμερα ξεχωριστών φορέων,
• η διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης
• η αποτελεσματικότερη απόδοση των ελέγχων των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων
• η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε ορθολογικότερα κατανεμημένες μονάδες με περιφερειακή διάταξη.
• Οικονομία κλίμακας.
11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας
Στις 22, 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα η 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η οικολογική γιορτή θα λάβει χώρα στο Άλσος Παυσιλύπου και το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης ενώ περιλαμβάνει και πρόδρομες εκδηλώσεις σε Σοφάδες (Σάββατο 03.09.2011), Παλαμά (Σάββατο 10.09.2011) και Φανάρι (Σάββατο 17.09.2011).
Συνοπτικά το πρόγραμμα της οικολογικής γιορτής περιλαμβάνει:
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»
Παρασκευή 23.09.2011 / Ώρα 09:00
Δημοτικό Κινηματοθέατρο
Πανελλαδική εκθεσιακή αγορά βιολογικών προϊόντων, χειροτεχνίας
και οικολογικών δράσεων
Πέμπτη 22.09.2011 / ‘Ωρες 18:00-22:00
Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 23-24-25.09.2011/ Ώρες 10:00-14:30 και 17:30-22:00
Άλσος Παυσιλύπου
Παράλληλες εκδηλώσεις.
Η 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας συνδιοργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα α.μ.κ.ε., την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Καρδίτσας, την ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ, το Γεωπονικό Σύλλογο Καρδίτσας, το Σύλλογο Φίλων Φυσικής Διαβίωσης & Υγιεινής Διατροφής και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Για να ενημερωθείτε σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες της εκδήλωσης ανατρέξτε στο portal της οικολογικής γιορτής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oikologikigiorti.gr/portal/
Στις 22, 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα η 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η οικολογική γιορτή θα λάβει χώρα στο Άλσος Παυσιλύπου και το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης ενώ περιλαμβάνει και πρόδρομες εκδηλώσεις σε Σοφάδες (Σάββατο 03.09.2011), Παλαμά (Σάββατο 10.09.2011) και Φανάρι (Σάββατο 17.09.2011).
Συνοπτικά το πρόγραμμα της οικολογικής γιορτής περιλαμβάνει:
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»
Παρασκευή 23.09.2011 / Ώρα 09:00
Δημοτικό Κινηματοθέατρο
Πανελλαδική εκθεσιακή αγορά βιολογικών προϊόντων, χειροτεχνίας
και οικολογικών δράσεων
Πέμπτη 22.09.2011 / ‘Ωρες 18:00-22:00
Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 23-24-25.09.2011/ Ώρες 10:00-14:30 και 17:30-22:00
Άλσος Παυσιλύπου
Παράλληλες εκδηλώσεις.
Η 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας συνδιοργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα α.μ.κ.ε., την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Καρδίτσας, την ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ, το Γεωπονικό Σύλλογο Καρδίτσας, το Σύλλογο Φίλων Φυσικής Διαβίωσης & Υγιεινής Διατροφής και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Για να ενημερωθείτε σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες της εκδήλωσης ανατρέξτε στο portal της οικολογικής γιορτής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oikologikigiorti.gr/portal/
Περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στην Κύπρο
Ημερολόγιο με διάφορες εκδηλώσεις που είναι σχετικές με το περιβάλλον. Συνέδρια εκθέσεις και άλλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό θα τις βρείτε στο μενού αριστερά.
Filter
Limit
Ημερομηνία Τίτλος Χώρος Πόλη Επαρχία Κατηγορία Συμμετοχή
17.09.2011
09.00 - 11.00 Ποδηλατικός Γύρος Λεμεσού - - - Ποδηλασία 0
17.09.2011
10.00 - 12.30 ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΓΥΡΟΣ Λευκωσίας - - - Ποδηλασία 0
17.09.2011
10.00 - 13.00 ΠΟΔΗΛΑΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ - Πάφος - - - Ποδηλασία 0
17.09.2011
17.00 - 19.30 Ποδηλατικός Γύρος - Λάρνακας - - - Ποδηλασία 0
19.09.2011
19.00 - 20.00 Γιόγκα στο Πάρκο - Λευκωσία - - - Δραστηριότητες 0
21.09.2011
20.00 - 22.00 Wednesday night ride - Nicosia - - - Ποδηλασία 0
22.09.2011 - 24.09.2011
14.00 - 17.00 ΑΠΕ - ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ajax Hotel Λεμεσός - Εκπαίδευση 0
22.09.2011
18.45 Η ενργειακή στρατηγική μετά τον ιούλιο του 2011 - - - Ημερίδες 0
23.09.2011
17.30 Κλιματικές Αλλαγές: Πρόκληση ή Πρόβλημα; Δημοσιογραφική ΕΣΤΙΑ Αγλαντζιά Λευκωσία Παρουσίαση 0
24.09.2011
16.00 - 18.30 13th Pets Adoption Day 2 year anniversary of Aradippou Dog Shelter - - - Δραστηριότητες 0
26.09.2011
19.00 - 20.00 Γιόγκα στο Πάρκο - Λευκωσία - - - Δραστηριότητες 0
28.09.2011
08.30 - 12.30 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Nicosia - Ημερίδες 0
03.10.2011 - 27.09.2011
18.30 Η βιοποικιλότητα της Κύπρου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα - Λεμεσός - - - Έκθεση 0
07.10.2011
19.30 Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Ανάπτυξη - - - Ημερίδες 0
08.10.2011
16.00 - 18.00 Το Πράσινο Σπίτι - - - Παρουσίαση 0
Export to ics (for outlook, google calendar, etc...)
Ημερολόγιο με διάφορες εκδηλώσεις που είναι σχετικές με το περιβάλλον. Συνέδρια εκθέσεις και άλλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό θα τις βρείτε στο μενού αριστερά.
Filter
Limit
Ημερομηνία Τίτλος Χώρος Πόλη Επαρχία Κατηγορία Συμμετοχή
17.09.2011
09.00 - 11.00 Ποδηλατικός Γύρος Λεμεσού - - - Ποδηλασία 0
17.09.2011
10.00 - 12.30 ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΓΥΡΟΣ Λευκωσίας - - - Ποδηλασία 0
17.09.2011
10.00 - 13.00 ΠΟΔΗΛΑΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ - Πάφος - - - Ποδηλασία 0
17.09.2011
17.00 - 19.30 Ποδηλατικός Γύρος - Λάρνακας - - - Ποδηλασία 0
19.09.2011
19.00 - 20.00 Γιόγκα στο Πάρκο - Λευκωσία - - - Δραστηριότητες 0
21.09.2011
20.00 - 22.00 Wednesday night ride - Nicosia - - - Ποδηλασία 0
22.09.2011 - 24.09.2011
14.00 - 17.00 ΑΠΕ - ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ajax Hotel Λεμεσός - Εκπαίδευση 0
22.09.2011
18.45 Η ενργειακή στρατηγική μετά τον ιούλιο του 2011 - - - Ημερίδες 0
23.09.2011
17.30 Κλιματικές Αλλαγές: Πρόκληση ή Πρόβλημα; Δημοσιογραφική ΕΣΤΙΑ Αγλαντζιά Λευκωσία Παρουσίαση 0
24.09.2011
16.00 - 18.30 13th Pets Adoption Day 2 year anniversary of Aradippou Dog Shelter - - - Δραστηριότητες 0
26.09.2011
19.00 - 20.00 Γιόγκα στο Πάρκο - Λευκωσία - - - Δραστηριότητες 0
28.09.2011
08.30 - 12.30 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Nicosia - Ημερίδες 0
03.10.2011 - 27.09.2011
18.30 Η βιοποικιλότητα της Κύπρου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα - Λεμεσός - - - Έκθεση 0
07.10.2011
19.30 Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Ανάπτυξη - - - Ημερίδες 0
08.10.2011
16.00 - 18.00 Το Πράσινο Σπίτι - - - Παρουσίαση 0
Export to ics (for outlook, google calendar, etc...)
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Μαζική συμμετοχή στο blog μας
Το dasoponos.blogspot.com ανανεώθηκε και διευρύνει τον δημόσιο διάλογο για τους δασοπόνους. Είναι πλέων το μεγαλύτερο blog δασοπόνων και γι αυτό πρέπει να το υποστηρίξουμε όλοι μαζί. Είναι ένα μεγάλο μέσω στα χέρια μας για να αναδεικνύουμε θέματα που αφορούν τον κλάδο καθώς και να αποκαλύπτουμε τα δασικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Μετά από επιθυμία συναδέλφων κυρίως από την επαρχία το blog θα έχει συνεργάτες σε όλοι την Ελλάδα και θα λειτουργεί εθελοντικά για την καλύτερη ενημέρωση και ανάδειξη των θεμάτων που μας αφορούν, έτσι όποιος συνάδελφος έχει ένα θέμα ή έχει γράψει ένα άρθρο ή θέλει να πει την άποψη του, τότε ας στείλει e-mail στο dasoponos2009@yahoo.gr και θα δημοσιευτεί στο blog η ανάρτηση.
Μετά από επιθυμία συναδέλφων κυρίως από την επαρχία το blog θα έχει συνεργάτες σε όλοι την Ελλάδα και θα λειτουργεί εθελοντικά για την καλύτερη ενημέρωση και ανάδειξη των θεμάτων που μας αφορούν, έτσι όποιος συνάδελφος έχει ένα θέμα ή έχει γράψει ένα άρθρο ή θέλει να πει την άποψη του, τότε ας στείλει e-mail στο dasoponos2009@yahoo.gr και θα δημοσιευτεί στο blog η ανάρτηση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)